Scroll to top

Top

Geen reacties

De Nike+ Fuelband SE fitness tracker

Gepost op 30/11/2013
De Nike+ Fuelband SE fitness tracker

Een fancy fitness tracker, dat is zeker!

We kregen recentelijk de nieuwe Fuelband in onze handen, of liever, rond onze polsen. Dit is de tweede generatie, en de zogenaamd verbeterde versie van de originele Fuelband die in maart 2012 gelanceerd werd. Maar kunnen we hier echt van een tweede generatie spreken, en indien ja, waarom juist? Dit kom je in deze review te weten!

Het Fuelband concept

In maart 2012 lanceerde Nike haar eerste Fuelband. De Fuelband moest een revolutie betekenen binnen de fitness wereld, en dan meer bepaald binnen de fitness-technologie wereld. Het opzet van de Fuelband is relatief voor de hand liggend; het gaat om een soort van armband – alhoewel dit veel te nichterig klinkt voor de absolute coolness van de Fuelband :p – die ten allen tijde je fysieke activiteit meet en je hierover ook informeert. Je kan er ook de tijd op aflezen, maar dit is niet de kernfunctionaliteit van het apparaat.

Om dit allemaal wat leuk en uitdagend te maken (gamification en competition zijn de 2 hartkleppen van de Fuelband), is het de bedoeling dat je dagelijks je ingesteld aantal ‘Fuelpoints’ behaalt. Deze punten bereik je door overdag genoeg te bewegen. Er is heel wat te doen geweest rond de definitie van een ‘Fuelpoint’, maar eigenlijk doet dit er niet veel toe in onze opinie. De doelstelling van het apparaat is om je meer te doen bewegen, basta.

Om dit alles wat leuk te maken werd gamification toegevoegd. In kort zorgt gamification ervoor dat bepaalde, soms eerder saaie materie, leuk wordt gemaakt door er een spelfactor aan te koppelen. 

Bij de Nike Fuelband krijgt gamification de gedaante van trofeeën en medailles (allemaal sport gerelateerd) als je bepaalde goals bereikt. Verdubbel je aan het eind van de dag het aantal Fuelpoints dat je normaal moet halen, dan krijg je hier bijvoorbeeld de ‘ICE’ trofee voor.

Voor de Fuelband werd ook een iOS dedicated app ontwikkeld. De app communiceert via Bluetooth 2.0./4.0. met je Fuelband en houdt alles van activiteiten tot gewonnen medailles netjes bij. Tot zover het concept van het apparaat.

Eerste generatie versus tweede generatie

De eerste versie van de Fuelband had echter heel wat battery issues. Als de originele Fuelband in contact kwam met water, roestten de vijzen in het apparaat, wat op zijn beurt zorgde voor problemen met de batterij.

Met de nieuwe versie wou Nike deze euvels de wereld uithelpen en wat verbeteringen doorvoeren aan de software van het apparaat alsook aan het design.

De belangrijkste verbeteringen zijn:

  • naast wandelen en lopen kunnen nu ook andere fysieke activiteiten worden gemeten: fietsen, roeien, track, yoga (!?) …
  • de Fuelband maakt gebruik van Bluetooth 4.0. en dit laat constante synchronisatie toe tussen de Fuelband en je idevice (zonder impact op de batterij)
  • toevoeging van nieuwe features zoals ‘win an hour’ of ‘sessions’
  • water resistant (geen battery issues omwille van water problemen)
  • nieuwe fancy kleurtjes

Conclusie

Als je zelf houdt van sporten, gadgets en gamification, dan is de Fuelband waarschijnlijk wel iets voor jou; echter…

Eén van onze reporters is overgeschakeld van de Fuelband 1 naar de Fuelband 2, maar dit louter omdat de batterij in zijn 1e generatie Fuelband het begeven had. Was dit niet gebeurd, dan was er geen ‘upgrade’ gekomen.

Heb je nog geen Fuelband, dan raden wij je aan meteen de 2e generatie te kopen. Deze is sowieso meer futureproof en zal naar de toekomst toe verder ontwikkelen, aangezien Nike een API heeft bezorgd aan de developer wereld om nieuwe applicaties/plug-ins voor het apparaat te ontwikkelen. 

Hou er wel rekening mee dat de Fuelband (nog) niet in België te verkrijgen is. Als je interesse hebt in de Fuelband kan je er eentje halen in Nederland of bestellen via eBay.

 

Ludwig

Plaats reactie

de-nike-fuelband-se-fitness-tracker