Scroll to top

Top

Geen reacties

Robot leert zichzelf met blokken spelen.

Gepost op 06/06/2015
Robot leert met blokken spelen

Onderzoekers van de Universiteit van Californië Berkeley hebben een robot ontwikkeld die zichzelf simpele taken kan aanleren. Denk maar aan het openen van een fles water of het in elkaar puzzelen van een speelgoedvliegtuig. De makers zelf omschrijven het als een grote doorbraak in artificiële intelligentie.

De robot heeft ook een naam gekregen: Brett. Dat staat voor Berkeley Robot for the Elimitation of Tedious Tasks en drukt uit waar Brett voor bedoelt is: saaie taken laat je in de toekomst gewoon door je robot doen. Grote voordeel van dit nieuwe zelflerende algoritme is dat je niet eerst moet programmeren wat de robot net moet doen, hij kan het gewoon zelf ontdekken. Brett kan in 10 minuten tijd een nieuwe taak leren, mits de onderzoekers duidelijk aangeven waar wat staat. Doen ze dit niet dan heeft Brett wel drie uur nodig.

Het algoritme dat aan de basis ligt van Brett is Deep Learning. Deep Learning is een complex wiskundig model dat aan de basis ligt van tal van recente doorbraken. Zo wist Microsoft eerder dit jaar een Deep Learning algoritme in te zetten dat er in slaagde om afbeeldingen beter te klasseren dan mensen. Het algoritme wordt verder ook vaak gebruik om muziek en gezicht te herkennen.

De hardware van Brett werd niet door het team van Berkeley zelf ontwikkeld. Ze maakten gebruik van de Personal Robot 2 (PR2) van de fabrikant Willow Garage. Deze robot is voorzien van de nodige motoren en sensoren zoals een Microsoft Kinect voor 3D beelden  waar te nemen en een lasercanner. In het brein van Brett draaien twee zware serverprocessoren (Intel Xeon quadcores), ondersteund door 24GB aan werkgeheugen. Brett heeft dus heel wat stroom nodig en draait momenteel dus nog niet op batterij. Mensen die zelf met de PR2 aan de slag willen gaan kunnen maar beter over een stevige bankrekening beschikken, de robot kost maar liefst 280.000 dollar.

Brett vormt een interessante eerste stap naar een nieuwe generatie robots die niet langer enkel de taken uitvoeren waarvoor ze geprogrammeerd zijn. Het ziet er naar uit dat we wel nog even zelf de was moeten sorteren en het huis poetsen, maar de onderzoekers zijn alvast over de mogelijkheden binnen 10 jaar.

https://www.youtube.com/watch?v=JeVppkoloXs

Bram Vandewalle

Plaats reactie

robot-leert-zichzelf-met-blokken-spelen