Scroll to top

Top

Geen reacties

Review: Priv, de laatste der BlackBerries?

Gepost op 09/01/2016
Review: Priv, de laatste der BlackBerries?

Moeilijk, dat is hoe ik de review van de BlackBerry Priv in een enkel woord zou omschrijven. Dit nieuwste toestel van het Canadees bedrijf is een nieuwe, beslissende stap. Het is het eerste toestel dat niet langer op een eigen besturingssysteem draait, maar op Android. Weliswaar met enkele grondige wijzigingen volgens John Chen (CEO van BlackBerry), privacy en bescherming van data staan immers nog steeds centraal. Bovendien gaven ze al aan dat de Priv wel eens hun laatste toestel zou kunnen zijn. Al jaren daalt immers hun winst op hardware, zo immens dat ze nu dus overwegen om er volledig mee op te houden. Zal de Priv de boel redden of is de komst van de Android BlackBerry de laatste doodsteek?

Design

Jammie, de Priv kan qua uiterlijk alvast mee met de top van de Android wereld. Het prachtige afgeronde scherm biedt je een aangename ervaring met meer dan voldoende pixels. De pixeldichtheid is namelijk een mooie 540 dpi, hoger dan de iPhones dus. Het Gorilla Glass (versie 4 inmiddels) zou het scherm dan weer moeten beschermen tegen sleutels en andere objecten in je broekzak.

Het toestel is tevens verrassend dun, zeker als je weet dat deze slider nog een volledig toetsenbord onder het scherm verbergt. Het toetsenbord dan, wist BlackBerry met de Priv wederom zijn ongeëvenaarde typervaring neer te zetten? Wel neen, niet volledig. De layout van het klavier is gewoon goed, ze lijken deze gewoon van de Classic te hebben overgenomen en daar is niets mis mee. Jammer genoeg hebben ze het wel wat moeten verkleinen om in de slider te passen. Vooral de kleine toetsen zijn even wennen, maar na een paar uur voel je weer die vertrouwde BlackBerry ervaring. Leuk is ook dat ze heel wat toetsenbordmagie van de Passport hebben overgebracht naar de Priv. De toetsen zijn namelijk touchgevoelig: zo kan je via het toetsenbord scrollen, woorden corrigeren en navigeren. Dit is zeker een meerwaarde, je hoeft immers je handen niet van het keyboard te halen om verder te kunnen.

De grootste zorg voor een slider is altijd de stevigheid. Dit lijkt BlackBerry prima onder controle te hebben: alles voelt degelijk aan. Het toestel ligt, opengeklapt of niet, goed en stabiel in de hand. Ook is er iets zeer bevredigend aan de clak waarmee het toestel op en dicht schuift.

De achterkant van de Priv is uitgevoerd in een soort rubber dat wat carbonfiber indrukken nalaat. Het voelt niet onmiddellijk premium aan, maar zorgt er wel voor dat het toestel niet snel uit je handen zal glijden. Heel wat minder vind ik dat er speling zit op de achterkant: je kan met andere woorden de achterkant een millimeter ofzo indrukken. Niets dat schade zal veroorzaken, maar niet te vergelijken met de bouwkwaliteit van bijvoorbeeld een iPhone of BlackBerry’s eigen Passport.

Priv_LeftAngle_open

Specificaties

Ondanks de stevige prijs van 849 euro in ons land kan de Priv niet mee met de specificatiewedloop van de andere concurrenten. BlackBerry heeft er immers voor gekozen om Qualcomm’s Snapdragon 808 chipset te gebruiken. Veel andere toestellen zoals de Xperia Z5 Premium en de redactiefavoriet OnePlus Two kozen voor de snellere Snapdragon 810. Iets trager dus, maar in de praktijk was het verschil niet te merken gelukkig. Enkel voor de gamers onder jullie is het misschien beter om een toestel met een 810 te kiezen: de grafische prestaties zijn immers ook een pak beter dan bij de 808. Maar de Priv is natuurlijk niet echt een toestel om gamers aan te spreken.
Standaard wordt de Priv geleverd met 32GB opslagruimte. Bovendien kan je de opslagruimte eenvoudig uitbreiden door een microSD-kaart in het toestel te schuiven. Een gemak in deze tijden van beperkte opslag!

Bluetooth 4.1, WiFi ac, NFC… op vlak van connectiviteit is de Priv gewoon top. We vinden wel nog geen USB-C terug, al hoeft dat niet direct een nadeel te zijn. De kans dat iemand een passende kabel voor een microUSB-poort bijheeft is gewoon groter. Diezelfde poort kan je trouwens ook gebruiken om HDMI, VGA en andere schermkabels aan te sluiten via de SlimPort standaard. Volgens de specificaties zou de Priv zelfs een 4K-scherm moeten kunnen aansturen.

Bijzonder is wel dat BlackBerry ervoor gekozen heeft om de Amerikaanse variant van het toestel te voorzien van draadloos opladen. Deze leuke features is echter nergens te speuren in de Europese variant. Een gemiste kans lijkt ons.

Een stevige 3410 mAh batterij wisten de Canadezen ook nog in dit toestel te proppen. Daar is echter weinig van te merken, de Priv houdt het in de praktijk niet bijzonder lang vol. Je komt er wel gemakkelijk de dag mee door, maar veel langer dan een dag ook niet.

