Scroll to top

Top

Geen reacties

Review HP Elite x3 | Een blik op de Windows toekomst

Gepost op 07/12/2016
Review HP Elite x3 | Een blik op de Windows toekomst

Soms zouden we vergeten dat er ook nog underdogs bestaan in de smartphonewereld. Het machtige Microsoft slaagt er maar niet in om met Windows Phone de dominantie van iOS en Android te doorbreken. Toch hebben zij een interessant verhaal te vertellen en wisten ze HP te overtuigen om de HP Elite x3 te ontwikkelen. Het resultaat is een uniek toestel dat ons een blik op Microsoft’s toekomstvisie gunt. Maar kan je er wat mee?

Design

Het eerste dat opvalt als je de x3 vastneemt is de grootte: nog een pak groter dan de Mate 9 die onlangs de revue passeerde. Dat is grotendeels te wijten aan het 5,96 inch AMOLED scherm. De kwaliteit is meer dan te pruimen: de 1440p resolutie (dat is 2560 op 1440 pixels) geeft een scherp en helder beeld weer. Al die pixels worden veilig bewaard achter een Gorilla Glass 4 paneel en het toestel is ook nog eens waterdicht.

Ondanks de grootte van het toestel ligt het goed in de hand, geholpen door de afgeronde achterkant in zacht plastic. Zwart is het dominante thema voor dit toestel, met uitzondering van een enkel stukje chrome onderaan dat de stereo Bang&Olufsen speakers herbergt. Een mooie naam, althans op papier, in de praktijk merkte ik geen verschil in geluidskwaliteit met andere speakers.

De HP Elite x3 wordt geadverteerd als een 3-in-1 toestel. De x3 vervangt je huidige smartphone (logisch), maar ook je laptop en desktop. Voor dat laatste krijg je momenteel een Desk Dock bij je toestel. Om de x3 als laptop te gaan gebruiken dien je de Lap Dock apart aan te schaffen. Deze ziet er uit zoals je zou verwachten: als een laptop. Echter bevat deze niet de gebruikelijke hardware zoals processors en opslagmedia, neen dit is gewoon een 12,5″ fullHD-scherm met een waterbestendig keyboard, trackpad en een stevige batterij.

mde

Hardware

HP heeft alleszins niet bezuinigd op dit toestel. Een snelle Qualcomm Snapdragon 820 stuwt dit toestel vooruit: apps openen zonder lag en je switcht vlot tussen taken. En met 4GB aan werkgeheugen kan je wel wat taken aan. Deze 4GB is natuurlijk ook zeer welkom in Continuum, maar ik loop op de zaken vooruit.

De Elite x3 komt standaard met 64GB opslagruimte en dat kan je nog verder uitbreiden met een microSD-kaart. Het theoretisch maximum daarvoor is maar liefst 2TB, al zal je dan wel een zeer prijzig geheugenkaartje moeten aanschaffen.

Met zijn 192 gram is dit toestel zeker aanwezig in je broekzakken. De grote batterij met een capaciteit van 4150 mAh is een van de zware boosdoeners. Dit is zonder twijfel een smartphone waar je zonder problemen een hele werkdag mee doorspartelt. Tijdens mijn testen bleek ook 2 dagen net haalbaar.

Camera

Waar de hardware nog een verhaal van de overtreffende trap was is de camera er een van mineur. Zowel de 16MP achter- als 8MP voorcamera stellen teleur. En dat is jammer: zeker op een toestel van deze prijsklasse. Het duurt minimum een seconde tussen jouw touch op de knop en het moment dat de foto genomen wordt. Camerakwaliteit lijkt het enige punt waar de x3 het moet afleggen tussen sommige van zijn Lumiavoorgangers.

Je kan de front camera wel gebruiken als loginmethode: de camera herkent je iris en unlockt je toestel. Dit werkt niet in alle omstandigheden perfect, maar wordt ondersteund door de aanwezigheid van een vingerafdrukscanner.

Software

De HP Elite x3 is een Windows phone en dat is een tijdje geleden voor ons. De vorige die ik getest had was een Nokia Lumia 1020. Sinds dan heeft Microsoft Windows 10 Mobile gelanceerd en dat brengt een hele reeks aan verbeteringen met zich mee. Een heikel punt blijft natuurlijk de selectie aan apps: de Windows Store bevat slechts een fractie van wat je gewend bent van de App Store of Google Play. Desondanks zijn mijn meestgebruikte apps gewoon aanwezig: WhatsApp, Instagram, Twitter, Swarm… Ook Waze is aanwezig: hetzij in een verouderde, nagenoeg onbruikbare variant. Na hun team een mailtje te sturen blijkt dat zij hun Windows Phone ondersteuning stopgezet hebben en gewoon nog een heel oude versie van hun app aanbieden.

