Scroll to top

Top

Geen reacties

Review: Sonos PLAY:5

Gepost op 14/01/2016
Review: Sonos PLAY:5

Zelf ben ik een stevige muziekfanaat en dit komt met een prijs. Ik wil overal toegang kunnen hebben tot muziek, liefst met toegang tot alle muziek die ik heb en dit met de nodige kwaliteit.  Was ik blij dat mij werd voorgesteld om de tweede generatie van de Sonos PLAY:5  te reviewen. En ik heb tranen gelaten omdat ik al jaren bleek achter te lopen op de nieuwste technologieën.

Zeker had ik al de nieuwere bluetooth portable speakers gebruikt en ervaren. Wat ik al heel wat vond. Ik ga niet zeggen dat het verbinden altijd vlekkeloos ging maar dat nam ik er graag bij. Ook de kwaliteit van deze portable speakers was opmerkelijk. Maar toch moet ik zeggen, na al een tijdje hier niets meer ‘van gehoord’ te hebben, pun intended, dat ik omvergeblazen werd van wat er nu op de markt aanwezig is.

De installatie

Leuk was het om de Sonos uit te pakken. Aangenaam verrast door de klassevolle uitstraling. Mooie herbruikbare doos, stevig genoeg, met slimme schuifsloten zodat je hem nog altijd eens kan meenemen naar het volgend feestje. Mooi vormgegeven gebruiksaanwijzingen binnenin met als meest belangrijke een mooie gedesignd Sonos PLAY:5. Ik kon niet meer wachten.

Sonos PLAY:5

Toen ik mij nog met draadloze speakers bezighield ging alles via bluetooth. Ik was dan ook prettig verbaasd dat de nieuwe telg draadloze speakers van Sonos via wifi hun connectie verkrijgen. Het verbeterd de transmissie van de data ook, wat op zijn beurt weer de kwaliteit ten goede komt. En de Sonos PLAY:5 kent wat van kwaliteit.

Met zes gesynchroniseerde, aangepaste drivers leveren de drie midwoofers prachtige middentonen en diepe, krachtige, lage tonen. Drie tweeters zorgen bovendien voor kristalhelder geluid in de hoogste segmenten, op welk volume je de speakers ook zet. En ja, het klinkt zoals het geschreven staat. Er is meer dan genoeg vernuft en power onder de ‘motorkap’. Zo ook een nieuwigheid die ze bij de laatste PLAY:5 introduceren: Trueplay.

Met Trueplay tunet iedereen zijn speakers zelf. Het systeem analyseert – met behulp van de Sonos-app, de iPhone- of iPad-microfoon en een door de Sonos-speakers speciaal uitgezonden toon – hoe het geluid in elke willekeurige kamer terugkaatst via muren, meubels, glas en andere oppervlakken. Daarna tunet Sonos de speaker zo dat de muziek optimaal klinkt voor die ruimte. Heel cool.

De Sonos bedienen

Next up was de installatie van de Sonos App zodat we het beestje eens konden laten brullen. Over de installatie van de Sonos met behulp van de app was ik iets minder te spreken. Niet dat het gebruiksonvriendelijk was maar helemaal gestroomlijnd was het ook niet. Intuïtief liet het de wensen over. Maar aangezien iedereen die deze speaker koopt toch al serieus geïnvesteerd heeft zal dit geen groot struikelblok zijn.

sonos_controller_playbar_iphone_hero

En dan begint het plezier. Direct ontdek je dat de app het je toelaat een hele reeks streamingdiensten te integreren wat het een waar genot maakt om aan de hand van een paar toetsen van Soundcloud tot 22 tracks te switchen. Reken hierbij de radiostreamingdienst TuneIn bij en je zit gebakken voor urenlang muziek te ontdekken. Toch hield ik even mijn hart vast toen ik merkte dat Apple Music niet ondersteund werd. Vreemde zet dacht ik, aangezien de app geoptimaliseerd lijkt te zijn voor Iphone en Ipad gebruikers. Gelukkig ontdekte ik dat in hun betaprogramma de integratie met Apple Music wordt getest waar ik me dan ook direct voor heb ingeschreven. Een waardevolle integratie. Zeker als je weet dat Apple aan een opmars bezig is in de streamingindustrie.

Conclusie

De kwaliteit van de Sonos PLAY:5 is op vele vlakken af: geluid, design en gebruik. Toegegeven, de app kan nog wat aan gebruiksvriendelijk winnen (soms is het onduidelijk in welke streamingdienst je nu eigenlijk aan het kiezen bent, moet je erop behoedt zijn dat je een ‘hele lijst afspelen’ selecteert en niet enkel één nummer) maar door het grote aanbod en de overbrugbaarheid van deze verwarring laat je het niet aan je hart komen. Het genot dat ik alleszins ervaar van alle muziek binnen handbereik te hebben, binnenin 1 app, verbonden met een geluidsinstallatie die niet groter is als je typische broodtrommel, maar qua geluid wel de ramen uit je huis blaast ben ik weer helemaal mee met de innovatie die in dit domein wordt gebracht. En ja, hoogstwaarschijnlijk haal ik er zelf eentje in huis omdat het alles samengenomen voor mij een great deal blijft, ondanks de wat stevigere prijs van 579eur die Sonos hanteert. Je kan hem bestellen op hun website.

Overzicht scores

Geluid
9
Look
9
Bedieningsapp
8
Prijs
7
8.3

Rating

Thomas Verhoef

Plaats reactie

review-sonos-play-5