Scroll to top

Top

1 reactie

DE cameraphone van het moment

Gepost op 15/03/2014
DE cameraphone van het moment

Een reflexcamera waar je mee kan bellen!

Op Mobile World Congress geraakten we aan de praat met Marc Wielaert, oprichter van de Pureviewclub in Nederland. Marc is gepassioneerd door smartphones met goeie camera’s. Op zijn website blogt hij over de shotjes die hij neemt met zijn mobile devices, en is hij ook wel niet bang om af en toe eens merk a met merk b te vergelijken, allemaal met als objectief de perfecte camera smartphone te vinden :).

Op MWC liep hij rond met de Nokia Lumia 1020. Volgens hem vandaag de beste camera smartphone op de markt. Als je mag afgaan op het uiterlijk, dan maakt die enorme 41 megapixel Carl Zeiss lens op de backcover van de Lumia wel een stevige indruk (zie foto hierboven).

Wij waren alvast getriggerd om de Lumia 1020 ook eens onder de loep te nemen. Met als enige doelstelling om te kijken indien de focus op de camera niet ten koste ging van de functionaliteiten van de phone. Immers, als je een slordige 600 Euro spendeert aan een smartphone, dan verwacht je natuurlijk wel dat die op het phone gedeelte goed scoort :).

Look & Feel

Smaken zijn heel verschillend, maar deze Lumia heeft toch wel een heel uniek uiterlijk. Enkel en alleen al de grote lens op de backcover zorgt ervoor dat het apparaat een eyecatcher is. Kies je dan nog voor de matfluo gele versie van de Lumia 1020, wel, dan kan je moeilijk onopgemerkt bellen, sms’en of gelijk welke handeling uitvoeren die vereist de phone uit je broekzak te halen :).

De Lumia voelt wel heel premium aan. Het blok matte polycarbonaat met de grote lens voelt eigenlijk best goed. Op één of andere manier zorgt de lens ervoor dat de phone steviger in je hand ligt, en het gevaar op een slippertje merkelijk verkleint. Wel is de Lumia wat aan de grote en logge kant, wat voor mensen met kleinere handen wel eens een probleem zou kunnen vormen.

Sowieso zorgt het uiterlijk alleen er al voor dat de Lumia 1020 een statement wordt. Ofwel vind je de Lumia spectaculair mooi ofwel aartslelijk, geen tussenweg mogelijk.

Functionaliteiten

De Lumia 1020 draait op het jongste mobiele besturingssysteem van Microsoft, namelijk Windows 8. De integratie tussen het uiterlijk van de Lumia 1020 en de ’tile interface’ van Windows 8 zit zeer goed. De interface van de Nokia lijkt afgestemd op het uiterlijk en visa versa.

Veel van de ‘functionaliteiten’ van hedendaagse smartphones hangen af van het basis besturingsplatform, en dit is iets waar Windows phones altijd al wat hebben achtergelopen op Android of iOS apparaten. Alhoewel er vandaag nog steeds een merkbaar verschil is, kunnen we toch in alle eerlijkheid zeggen dat het Windows 8 platform volwassen genoeg is om een volwaardige smartphone ervaring neer te zetten.

Op vlak van productiviteit werd de Lumia 1020 uitgerust met een volwaardige office suite (Word, Excel en Powerpoint) en 7GB gratis opslagruimte op Onedrive (de cloud voor Windows phones). Daarnaast kan je ook gelijk welke mail account (exchange, outlook, gmail…) synchroniseren met deze Nokia, iets wat in het verleden niet altijd even vlot liep.

Ook op vlak van social media zorgt de Lumia ervoor dat je op elk moment connected kan blijven met je digitale vriendjes en vriendinnetjes. Facebook, Twitter, Instagram, Vine, Linkedin, Path….allemaal beschikbaar in de Windows store van de Lumia 1020. Hier is Windows wel duidelijk bezig met een inhaalbeweging ten opzichte van de andere mobiele operating platformen, en die inhaalbeweging lijkt te werken.

Een ander voordeel van het Windows 8 platform op deze Lumia is het gratis kunnen navigeren in binnen- EN buitenland dankzij het ‘Here’ navigatiepakket. Dit pakket laat je toe om gps kaarten op de Lumia te installeren, waardoor je -na installatie- geen data meer nodig hebt om te kunnen navigeren.

Een klein puntje van kritiek op de Lumia (en het Windows besturingsysteem) is het gebrek aan een control center. In tegenstelling tot Android en iOS heb je niet meteen een soort van centrale hub waar je de belangrijkste instellingen (zoals WiFi, Dataverbinding, Batterij, Social feed….) kan beheren. Geruchten doen wel de ronde dat de volgende versie van Windows 8 hiermee uitgerust zou zijn.

Camera

En meteen ook DE reden waarom je deze telefoon zou overwegen. De 41 megapixel Carl Zeiss lens van de Lumia 1020 zorgt voor heel knappe shotjes. Inzoomen op een foto zonder dat je aan kwaliteit inboet, is perfect mogelijk met deze Nokia. Daarnaast heb je ook alle professionele manuele aanpassingsmogelijkheden( ISO waarde, witbalans, shuttertime…) die je normaliter enkel krijgt bij een 600EUR + reflex camera.

De Lumia is eveneens uitgerust met een hele hoop nabewerking software. Hiermee kan je alle foto’s en videos naar hartelust optimaliseren en volledig naar je hand zetten.

Overzicht scores

Look & feel
8
Functionaliteiten
7.5
Camera
9
8.2

Topper

Op zoek naar een smartphone met een superieure camera? Twijfel dan niet langer en ga voor deze Lumia 1020. De vergelijking aangaan met een reflexcamera is gedurfd, maar zeker niet onmogelijk.
Ludwig

Plaats reactie

de-cameraphone-van-het-moment