Scroll to top

Top

Geen reacties

Sony Xperia X review: goed maar stevig aan de prijs

Gepost op 28/07/2016
Sony Xperia X review: goed maar stevig aan de prijs

Sony en naamgeving, het is me wat. Waar ik een jaar geleden nog mopperde dat het mixen van Z-namen tussen tablets en smartphones nog best wat gedoe kon veroorzaken laten ze dit jaar de Z volledig vallen. Hallo X! Sony lanceert maar liefst 3 X-modellen. De XA is de goedkoopste van de familie en de X Performance dan weer de topper. Wij mochten echter in het middensegment spelen met de Sony Xperia X.

Design

De Xperia X is een telg van de Sony familie en dat is duidelijk af te leiden van de looks. Wel is het toestel op de juiste plaatsen net wat ronder waardoor het wel aangenamer in de hand ligt. De verkrijgbare kleuren zijn limoengoud, rozegoud, wit en grafietzwart.

Centraal staat het 5 inch FullHD-scherm centraal, omringd door dunne schermranden. Aan de rechterkant vinden we dan weer een powerknop die tevens dienst doet als vingerafdrukscanner, een volumeknop en een cameraknop. Zeker die laatste is een handige toevoeging en ik apprecieer het dan ook ten volle dat Sony vasthoudt aan deze traditie. Aan de linkerkant vinden we een schuifje dat zowel de nanoSIM als de microSD-kaart verbergt. De achterkant ten slotte is effen, los van een lichtjes uitstekende cameralens en een flitsled.

De Sony Xperia X is met zijn 5 inch aangenaam klein en dat maakt hem een prima kandidaat voor mensen die geen 5,5″ scherm nodig hebben. Met een dikte van 8mm en een gewicht van slechts 153g scoort de X alleszins goed op het vlak van compactheid en draagbaarheid. Wel is de X in tegenstelling tot heel wat van zijn voorgangers niet langer water- en stofdicht. Best opletten dus deze zomer aan het zwembad.

Xperia X Colours

Hardware

De X is een middensegmenter, dus deze keer kunnen we dan ook niet het beste van de Snapdragonfamilie verwachten. Sony koos voor de Qualcomm Snapdragon 650, uitgerust met 3GB aan werkgeheugen. Die combinatie zorgt ervoor dat de X in de praktijk doorgaands vlot werkt. Grafisch intensieve toepassingen of fanatiek multitasken kunnen wel de X wat doen sukkelen.

Als we kijken naar de benchmarks dan zien we wel dat deze chipset het moet afleggen tegen concurrenten in dezelfde prijsklasse die toch voor een snellere CPU geopteerd hebben. Andere toestellen zoals de OnePlus 3 vegen gewoon de vloer aan met deze X: zij bieden immers wel de snelste Snapdragon van het moment en dat voor een lagere prijs.

De batterij scoort dan wel weer extra punten: voor de meeste mensen moet 2 dagen zonder opladen prima haalbaar zijn. En dat is toch ongeveer 100% beter dan de meeste smartphones. Een ander punt waarmee Sony altijd hoge gooit is de verwerking van de vingerafdrukscanner in de powerknop. Dit werkt enorm vlot en is zo logisch dat ik niet snap dat niet meer fabrikanten dit doen.

Software

De Xperia X komt geleverd met Android 6.0.1. Het is een vrij aangename ervaring die gelukkig niet al te veel afwijkt van een standaard Androidinstallatie. Wel levert Sony een aantal extra applicaties mee, wat voor mij zeker niet nodig was. De Xperia Lounge, What’s New, PlayStations apps… niets daarvan is een toevoeging dat een meerwaarde betekent voor het toestel. Ook ben ik niet echt van fan van het design van de icoontjes in de interface, maar smaken verschillen.

Sony reserveert 12GB opslagruimte voor Android. Je houdt dus slechts 20GB ruimte over, maar dit is wel uit te breiden met een microSD-kaart.

Homescreen of the Sony Xperia X  Lounge app on the Sony Xperia X

Camera

De X is uitgerust met een 23-megapixel camera achteraan en een 13-megapixel variant vooraan. Zeker de camera vooraan is interessant voor de selfiers onder ons: deze biedt beduidend meer kwaliteit dan de gemiddelde smartphone. Ook de camera achteraan stelt niet teleur: HDR, autofocus, 1080p video’s…

Macrofoto van een LEGO Ferrari F40. Het moeten niet altijd bloemen zijn.

Macrofoto van een LEGO Ferrari F40. Het moeten niet altijd bloemen zijn.

Conclusie Sony Xperia X

De Sony Xperia X is geen verkeerd toestel. Op vlak van camera, design en batterij scoort het zelfs zeer goed. Het wordt echter een heel ander beeld als we de prijs in rekening brengen. Met een verkoopprijs van 589 euro is de X gewoon duurder dan een OnePlus 3 en een Huawei P9. Ook voor mensen die een echt compact toestel verkiezen is er de Apple iPhone SE die ook goedkoper is. Als we dan ook nog even in het achterhoofd houden dan Sony wel degelijk bespaard heeft op de rekenkracht van dit beestje door slechts voor een Snapdragon 650 te kiezen kan ik de Xperia X eigenlijk niet aanbevelen. Degelijk toestel, maar je kan meer krijgen voor je geld.

Overzicht scores

Design
7
Hardware
7
Software
7
Camera
8.5
7.4

Goed, maar te duur

De Xperia X doet heel wat dingen goed: camera, batterijduur en compactheid zijn troeven van de X. Helaas laat het toestel zich de markt uitprijzen.
Bram Vandewalle

Plaats reactie

sony-xperia-x-review-goed-maar-stevig-aan-de-prijs