Scroll to top

Top

Geen reacties

Review Google Project Fi

Gepost op 12/04/2016
Review Google Project Fi

Een tijdje geleden haalden we de Nexus 6P in huis, één van de hotshot smartphones op de markt voor het moment. Google startte destijds als een software bedrijf, maar heeft zicht intussen ook op heel wat andere complementaire markten gepositioneerd, waaronder de hardware markt.

Review van de Google Nexus 6P

Echter, daar stopt het niet. Een jaar terug kondigde de Amerikaanse technologie reus met Fi de lancering van haar eigen mobiele netwerk aan. Hiermee mikt Google vooral op de gebruikers van haar eigen smartphone lijn, meer bepaald de Nexus 6, de Nexus 5X en de Nexus 6P. Waar het tot een maand geleden enkel op uitnodiging was, kan nu ‘iedereen’ een Project Fi simkaart aanvragen. Hoog tijd dus voor een review.

Project FI

Dat Google een eigen netwerk lanceert is op zich niet zo bijzonder. Apple liet ook al vallen dat het die richting uit wil. Vanuit strategisch standpunt een logische zet. Hoe meer raakpunten met de consument, des te meer opportuniteit om in contact te komen en hoe onwaarschijnlijker een plotselinge overstap naar een ander merk. Iets wat in het marketing jargon ook wel eens een ‘lock-in’ wordt genoemd. Dit is op zich een negatieve driver voor klantenloyaliteit en retentie, maar bon, daar gaat het hier eventjes niet over ;).

Het unieke aan project Fi

Google zou Google niet zijn, mocht het de zaken niet anders aanpakken dan de traditionele spelers. Dit is ook het geval met Project Fi. In realiteit bouwde Google niet haar eigen netwerk (nog niet), maar maakt het gebruik van bestaande providers. Dit was destijds ook hetgeen Telenet deed, toen het nog gebruik maakte van de Mobistar infrastructuur.

Echter, met een Project Fi simkaartje heb je niet enkel toegang tot één, maar tot twee netwerken. Afhankelijk van welk netwerk in welke regio de beste dekking biedt, switcht je Project Fi simkaart van het ene naar het andere. De consument merk daar helemaal niets van, aangezien de naam van de provider op je scherm Project Fi is en blijft. Alles gebeurt achter de schermen.

Een tweede particulariteit is de manier waarop Project Fi omgaat met WiFi hotspots. Het is namelijk zo dat je Nexus apparaat met een Fi simkaart automatisch connecteert met stabiele en open WiFi hotspots. Op die manier bespaar je dus op het gebruik van data via de mobiele diensten.

En werkt dat goed?

Een vraag die we al een aantal keer mochten horen en die we positief kunnen beantwoorden. Project Fi werkt goed en biedt de voordelen die worden vermarkt. Om dit te testen hebben we gedurende 10 dagen een smartphone met een ander netwerk en een Nexus 6P met Project Fi gebruikt.

Project Fi

Qua dekking en snelheid kwam de Nexus 6P er altijd beter uit. Ook qua datagebruik merken we een noemenswaardig verschil. Met dezelfde apps geïnstalleerd en dezelfde notificatie instellingen, hebben we na 10 dagen ongeveer 1GB aan data verbruikt. Dit is bijna 50% minder dan het datagebruik bij onze andere provider. Echter, het is nog wat vroeg om een sluitend antwoord te geven over het datagebruik op zich. Eind deze maand komen we terug met een vollediger antwoord.

Waar te verkrijgen?

Een Project Fi simkaartje bemachtigen kan voorlopig enkel in de Verenigde Staten. Google heeft de intentie om eerst te leren van de markt vooraleer internationaal aan te bieden. Dit gezegd zijnde kan je er vanop aan dat het vooral een kwestie van tijd en wettelijke regulaties zal zijn vooraleer we ook in België zullen kunnen genieten van het Google netwerk.

Review van de Google Nexus 5X

Ludwig

Plaats reactie

review-google-project-fi