Scroll to top

Top

Geen reacties

Xperia Z2 blijft waterdicht

Gepost op 04/03/2014
Xperia Z2 blijft waterdicht

Opvolging liet niet lang op zich wachten.

Na de succesvolle lancering van de Xperia Z in januari 2013, de Z1 als waardige opvolger in september 2013, komt Sony nu aanzetten met de Z2 die wordt vergezeld van een nieuw tablet broertje, de Xperia Z2 tablet… Los van de verwarrende naampolitiek beloven beide devices een schot in de roos te worden ;).

Look en feel

Het uiterlijk van de Z2 leunt heel dicht aan bij dat van de Z1. Why change a winner zal Sony wel gedacht hebben en we kunnen hen geen ongelijk geven. Voor- en achterkant vervaardigd uit glas, een rechthoekige designfactor, een zeer dunne bezel en een stunning screen.

Als je dan toch wil weten wat op vlak van design anders is, wel dan kunnen we je alvast vertellen dat de bezel wat meer metaalkleurig is, de Z2 ietsje zwaarder en groter werd en dat het scherm van 5 inch naar 5,2 inch gegroeid is…en that’s pretty much it.

Screen estate

…en meteen het meest opvallende verschil met de voorganger ;). Naast een iets groter scherm, is de schermhardware ook gewijzigd. De vorige generatie Z devices had een TFT display, en de Z2 bad boy komt met een (zeer) high end IPS LCD scherm. Het verschil in kwaliteit tussen het TFT en het LCD display wordt meteen duidelijk in de levendigheid en de echtheid van de kleuren en het feit dat het scherm vanuit verschillende hoeken veel duidelijker blijft in vergelijking met de TFT displays.
Het gaat hier natuurlijk ook over een Full 1080*1920 HD scherm. Videos en foto’s zien er schitterend uit op de Sony.

Aan PK’s geen gebrek

Een nieuwe smartphone = meer horsepower, en dat is niet anders met de Z2. De Xperia heeft als hart de nieuwste Snapdragon chipset, een Quadcore 2300MHz processor met daarop een Adreno 330 grafische processor die moet instaan om de meest belastende grafische spelletjes en (U)HD video zonder probleem te behandelen. Daarnaast krijgt de Z2 3MB werkgeheugen ingebouwd, waardoor hardcore multitasking een ‘walk in the park’ moet worden. Standaard komt de smartphone met 16GB opslagcapaciteit, weliswaar uitbreidbaar tot 64GB.

Bon, Horsepower is en blijft een number game. Van iedere nieuwe generatie verwachten we nog betere specs en features. Zolang het relevant is en nodig blijft om effectieve verbeteringen op vlak van user experience te realiseren, blijft dit belangrijk. Op het moment dat het gewoon een betere processor toevoegen is om een betere processor toe te voegen, dan zullen we het ook zeggen :).

Functionaliteiten

Zoals jullie misschien wel weten, rocken de Sony smartphones Android als operating system. Wel niet de standaard Google versie. Sony nam Android onder handen om het ‘Sony-ish’ te maken. En in onze opinie is dit de beste versie van Android (naast de originele versie natuurlijk) tot op vandaag. Het besturingssysteem van de Sony loopt zeer vlot, ziet er heel netjes en strak uit en is perfect afgestemd op het uiterlijk van de Z2.

Gelukkig vind je ook het Sony DNA nog terug in de Z2. Er wordt veel belang gehecht aan de zintuigen. Er zijn allerhande softwarematige verbeteringen toegevoegd aan het apparaat. Hierdoor komt muziek nog beter tot zijn recht, dankzij de ingebouwde noise cancelling (eat that Bose) en wordt video nog levendiger, denk maar aan de 4K capaciteit van de Z2 camera.

De lens van de Z2 is dezelfde 20 megapixel als die van de Z1. Het grote verschil tussen de Z1 en de Z2 op vlak van camera is de 4K shooting mogelijkheden van de Z2. Natuurlijk is dit volledig inspelend op de 4K televisiereeks van Sony, want deze heb je nodig om de kwaliteit van video en foto tot zijn recht te laten komen. Of hoe de aankoop van een smartphone onbewust ook de behoefte naar een nieuwe televisie kan veroorzaken ;), smart move right.

Conclusie

Wel als je op zoek bent naar een nieuwe high-end, sexy looking, audio & video focused smartphone, dan is de Z2 zeker en vast een mogelijkheid. Maar dat zijn de Galaxy S5, de LG G2 en de HTC One (2e generatie ook). Het grote verschil tussen de Z2 (en de volledige Z reeks) en deze andere devices is het feit dat de Z2 waterdicht en stofvast is. Calling under the shower, no sweat ;).

Zoals bovenaan kort aangehaald, ligt de Z2 vanaf april 2014 in de winkel. De verwachte lanceringsprijs bedraagt 650EUR. Voor die prijs krijg je eveneens een premium set in-ear headphones.

Overzicht scores

Look & Feel
7.5
Functionaliteiten
7
7.3

Middenmoter

Heb je een flink budget klaar voor je volgende smartphone en hou je van het merk Sony, dan is de Z2 een kanshebber. Kijk je graag video en luister je graag naar muziek, dan zit je met deze smartphone eveneens goed.
Ludwig

Plaats reactie

xperia-z2-blijft-waterdicht