Dan zijn er ten slotte de camera’s. BlackBerry heeft al het camerabudget duidelijk gespendeerd aan de achtercamera. Selfie lovers moeten het doen met slechts een 2 megapixel frontcamera. Dezelfde hoeveelheid megapixels vind je terug in heel wat speelgoed, dus wij verwachten echt wel wat meer van een toestel in deze prijscategorie. Achteraan is het gelukkig pakken beter met een 18 megapixel sensor voorzien van een Schneider-Kreuznach lens.
De camera doet het vrij goed. De camera heeft het echter lastig in omstandigheden met minder licht: hallo ruis! De Priv levert over het algemeen vrij bruikbare foto’s op, maar je ziet wel wat artefacten en ruis eens je ze vergroot tot hun ware grootte. BlackBerry heeft inmiddels echter al een eerste update voor hun camera app uitgebracht en die update lost vroegere problemen (zoals trage reactietijd) op. We hopen dus dat een nieuwe update nog meer leuks brengt.

IMG_20151226_1048490

IMG_20151226_1214013

Software

Er is heel wat goeds te vertellen over BlackBerry’s Android. Grootste voordeel is dat er niet verafgeweken werd van de standaard Android ervaring. Wel voegde BlackBerry aan sommige applicatieicoontjes onderaan drie puntjes toe: dit betekent dat je omhoog kan swipen om een widget te voorschijn te halen, een slimme manier om widgets te combineren met beperkte schermruimte. Ook namen ze de standaard kaartlayout op de schop, je krijgt al je recente applicaties nu gewoon in een grid te zien. Prachtig geleend van BlackBerry 10 en het werkt heel wat sneller.

2015-12-29 21.03.45    2015-12-29 21.02.58   2015-12-14 20.51.14

Ze brachten ook de Hub over van hun eigen besturingssysteem. Op BlackBerry 10 is dit een productiviteitsmachine: alles van berichten (e-mail tot Facebook en Twitter) komt in een enkele handige applicatie terecht om zo snel te kunnen zien en beantwoorden wat je aandacht vereist. Helaas is de Android variant eerder een flauw afkooksel hiervan. Je dient je accounts apart toe te voegen aan de Hub, ondanks dat je dit al eerder gedaan hebt in Android zelf. Ook begrijpt de Hub je Gmail account niet perfect: je kan geen berichten archiveren, enkel verwijderen. Eens je je accounts toegevoegd zijn krijg je ook je meldingen dubbel: voor Hub en voor de Gmail app zelf. Je email lezen in Hub verwijdert helaas de melding niet van Gmail. Het is dus kiezen tussen de Gmail app en Hub, beide is gewoon irritant. Verder zat er ook nog een bug in de Hub die minstens 1 keer per dag een aantal Twitter meldingen opnieuw als ongelezen markeerde. Handig is wel dat je emails gewoon kan snoozen voor een bepaalde tijd of tot je op een bepaalde plaats bent. Ideaal om die vervelende werkmails te verbergen tot je de volgende ochtend op kantoor verschijnt.

Rechts vinden we de enige gimmick terug die gebruik maakt van het curved scherm. Je vindt er een balk terug die je kan openen door van buiten het curved scherm naar binnen te swipen. Dit geeft je snelle toegang tot alle informatie in je BlackBerry Hub: e-mail, agenda, contacten… Het nut van deze lade hangt dus af van hoeveel je de Hub gebruikt. Wel het is niet de enige functie van het curved scherm, het geeft ook heel fancy weer hoelang de Priv nog stroom nodig heeft tijdens het opladen.

Ten slotte levert BlackBerry ook nog DTEK mee, de applicatie die verantwoordelijk is voor de privacy in de Priv. Alle acties die jouw applicaties op het toestel ondernemen worden in de gaten gehouden door DTEK. Zo kan je zien hoeveel keer Facebook je locatie opvraagt (spoiler: verbazingwekkend veel). Je eigen veiligheidsinstellingen worden ook geaudit.

2015-12-27 08.59.26     dtek

Conclusie

Wordt de Priv de redding die BlackBerry gehoopt had? Waarschijnlijk niet. De Priv is een degelijk toestel, maar begeeft zich met zijn hoge prijs ook onmiddellijk in het land der iPhones. Bovendien kunnen we stellen dat er nog minder dan 50.000 toestellen verkocht zijn, de specifieke Android applicaties voor de Priv werden immers nog geen 50.000 keer gedownload.Bovendien snijdt BlackBerry hun fanbase even in twee met de Priv. Langs de ene kant heb je de BlackBerry-diehards, mensen die zweren bij de veiligheidsnormen en het toetsenbord van de BlackBerry’s met BlackBerry OS. Langs de andere kant heb je de mensen die zich vastklampten aan de Canadese toestellen simpelweg omdat zij de enige zijn die nog een fysiek toetsenbord leveren. Zij zien de Priv als de perfecte oplossing om eindelijk applicaties te krijgen via Android zonder hun typcomfort op te geven. Bij dat laatste hoor ik ongetwijfeld.

Kan ik dus de Priv aanraden voor iedereen? Neen, niet met die prijs. Het is een supertoestel voor mij, maar dat maakt het nog geen goede allrounder.

Overzicht scores

Look en feel
8
Hardware
8
Software
9
Prijs
5
7.5

Een goed toestel, maar niet voor iedereen

+ Stevige slider
+ Goed fysiek toetsenbord
+ Beste camera achteraan ooit voor een BlackBerry
+ Nuttige toevoegingen aan Android

- Voelt niet premium aan
- Waardeloze frontcamera
- Geen draadloos opladen voor de Europese variant
- BlackBerry Hub is alles of niets
- Duur!
Bram Vandewalle

Plaats reactie

review-priv-de-laatste-der-blackberries