Scroll to top

Top

Geen reacties

Review Philips Brilliance 328P | 4K voor weinig geld?

Gepost op 17/03/2017
Review Philips Brilliance 328P | 4K voor weinig geld?

Het zijn harde dagen voor mijn bureau. Vorige maand kreeg mijn dagdagelijkse 27 inch monitor het bezoek van een AOC gaming monitor. Deze maand werd het nog een gradatie erger: de Philips Brilliance 328P6VJEB. En wat is een beest is dat scherm: 32 inch, 4K resolutie en net geen 10kg. Je krijgt heel wat voor je 599 euro, maar kunnen we deze nu ook aanbevelen?

Fabrikanten durven al eens een loopje nemen met de waarheid als het op specificaties aankomt. Dat valt me de laatste tijd vooral op bij schermen. Zo is de 328P6VJEB geen 32 inch, maar “slechts” 31,5 inch groot. Het blijft wel een titaan om even op je bureau te parkeren.
Het begint al bij de levering/aankoop. De collega’s trokken grote ogen toen de koerier binnenwandelde, het is te zeggen zeulde, met een doos dat nog het meest waarschijnlijk een IKEA-meubel had kunnen herbergen. Niets is minder waar: het was de Philips Brilliance 328P. De installatie verloopt echter bijzonder vlot: Philips heeft duidelijk nagedacht over hoe alles veilig en eenvoudig toegankelijk in de doos te verwerken.

Het design van de monitor is bijzonder neutraal. Het gigantische scherm wordt omkaderd door een matzwarte rand. Enkel onderaan vinden we een zilveren lijn terug met daarin het Philips logo. Rechts onderaan vinden we de knoppen terug om de juiste ingang te kiezen en de instellingen te wijzigen. Philips koos hier voor touchknoppen en daar wordt ik typisch niet echt enthousiast van. Je zal deze knoppen echter bitter weinig nodig hebben, dus daar geven we geen strafpunten voor.

Als je dan eindelijk een plekje gevonden hebt op je bureau dat groot genoeg is voor de 328P zal je blij zijn dat het scherm ook in nagenoeg alle richtingen verstelbaar is. Hoek, hoogte, oriëntatie… het is allemaal meer dan voldoende aanpasbaar.

Achteraan vind je de vele aansluitingsmogelijkheden. Het valt me direct op dat de VGA-connector blijft overleven, zelfs op een UltraHD-scherm zoals deze. Deze aansluiting gebruiken zal echter nefaste gevolgen hebben voor je beeldkwaliteit en refresh rate. Gelukkig zijn er de de digitale tegenpolen: DVI, HDMI en DisplayPort. Zelfs digitaal moet je opletten. De DVI-Dual Link op deze 328P heeft niet voldoende bandbreedte om 4K aan pixels aan 60Hz door te sturen, je bent dan onmiddellijk beperkt tot 30Hz. Refresh rates zijn altijd erg persoonlijk, maar ik vind 60Hz toch wel het minimum in 2017.

Philips heeft het wel bijzonder moeilijk gemaakt hier. Ook met DisplayPort haal je die ondergrens van 60Hz niet. Een bijzonder vreemde hersenkronkel bij hun ingenieurs leidde er immers toe dat DisplayPort 1.1 standaard geactiveerd staat. Pas vanaf DisplayPort 1.2 kan je echter een 4K-scherm aandrijven aan 60Hz. Het is slechts een kwestie van graven in de menu’s, maar dit is toch bijzonder nefast voor de niet-techneuten. Ook HDMI lijkt standaard op 1.4 te staan, ook daar wil je switchen naar het nieuwere 2.0.

Los van de bizarre keuzes aan beeldaansluitingen zijn er ook gewone aansluitingen terug te vinden: 4 USB 3.0 poorten en geluidsaansluitingen. Een van die USB-poorten kan trouwens wat extra stroom leveren om een smartphone of tablet wat sneller op te laden.

Geluid is weer een ander verhaal. De 2 aanwezige speakers zijn goed genoeg om een notificatiegeluid af te spelen. Als je wil genieten van muziek, films of games raad ik je wel aan om direct een koptelefoon of externe speakerset te gebruiken.

De grootste vraag is voor wie de Philips Brilliance 328P6VJEB nu net bedoeld is. Het paneel hertekent het beeld maximaal 60 keer per seconde. Dat maakt dat 328P niet echt geschikt voor de veeleisende gamer. En gamers die het geld hebben om te gamen op een 4K-resolutie mogen best kritisch zijn: deze hebben typisch al meer dan 1000 euro uitgegeven aan videokaarten alleen. Het vraagt immers heel wat rekenkracht om de hedendaagse toppers in deze UltraHD-resolutie te ervaren.

De Philips 328P lijkt dan ook eerder bedoeld voor zakelijk en casual gebruik. Zo kan je perfect een spreadsheet en browser tegelijkertijd openen voor maximale productiviteit. Ook films komen prima tot hun recht. Sinds vorig jaar biedt Netflix ook 4K-content aan, een perfecte match dus. Al dien je er dan wel op te letten dat je PC die 4K-Netflixcontent kan afspelen, hiervoor heb je een Intelprocessor van de Kaby Lake generatie nodig en een Nvdia Geforce kaart van de 10-reeks.

De Philips Brilliance 328P6VJEB is een beest van een scherm met zijn 31,5 inch grootte. Dit is wat ons betreft de perfecte grootte om de voordelen van die 4K-resolutie te ervaren. De 328P biedt dan ook heel wat pixels voor zijn geld en kunnen we dus aanraden voor de zakelijke of casual gebruiker. Je dient juist even op te letten hoe je dit scherm net aansluit.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

review-philips-brilliance-328p-4k-voor-weinig-geld