Scroll to top

Top

Geen reacties

Robots gaan de DARPA uitdaging aan

Gepost op 16/06/2015
Robots gaan de DARPA uitdaging aan

Sinds 2012 organiseert het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) elk jaar de DARPA Robotics Challenge. DARPA is het instituut dat binnen de VS verantwoordelijke is voor militair onderzoek en ontwikkelingen. Met deze uitdaging en de bijbehorende prijzenpot van 3,5 miljoen dollar willen zij onderzoeksinstellingen en bedrijven aansporen om robots te ontwikkelen. Deze robots moeten in staat zijn om deels autonoom complexe taken in menselijke omgevingen uit te voeren.

Dit jaar vond de finale plaats in Californië op een verlaten racecircuit. Maar liefst 23 teams namen deel, vaak van prestigieuze instellingen zoals MIT . De robots dienden een speciaal ontwikkeld obstakelparcours te overleven dat een rampsituatie voorstelde. De robots openden deuren, wandelden over brokstukken, sloten kleppen… Of probeerden dat toch. Vaak bleek een trap al voldoende om de machtige machines tot stilstand te brengen.

Hoewel de robots zeer indrukwekkend ogen komen ze dus nog zeer stuntelig over. Achter de schermen zijn de teams volop bezig met het helpen en sturen van de robots. Ze analyseren de data en videobeelden die ze draadloos ontvangen en zetten op basis hiervan een pad uit voor de robot. Ook duiden ze voor hem specifieke objecten aan: zoals een deurklink of een hendel.

Na een spannende finale wist uiteindelijk het Korea Advanced Institute of Science and Technology de hoofdprijs van 2 miljoen dollar binnen te halen. Hun robot kan niet enkel wandelen, maar kan ook door zijn knieën zakken om zo verder te rijden. Een grote troef als blijkt dat het evenwicht nog een grote uitdaging vormt voor robots.

De winnende robot van het Korea Advanced Institute of Science and Technology

DARPA De winnende robot van het Korea Advanced Institute of Science and Technology

De DARPA Robotics Challenge speelt ’s werelds beste roboticateams tegen elkaar uit. De formidabele, maar vaak stuntelige robots hebben de help van mensen nodig voor relatief simpele zaken zoals het herkennen van objecten. Terminator zit er dus nog niet onmiddellijk aan te komen. En als je dat toch nog zou vrezen, misschien kan het onderstaande filmpje van de valpartijen van de deelnemers je toch nog overtuigen.

https://www.youtube.com/watch?v=g0TaYhjpOfo

Bram Vandewalle

Plaats reactie

robots-gaan-de-darpa-uitdaging-aan