Scroll to top

Top

1 reactie

Officiële Google Nexus 5 smartphone

Gepost op 30/12/2013
Officiële Google Nexus 5 smartphone

Pure Google phone? Check!

Na jarenlang een heuse iPhone fanboy te zijn, besliste ik recentelijk om eens vreemd te gaan. Ik was niet meteen onder de indruk van iOS 7 noch van de iPhone 5C/5S en begon dus wat onrustig de nieuwe flagship devices van andere producenten te bekijken. Tijdens mijn verblijf in de States had ik al de 2013 editie van de Nexus 7 (Googles gooi naar een tablet) aangeschaft en ik was fel onder de indruk van het apparaat. Prijs/kwaliteit een zeer goeie tablet en ook het feit dat ie rechtstreeks uit de Google Labs komt gerold, heeft zo zijn voordelen.

Al snel viel mijn oog op de Nexus 5. Op papier leek het prijs/kwaliteit een heel sterk toestel, en opnieuw het feit dat deze rechtstreeks van Google komt, trok mij aan. Na heel wat gezoek (de smartphone is niet gemakkelijk te vinden op de BE markt), slaagde ik er toch in eentje te bemachtigen, the ‘white’ edition….

Het voelde wat onwennig aan in het begin. Vooral omdat het letterlijk een totaal andere user experience is in vergelijking met de iPhone. De homescreen ziet er volledig anders uit, de meldingen zijn verschillend, je hebt allerhande widgets om de telefoon naar je hand te zetten en ook de form factor van het apparaat verschilt toch wel stevig van de iPhone.

Hardware

Op vlak van muscles speelt de Nexus 5 mee met de grote jongens. De Snapdragon 800 geklokt op 2,26GHz (2GB ram) en de Adreno 330 grafische processor zorgen ervoor dat het apparaat puike prestaties neerzet. Games zoals Riptide, videobewerking en HD films worden moeiteloos door de Nexus aangepakt.

Het scherm valt zeker ook binnen de topcategorie. Een 5 inch scherm met HD resolutie en een mooi uitgebalanceerde saturatie. De schermkwaliteit vind ik persoonlijk beter dan de Apple retina diplays.

De opslagcapaciteit is ofwel 16GB ofwel 32GB, weliswaar niet uitbreidbaar. Duidelijk mikt Google met deze ‘beperking’ op het gebruik van haar Cloud toepassingen zoals Google Drive (standaard ook geïnstalleerd op het toestel).

Ook beschikt de Nexus over een NFC chip. Hier in België zijn er nog geen directe toepassingsmogelijkheden. Maar als we kijken naar de States, waar NFC bijvoorbeeld al gebruikt wordt om te betalen (Google Wallet) of als toegangsbadge, zit hier in de toekomst mogelijks wel muziek in.

Echter, de camera’s van het apparaat zijn niet verschrikkelijk goed. De 8MP backcamera zorgt voor mooie shotjes, maar vergelijk dit niet met de kwaliteit van, let’s say, de Lumia 1020. De 2MP frontcamera bezorgt degelijke selfies, maar opnieuw niets spectaculairs.

Ook de batterij (2300 mAH) schiet soms wat tekort. Een volledige dag doorkomen is niet altijd even evident. Gelukkig zijn er apps zoals Battery Doctor en Killer om je te helpen de batterij zo efficiënt mogelijk te gebruiken, thanks Google Play store!

Software

Dankzij de status van Google official phone krijg je als Nexus gebruiker altijd als eerste de nieuwe versies van Android en dit is ook een belangrijk aankoopargument voor de early adoptor geeks onder ons. Android is geoptimaliseerd om te draaien op de officiële Google Nexus apparaten, wat meestal (en dat is hier niet anders) voor een zeer vlotte user experience zorgt.
Zoals in de titel van deze post staat, is de Nexus DE pure Google phone. Geen skins van Samsung, HTC, Huawei die over het originele OS zijn gelegd, dus ook minder kans op bugs of overbodige toeters en bellen.

De Nexus 5 is eveneens het eerste Android device dat gelanceerd werd met Android 4.4. aka Kitkat. Je voelt duidelijk dat het gaat om een volwassen operating system. Kitkat is uitgegroeid tot een OS dat erin slaagt looks en brains te combineren. Mooie iconografie, strakke lay-out, naadloze overgangen van apps naar homescreen….you name it. Ook op vlak van functionaliteiten zit het snor met de software. Google Now begint meer en meer de functie te vervullen van Mobile Personal Assistant en geeft je instant informatie over je reistijden, het weer op je locatie, je agenda-items etc…Bedankt big data ;).

Iets wat ik wel nog graag toegevoegd had gezien, is de integratie van continue voice control (iets wat wel aanwezig is op de Moto X). Alhoewel dit ook op vlak van hardware veranderingen zou vergen.

Last but not least heeft Google intussen ook al een volledig ecosysteem uitgebouwd! Online toepassingen zoals Chrome, Drive, Docs, Hangouts, Music… alsook de integratie met Chromecast (zie ander artikel) maken de totale ervaring echt compleet. Het is vooral de kracht van het totale ecosysteem dat naar de toekomst toe de strijd der tech giganten zal beslissen. Google staat hier volgens mij zeker in pole position.

Conclusie

De Nexus 5 is mijn alledaags apparaat geworden. Ik zeg Apple (voorlopig) goodbye en betreed meer dan graag het Google ecosysteem. Een laatste niet onbelangrijk element is de prijs. Met 399EUR probeert Google duidelijk de prijsbewustere consumenten onder ons ook aan te trekken. Alhoewel dit nog steeds niet goedkoop is, krijg je toch echt wel veel terug!

Overzicht scores

Looks
9
Functionaliteiten
8
8.5

Topper

De officiële Google smartphone heeft heel wat in zijn mars, zowel op vlak van hardware als van software. Dankzij zijn officiële Google status krijg je altijd als eerste de laatste nieuwe Android versies binnen. Voor deze prijs krijg je heel wat in return. Tot op heden is deze smartphone onze algemene favoriet.
Ludwig

Plaats reactie

officile-google-nexus-5-smartphone