Scroll to top

Top

Geen reacties

Een dapper kleintje dat het verschil wil maken - Technologium

Gepost op 22/03/2014
Een dapper kleintje dat het verschil wil maken

Kleiner… EN toch even krachtig!

Sony was zo goed om ons één van de eerste Belgische exemplaren van de Xperia Z1 compact te bezorgen om onder de loep te nemen. We keken uit naar dit apparaat omdat het, in tegenstelling tot andere mini versies van flagship devices, even krachtig en performant zou moeten zijn als de grote broer. Mini versies op de markt brengen van top apparaten lijkt duidelijk een trend te zijn. Denk maar aan de HTC One mini en de Samsung Galaxy S4 mini. Met de Xperia Z1 doet Sony mee aan deze trend, maar dan toch net ietsje anders.

Het design en de features van de Z1 compact zijn heel gelijklopend met de ‘normale’ Z1. Als je beide apparaten naast elkaar legt, heb je zowel bij de compact als bij de normale versie hetzelfde gevoel van premium bouwkwaliteit en strak design. Het enige merkbare verschil is dus effectief enkel en alleen het feit dat het scherm van de Compact kleiner is dan van de regular Xperia Z.

Voor een redelijk aantal mensen worden smartphones te groot. 5 inch schermen zorgen effectief voor meer schermplezier. Heb je echter wat kleinere handen, dan kan het knap lastig zijn om het apparaat op een normale manier te gebruiken met één hand. De Z1 compact speelt hier op in en slaagt erin om een Xperia Z1 ervaring neer te zetten in een kleinere formfactor.

Look en feel

Zoals hierboven reeds wat beschreven, lijkt de Z1 Compact sterk op de Z1. Dezelfde succesformule werd toegepast op de Z1 Compact, namelijk een glazen en metalen behuizing. Dit zorgt voor een zeer minimalistische en strakke look. de Z1 Compact komt in vier kleuren, namelijk zwart, wit, fluo geel en fluo roze.

De Compact voelt daarnaast ook heel goed in de hand. De glazen en metalen behuizing geven een solide en premium gevoel, gelijklopend met de normale versie van de Z1. De back cover van de Z1 Compact voelt aan als glas, maar in realiteit betreft het een polycarbonaat materiaal. Dit heeft als nadeel dat de backcover al snel vol vingerafdrukken staat, waardoor het apparaat er wat ‘vuil’ uit gaat zien met verloop van tijd.

Het feit dat het apparaat wat kleiner is zorgt er echter voor dat de Compact wat dikker aanvoelt dan de Z1. Maar het apparaat voelt op geen enkel moment dik aan.

Functionaliteiten

De Compact heeft in grote lijnen dezelfde functionaliteiten als de Z1. De Compact draait Googles Android verrijkt met enkele features specifiek voor Sony. Deze extra functionaliteiten kunnen soms wat overbodig aanvoelen, maar dit is toch even anders bij Sony. Dit komt vooral omdat Sony met deze extra functionaliteiten er ook in slaagt om een verschil te maken met toegevoegde waarde voor de eindgebruiker. In concreto gaat het dan over een Social Life Hub waar al je sociale activiteiten worden gecentraliseerd (Facebook, Twitter, Linkedin…), een Audio/Video app waar de Sony diensten echt in uitblinken en een app store met apps specifiek voor de Sony apparaten.

Dankzij de even krachtige processor en het even grote geheugen als de normale Z1, draait de Compact ook enorm soepel. We hebben op geen enkel moment last gehad van een trage interface of trage reactiesnelheden. De Compact beschikt standaard over 16GB intern geheugen (uitbreidbaar met SD kaartjes), heeft NFC en is klaar voor het 4G netwerk.

De camera van de Z1 Compact mag er zeker zijn. De 20 megapixel G optics lens zorgt voor heel degelijke shotjes bij normale belichting. De shuttertijd van de camera is ook ernorm snel (net zoals de volledige Xperia Z1 Compact evaring). In een donkerdere setting merkten we wel dat de shotjes niet altijd even helder zijn.

Het scherm van de Z1 Compact is eveneens van een hoge kwaliteit. De Compact heeft een 4,3 inch ‘triluminos’ scherm dat garant staat voor enorm scherpe beeldkwaliteit, perfecte zichtbaarheid in zonlicht en zeer brede kijkhoeken. Opnieuw een scherm dat je verwacht in een flagship device, maar niet meteen in een ‘mini’ versie van een flagship device. Good job Sony!

En last but not least is de Z1 Compact, net als de grote broer volledig waterdicht ;).

Batterij

En voor ons misschien wel de hoofdreden om deze Z1 Compact aan te prijzen. De batterij is even krachtig als batterijen in grotere smartphones, dus ook smartphones met grotere schermen. Echter, doordat het scherm van de Compact kleiner is, zorgt dit ervoor dat je gemakkelijk 2 dagen rondkomt met 1 nachtje opladen. Iets wat je van de meeste smartphones niet kan verwachten, zelfs niet van een iPhone 5S die toch ook een kleiner scherm heeft.

Conclusie

De Xperia Z1 Compact is in tegenstelling tot de concurrentie geen ‘goedkopere’ versie van een top smartphone. Je krijgt hetzelfde premium gevoel, dezelfde hardware en functionaliteiten EN een sterke batterij.

Overzicht scores

Look & Feel
7.5
Functionaliteiten
7
7.3

Middenmoter

Ben je op zoek naar een top of the bill smartphone met een krachtige batterij in een kleiner formaat, dan is de Z1 Compact voor jou waarschijnlijk de juiste keuze. Het design van de Z1 compact is op zijn minst ook uniek te noemen.
Ludwig

Plaats reactie

een-dapper-kleintje-dat-het-verschil-wil-maken-technologium