Scroll to top

Top

1 reactie

Review: Huawei P9, altijd een Leica op zak?

Gepost op 26/04/2016
Review: Huawei P9, altijd een Leica op zak?

Een paar weken terug trok ik naar London voor het lanceringsevenement van het nieuwste toptoestel van Huawei. De P9 was geboren en de dagen erna werd een titanium grijze P9 dan ook uitvoerig aan de tand gevoeld.

Design

De P9 heeft een erg strak, minimalistisch design en zal daardoor niet snel opvallen in een smartphonegezelschap. Sterker nog, je zou hem van vooraan wel eens kunnen misvatten voor een iPhone. Zo zitten ook de speaker en audioaansluiting op dezelfde plaats. De achterkant verraadt echter dat hem om een ander toestel gaat: zo vinden we achteraan maar liefst 2 cameralenzen en een vingerafdruklezer. Rechts vinden we alle knoppen terug en links vinden we de toegangsgleuven voor de nanoSIM en MicroSD-kaart terug.

Het hele toestel is vervaardigd uit aluminium en dat levert een keurig, premium gevoel op wanneer je het toestel vastneemt. Nadeel is dan wel weer dat de mensen die het toestel zonder hoesje gebruiken wel eens zullen vloeken op de gladheid van de P9. Gelukkig overleefde de P9 de ontmoeting met de keukentegels prima. Water- of stofdicht is de P9 wel niet.

P9 - All

Hardware

De P9 tovert prima beelden tevoorschijn op het 5,2 inch full HD-scherm. Bijzonder is trouwens dat zeer minieme rand rond het scherm. Het oogt mooi, maar af en toe reageerde het touchscreen niet doordat de hand waarmee ik de P9 vasthield over de rand kwam en het touchscreen raakte. Zo’n dikke handen heb ik nochtans niet…

Intern is alles van eigen makelij met de Kirin 955 chipset. Snelheidstesten tonen aan dat deze het moet afleggen tegen de veel snellere chipset in Samsung’s S7 reeks. Gelukkig merk je hier in de praktijk niets van: het toestel is prima snel en opent vlot alle applicaties. Enkel de frequente gamers onder ons zullen misschien de S7-reeks verkiezen.
De vingerafdrukscanner is trouwens ook vermeldenswaardig. Deze heeft nu een nog hoger beveilingsniveau, wat wil zeggen dat het nog moeilijker is om vingerafdrukken na te bootsen. Bovendien is de scanner nog steeds bijzonder snel.

De batterij is natuurlijk een niet onbelangrijk deel van een moderne smartphone. Met een 3000mAh accu zou de P9 in theorie het meer dan een dag moeten volhouden. Bij normaal gebruik haal je dat ook, intensievere gebruikers kunnen misschien toch best hun oplader meenmen.

Software

Deze test van de P9 was mijn eerste ervaring met Huawei’s EMUI skin en hopelijk volgen er niet al te veel. Keer op keer blijf ik het prediken: fabrikanten, gebruik die standaard Androidervaring en pas aan met mate. EMUI voelt heel hard aan als een afkooksel van iOS en dat merk je vooral in de menu’s. Zo is er geen menu dat je geïnstalleerde applicaties herbergt, neen, die vindt je kriskas over al je thuisschermen terug. En dat eindigt al snel in een warboeltje.

Screenshot_2016-04-25-18-50-05 - CopyScreenshot_2016-04-25-18-50-15
 

EMUI biedt je wel een store voor thema’s zodat je de look toch kan veranderen naar je eigen believen. En dat is niet de enige applicatie die Huawei bundelt: zo geven ze ook een eigen email client en agenda app mee. Bedankt voor de moeite, maar deze overtreffen Google’s aanbod op geen enkel gebied. De P9 komt uit de doos met best wat bloatware (ongewenste, voorgeïnstalleerde software): Booking.com, een aantal Gameloft spelletjes…

De P9 had voor mij een beter toestel geweest met standaard Android. Is Huawei’s eigen interface EMUI voldoende reden om het toestel te negeren? Zeker niet, daarvoor vind ik het onderwerp van de volgende sectie te leuk.

Camera

De P9 is het resultaat van Huawei’s samenwerking met Leica. Dat uit zich in een 8-megapixel frontcamera en zelfs twee camera’s achteraan.
Laat ons van start gaan met de frontcamera: die doet prima zijn werk. De foto’s zijn relatief scherm en de beeldhoek is voldoende breed om een groep mensen in beeld te krijgen. Bovendien is er een beauty slider, iets dat ik wel vaker op Aziatische toestellen zie. Deze slider vergladt je gezicht moest je net even je dagcreme vergeten zijn. Beauty op 100% is ook geen goed idee, tenzij je houdt van een foto vol babyfaces.

IMG_1199

De P9 is de eerste smartphone met Leica lenzen. Dat laatste dien je wel met een korreltje zout te nemen want momenteel doet Leica enkel de goedkeuring van de lenzen. Wel waren ze deels verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de camera app en dat resulteerde in een uitstekende app.

Twee 12 megapixelsensoren worden gecombineerd om foto’s te nemen. De ene is verantwoordelijk voor de kleuren, de ander voor zwart/wit (monochroom). Zo kan je uitstekende zwart-wit foto’s maken en dan bedoel ik echt wel uitstekend. Een ander voordeel is dat de monochrome sensor dieptes kan meten terwijl de andere sensor de daadwerkelijke foto maakt. Zo kan je nadien nog het focuspunt verleggen. Het bokeh-effect (scherp voorwerp op een wazige achtergrond) is wel wat overdreven bij sommige instellingen.

   edf
 

Ook voor een gewone foto is de P9 uitstekend geschikt. Foto’s zijn helder, zelfs bij minder licht en de reactiesnelheid is goed. De serieuze fotograven onder ons zullen blij zijn van alle instellingsmogelijkheden en de ondersteuning voor het RAW-formaat. Maar het beste van alles is het Leicageluid wanneer je een foto maakt.

Vergelijking tussen een Canon EOS 1200D DSLR, BlackBerry Priv en Huawei P9.

Conclusie

De P9 kost bij ons 549 euro en dat geeft je een toestel met 32GB opslaggeheugen. De P9 is een degelijke smartphone met een aantrekkelijke prijs. Er zijn wat werkpunten, maar in de korte periode dat ik hem op zak had wist de P9 me te overtuigen met zijn camera. Zelfs de mindere software zag ik al gauw door de vingers. En dat is me nog niet veel overkomen met testtoestellen…

Overzicht scores

Design
9
Hardware
9
Software
7
Camera
9.5
8.6

Een degelijke smartphone met een heerlijke camera.

De camera is top, de rest is prima. Als foto's onderweg jouw ding zijn dan kan de P9 jouw nieuwe beste vriend zijn.
Bram Vandewalle

Plaats reactie

review-huawei-p9-altijd-een-leica-op-zak