Scroll to top

Top

Geen reacties

Review Huawei P8 Lite 2017

Gepost op 15/03/2017
Review Huawei P8 Lite 2017

De Huawei P8 Lite 2017 is een hele mondvol. De logica dicteert dat dit toestel eigenlijk de P10 Lite had moeten zijn. Huawei koos er echter voor om de naam van de P8 Lite te recycleren. Dit was immers een van hun succesvolste toestellen en ze hoopten dat mensen opnieuw door dezelfde naam aangetrokken zouden worden. Een nieuwe P8 Lite dus, 2 jaar later en voor dezelfde 249 euro.

Design

Hot dang, de P8 Lite 2017 ziet er goed uit. Bovendien voelt het toestel ook goed aan: je hebt absoluut niet het gevoel dat dit om een goedkopere smartphone gaat. Zowel de voor- als achterkant bestaan uit glas. Dat durft af en toe wel glad te zijn en is ook een magneet voor vingedrafdrukken. Het design zelf is niet bijzonder spannend te noemen, maar de uitwerking maakt dat meer dan goed.

Aan de glazen achterkant vinden we de camera met flits en een vingerafdrukscanner terug. Die laatste werkt bijzonder vlot: Huawei heeft vingerafdrukscanners duidelijk onder de knie.

Onderaan vinden we een koptelefoonaansluiting terug en een microUSB-poort. Jammer, we zien in 2017 toch liever USB-C. Het lijkt er echter op dat meer budgetsmartphones USB-C nog even links laten liggen, ook de Motorola G5 kiest bewust voor microUSB.

Aan de linkerkant van het toestel vinden we trouwens de lade voor je simkaart terug. Je hebt de mogelijkheid om het toestel als dual sim te gebruiken, maar dan kan je wel geen extra geheugenkaart gebruiken. En wat extra gigabytes kunnen zeker geen kwaad, zo heeft de Huawei P9 Lite 2017 standaard slechts 16GB opslagruimte.

Huawei P8 Lite 2017 en P10

Huawei P8 Lite 2017 naast zijn grote broer P10

Hardware

Deze nieuwe Huawei Lite beschikt over een gelijkaardig scherm als de P9 Lite. Zo heeft deze dezelfde schermgrootte van 5,2 inch en eveneens een Full HD-resolutie. Het touchscreen voelt wel wat stroef aan: je vinger glijdt niet zo vlot over het schermoppervlak als bij andere smartphones. De beelkwaliteit van het scherm is gewoon goed te noemen. Wel zijn er de nodige reflecties aanwezig dus in felle zon is het wat moeilijker om alles goed te lezen.

Huawei bakt nog altijd zijn eigen chips en voor de P8 Lite 2017 is dat de Kirin 655. Gooi daar nog eens 3GB aan werkgeheugen bij en je hebt een prestatietopper in het middensegment. Ten minste, dat zou je verwachten. In de praktijk merkten we echter vaak haperingen op, zeker tijdens multitasking. Best vreemd, misschien dat Huawei nog het een en ander kan gladtrekken met een softwareupdate.

De batterij heeft een capaciteit van 3000mAh. Dit is voldoende om het een dag vol te houden, maar 2 dagen zal een pittige uitdaging vormen. Het viel me trouwens ook op dat de P8 Lite 2017 bijzonder lang nodig heeft om weer bij te tanken. De collega’s van Tweakers maten een laadtijd op van maar liefst 3u en 29 minuten. Je kan dus maar best een lader op je nachtkastje leggen.

Camera

Ik gebruik al bijna een jaar een Huawei als persoonlijk toestel en dat heeft een reden: de camera. De verwachtingen waren dan ook hoog voor deze P8 Lite. De camera achteraan beschikt over een sensor met 12 megapixels. Deze weet goede foto’s vast te leggen. In minder ideale lichtomstandigheden wordt het wel al gauw een boeltje: ruis duikt al vrij snel op. Gelukkig bracht Huawei wel de vele instellingsmogelijkheden naar de P8 Lite 2017. Zo kan je als amateurfotograaf toch nog het een en ander proberen rechttrekken moest dat nodig zijn.

De camera vooraan is een wat ander verhaal. Deze beschikt over 8 megapixels, maar niet over autofocus. De standaard focus lijkt trouwens af te wijken van mijn armlengte, wat scherpe selfies maken quasi onmogelijk maakt.

Software

De P8 Lite 2017 draait niet op standaard Android 7.0, Huawei voegde immers zijn EMUI 5.0 toe. Deze software is al pakken beter dan EMUI 4, maar je kan nog steeds discussiëren over de meerwaarde. Zo heb je standaard een menu zoals iOS: meerdere thuisschermen gevuld met applicaties. Wel is het sinds versie 5 mogelijk om alle applicaties in een aparte schuif te plaatsen, zoals je verwacht op Android dus. Bovendien levert Huawei nog steeds de nodige bloatware mee: applicaties die ze even voor jou installeren die je waarschijnlijk nooit zal gebruiken.

Conclusie Huawei P8 Lite 2017

Mijn eerste indruk van de P8 Lite 2017 was top. Het toestel voelt en oogt bijzonder goed voor zijn prijs. Op papier zijn de prestaties eveneens goed, al voelt het in de praktijk soms wat traag aan. Een degelijke camera rondt het geheel af.
Huawei heeft met de P8 Lite 2017 geen potten gebroken. Wel wisten ze een degelijk toestel in deze prijsklasse neer te zetten.

Overzicht scores

Design
9
Hardware
6.5
Camera
7
Software
8
7.6

Veel design, minder performance

+ Premium look'n'feel
+ Knap scerm
+ Goede camera
- Hapert af en toe
- Vingerafdruk- en krasgevoelig
Bram Vandewalle

Plaats reactie

review-huawei-p8-lite-2017