Scroll to top

Top

Geen reacties

Review Parrot Mambo | We schieten de lucht in

Gepost op 19/12/2016
Review Parrot Mambo | We schieten de lucht in

De Parrot Mambo is een hele hoop fun. We hadden niet anders verwacht van een minidrone die opstijgt van je bureau, zoemend rondvliegt en je doelwitten bestookt met een BB gun.

De Parrot Mambo is een van de nieuwe telgen in Parrot zijn reeks van minidrones. En mini is ie zeker: slechts 15cm in lengte en breedte. De Mambo heeft beslist geen dieet nodig met een pluimgewicht van 63g. Het resultaat is een snelle wendbare drone die bovendien ook nog eens zeer eenvoudig te besturen is. Die besturing verloopt trouwens via Parrot’s FreeFlight Mini app. Die app werkt vlot maar is direct ook een nadeel: je moet af en toe kijken naar het touchscreen om je joysticks terug te vinden. Er is ook een fysieke controller beschikbaar: de FlyPad. Deze kost je zo’n 40 euro en hebben we helaas niet kunnen testen.

De app heeft wel een zeer lage instapdrempel: na slechts enkele seconden ben je aan de slag als dronepiloot en na enkele minuten waag je je al aan enkele truukjes en flyby’s. En als het dan toch fout gaat mag je gerust zijn: de drone is stevig gebouwd. Bovendien levert Parrot ook een omhulsel mee voor die binnenvluchten. Hou er wel rekening mee dat zo’n drone best wel wat lawaai maakt. Het klinkt als een groot uitgevallen mug die rondzoemt.

Parrot heeft de gewoonte om elke minidrone een specifieke feature te geven: zo heb je een nachtdrone met felle lichten (Airborne Night) en nog andere gaan al rollend en vliegend door het lieven (Rolling Spider). De Mambo moet het hebben van zijn bouwblok bovenaan. Deze kan je gebruiken om een BB gun, grijparm of notitiehouder vast te klikken.

Als eerste monteerde ik uiteraard de BB gun. Het is zo eenvoudig als dit op de drone klikken en je kan weer opstijgen. Je vergeet best wel niet het magazijn te vullen: dit kan maximaal met 6 balletjes. Verwacht trouwens niet dat je deze ooit zal terugvinden na het afvuren. Parrot levert er 50 mee, maar extra voorraad in huis halen kan zeker geen kwaad.
Terug in de lucht werkt alles bijzonder eenvoudig: met een druk op de knop in de FreeFlight Mini app vuur je een BB bal af. Jammer genoeg heeft dit proces wel wat vertraging: er kruipen toch een aantal seconden tussen je touch en het moment dat het balletje de loop verlaat. De BB gun moet immers eerst nog aanspannen en dat doet hij via een tandwiel dat pas in beweging komt eens je afvuurt. Dat hele mechanisme lijkt trouwens ook de achilleshiel te zijn van de Mambo: bij een crash kwam een veertje in de BB gun los waardoor deze niet meer wou afvuren. Niets dat een ingenieur met een pincet niet kan oplossen, maar het zou eigenlijk niet mogen.

De grijparm monteer je onderaan de drone. In de app zie je dan een grijpknop. Het doet eigenlijk perfect wat je hier van zou verwachten. Tenzij je verwacht om je partner in huis zijn magazine of krant voortaan via drone te bezorgen: meer dan enkele grammen kan de Mambo niet aan. Hetzelfde geldt trouwens voor de houder: leuk om een bord “Komen eten” rond te vliegen, maar dat is zowat het maximum.

Leuke liedjes duren niet lang helaas. Met zijn 63g biedt de Parrot Mambo geen plaats aan een grote batterij en na een vijftal minuutjes houdt hij er dan ook steevast mee op. Dit wordt wel goedgemaakt door een snelle oplaadtijd: na slechts 20 minuten kan je het luchtruim alweer onveilig maken. Het enige minpunt aan de batterij is: het is een enorm prutswerk om die uit de drone te halen. De drone heeft immers geen powerknop en dus is de batterij uithalen de enige manier om de drone volledig uit te schakelen.

Ohja, de drone heeft ook een camera. Deze heeft een resolutie van 480×640 pixels en kijkt recht naar beneden. Een leuke gimmick, maar meer is het ook niet vrees ik. Voor de developers onder jullie is er wel goed nieuws: Parrot biedt immers een SDK aan voor de Mambo.

De Parrot Mambo is een ongelooflijk leuke drone die vlot en eenvoudig vliegt. Van de accessoires ben ik wat minder overtuigd: ze zijn leuk, maar ik heb wat vraagtekens bij de stevigheid ervan. Ook worden er geen vervangstukken meegeleverd indien je iets zou breken. Desondanks is de Mambo een geweldig geschenk om te krijgen, ik heb me goed geamuseerd (en mijn partner geïrriteerd). Het zal je wel 120 euro kosten, een bedrag dat beconcurrentieerd wordt door andere, goedkopere drones van Parrot.

Overzicht scores

Score
7.5
7.5

Leuk!

+ Eenvoudig te besturen
+ Drone komt stevig over
+ Leuke accessoires

- Vrijwel nutteloze camera
- Robuustheid van de accessoires
Bram Vandewalle

Plaats reactie

review-parrot-mambo-we-schieten-de-lucht-in