Windows 10 Mobile brengt echter ook wat topapplicaties met zich mee: zo krijg je een volledige Office suite er gratis bij. En dan hebben we nog niet gesproken over de killer feature van de Elite x3: Continuum. Continuum is Microsoft’s visie: gooi je Windows Phone in een dock en je krijgt een desktop PC. Daarvoor heb je het Dock nodig: een zwaar plastic en aluminium basisstation met tal van aansluitingen. Zo zijn er twee USB 3.0 poorten, een USB-C poort, een netwerkpoort en ten slotte een DisplayPort om een beeldscherm aan te sluiten. Dat laatste was best een vreemde keuze: ik had eerder een HDMI of mini DisplayPort verwacht. Beide aansluitingen zijn immers couranter.

hp-elite-x3-docked

Je “Desktop PC” installeren is eenvoudig: je schuift de x3 in z’n dock, opent Continuum op het toestel en je bent vertrokken. Nadeel is dat je wel degelijk elke keer die Continuum app moet openen, kan het toestel het Dock niet simpelweg herkennen en automatisch switchen naar Continuum. Je desktop omgeving zal vertrouwd aanvoelen voor de Windows 10-gebruikers: een startknop onderaan links, een bureaublad en een taakbalk. De ervaring voelt vlot: je hebt niet het gevoel dat de Snapdragon te weinig power in huis heeft. Browsen, Office, Twitter, alles gaat met gemak. Tot je een andere app nodig hebt: je kan immers niet alle Windows Phone applicaties openen in de desktop omgeving. De applicatie moet gebouwd zijn op basis van UWP (Universal Windows Platform) en heel wat bestaande apps zijn dit nog niet. Je kan ook geen gewone Windowsapplicaties draaien: deze zijn immers niet compatibel met de ARM processor in dit toestel.

HP zag dit probleem ook tijdens de ontwikkeling van de Elite x3 en ze kwamen met Workspace op de proppen. Dit is een virtuele omgeving dat je in staat stelt om volwaardige Windows applicaties te draaien met de x3 in z’n dock. Zeker voor zakelijke gebruikers lost dit heel wat problemen op om zo toch die legacy business software te draaien. Microsoft zelf lijkt ook aan een oplossing te werken. Zo hoorden we in de wandelgangen dat de Redstone 3 update mogelijk x86-emulatie toevoegt aan Windows Phone. Dit maakt het mogelijk om traditionele Windowsapplicaties die gebouwd zijn voor het Intel x86 PC platform te draaien om ARM-processoren zoals we die in onze smartphones terugvinden. Redstone 3 wordt wel pas in de herfst van 2017 verwacht.

Multitasken is af en toe moeilijk in de Continuum omgeving. Ik heb de x3 een volledige werkdag ingezet als PC, maar bij het aanmaken van een PowerPoint heb ik toch even die ouderwetse laptop boven moeten halen. Het is immers niet mogelijk om twee presentaties tegelijk te openen in de Continuum desktop omgeving. Ja, ik ben een van die mensen die dingen kopieert en plakt uit oudere slides.

Naast het Dock kan je ook draadloos verbinden met een scherm. Dit verloopt via het Miracast protocol, maar dan dient je scherm dit wel te ondersteunen. Ik heb dit een aantal keer geprobeerd voor presentaties en dit werkt. Nadeel is wel dat je het touchscreen van je device inzet als trackpad en dat had heel wat lag, wat het erg moeilijk maakt om de juiste dingen aan te klikken.

Continuum werkt: vooral in het Dock, maar ook min of meer draadloos. Het gebrek aan apps en beperkte multitasking zorgen er wel voor dat de meeste werkmensen nog wel degelijk een tweede laptop of PC zullen nodig hebben.

Conclusie HP Elite x3

Met de Elite x3 richt HP zich op bedrijven en zakelijke gebruikers. Het toestel kost je zo’n 850 euro en daar krijg je tijdelijk het Dock gratis bij. Het Laptop Dock dat we eerder al van spraken en niet konden testen kost je een extra 599 euro (vermoedelijk exclusief btw).

hp-elite-x3-laptop-dock

De Elite x3 bevat de hardware om het waar te maken en biedt tonnen potentieel met z’n software. Het is de beste poging tot dus ver om een smartphone te gaan inzetten als PC. Helaas voelt Windows Phone en Continuum op heel wat vlakken als “net niet” en dat wordt zeker niet geholpen door Microsoft die de laatste maanden ogenschijnlijk niet langer geïnteresseerd lijkt in smartphoneland. Het potentieel voor de HP Elite x3 ligt dan ook voornamelijk op de zakelijke markt en daar ijn we menig IT-verantwoordelijke wel interesse tonen. Voor de consument kunnen we de x3 echter niet aanraden. Tenzij je een Windows Phone toestel wil natuurlijk, want de Elite x3 is veruit de beste smartphone voor dat OS.

Overzicht scores

Design
8
Hardware
9
Camera
6
Software
6.5
7.4

Niet voor iedereen

De beste Windows Phone, maar dat is misschien niet voldoende om iedereen te overtuigen. Continuum heeft een veelbelovende toekomst, maar er is nog wat werk aan de winkel voor Microsoft.
Bram Vandewalle

Plaats reactie

review-hp-elite-x3-een-blik-op-de-windows-toekomst