Scroll to top

Top

Geen reacties

Robottransportschepen verwacht tegen 2020

Gepost op 05/07/2016
Robottransportschepen verwacht tegen 2020

Drones worden alsmaar krachtiger. Dat werd nog maar weer eens bewezen in een recente post over een dronepiloot die het opnam tegen een racepiloot. De media hebben vooral aandacht voor de “vliegende drones”. Dit is echter maar een groep van drones waarvan verwacht wordt dat ze het uitzicht van onze wereld radicaal zullen veranderen. De groep drones waar we het in deze post over willen hebben zijn de mastodonten van de zee: de robottransportschepen.

robotic-ship-white-paper-1

Een omwenteling in de transportsector

Momenteel zijn de meeste grote cargoschepen, in hoofdzaak containerschepen, bijzonder vervuilend. Ze worden bemand door een minimum aan crew die voor onze dagelijkse consumptiegoederen (denk alleen al maar aan fruit) de gevaren van de oceanen trotseren. Schepen bemannen vraagt echter wel extra geld, minder plaats voor goederen en extra risico’s (piraten, ziekte, menselijke fouten). De dieselreuzen die momenteel de internationale wateren doorkruisen zullen echter binnen aftelbare tijd vervangen worden door volautomatische gigantische “robottransportschepen”.

robotic-ship-white-paper-8

Rolls-Royce als leidende speler

Jullie kennen Rolls-Royce vermoedelijk hoofdzakelijk van luxueuze wagen. Wisten jullie ook dat ze een grote producent zijn van motoren die gebruikt worden binnen zowel de luchtvaart als de scheepvaart? Nu is Rolls-Royce ook betrokken bij een consortium dat zich buigt over de problemen die nog moeten behandeld worden alvorens de robottschepen ook daadwerkelijk het ruimte sop kunnen ingaan. In een white paper belichtten ze enkele grote “issues”. Wij namen het door en geven jullie de hoofdpunten mee.

robotic-ship-white-paper-6

Besturing vanop land

Ja, hoe het er nu naar uitziet gaat de kapitein geen echte “zeebenen” meer moeten hebben. Het doel is zelfs om schepen te bouwen die volledig autonoom functioneren, m.a.w. zonder actieve tussenkomst van de mens. De voortgang van de “zeedrones” zal voornamelijk verlopen aan de hand van monitoring in grote controlecentra aan land. Hologrammen, augmented reality en mixed reality zullen bij problemen ook toelaten om heel gericht het probleem te lokaliseren en te zoeken naar oplossingen. Mensen gaan dus niet meer weken weg van huis zijn. Veel realistischer is dat teams die in shiften werken mekaar afwisselen.

robotic-ship-white-paper-11

High-tech met aandacht voor stille en schone aandrijving

De mastodonten van de zee vandaag worden aangedreven door enorme dieselmotoren. De toekomst zou wel eens heel anders kunnen zijn. Gasturbines gecombineerd met zonne-energie zouden een properder alternatief kunnen worden. De schepen zelf zullen (uiteraard) uitgerust zijn met de modernste sensoren die alle data doorseinen naar de controlekamer. In het geval van een incident zal het schip zichzelf zo corrigeren dat het ter plaatse blijft of naar een “safe zone” vaart. Hoeveel autonomie aan mensen gegeven wordt is nog een punt dat ter discussie ligt. In ieder geval, wij kunnen alvast niet wachten om verslag uit te brengen over de inhuldiging van de eerste robotschepen! To be continued!!

Plaats reactie

robottransportschepen-verwacht-tegen-2020