Scroll to top

Top

Geen reacties

REstore brengt ons een stap dichter bij Smart Grids

Gepost op 02/06/2015
REstore brengt ons een stap dichter bij Smart Grids

Het gaat goed met Belgische startups. Na Take Eat Easy uit Brussel is het de beurt aan REstore uit Antwerpen. De startup slaagde erin om 7 Miljoen Euro kapitaal aan te trekken in een derde funding ronde met het doel uit te breiden naar Frankrijk en Duitsland. REstore werd in 2011 opgericht en verkoopt software aan energie producenten en aan transmissienetbeheerders in België en het Verenigd Koninkrijk.

Demand – Response 

Het product genaamd FlexpondTM is een gepatenteerde technologie ontworpen om bij pieken in het elektriciteitsverbruik grote verbruikers uit te schakelen gedurende een korte termijn. Dit is een theorie die “Demand Response” genoemd wordt.

demand-glendale

 

In de grafiek wordt het principe van Demand Response, ook wel Demand Side Management genoemd, weergegeven. Op piekmomenten (rode lijn) worden grote verbruikers uitgeschakeld om die piek te verlagen (paarse lijn), hun verbruik wordt dan verschoven naar een ander moment (blauwe lijn) na de piek.

Betrokken bedrijven

REstore werkt met optimalisatie algoritmes die grote verbruikers zoals ArcelorMittal groeperen. Op piekmomenten worden machines uitgeschakeld, zonder een impact te hebben op het productieproces. Het gaat bijvoorbeeld om verluchting, verwarming of koeling. Dit reduceert kosten voor transmissie en productie van elektriciteit en het helpt stroomschaarste op te lossen.

Het grote succes van het businessmodel is het feit dat bedrijven betaald worden voor het uitschakelen van hun machines. Klanten van REstore komen uit de voedingsindustrie, transport en waterzuivering.

De software is zeer interessant voor elektriciteitsproducenten en netbeheerders. Het belangrijkste voordeel is dat infrastructuur werken aan het net uitgesteld kunnen worden. Doordat pieken verlagen, verlaagt de netbelasting ook. Een tweede voordeel is dat gasturbines, die heel snel kunnen opstarten om pieken op te vangen, minder moeten ingezet worden. Zo vermindert de CO2 uitstoot.

Toekomstige Toepassingen

Het groeperen van bedrijven om zo de piekbelasting te verlagen is een eerste stap dichter bij Smart Grids. Kleinere verbruikers zoals woningen kunnen ook gegroepeerd worden. In de toekomst kan het zelfs mogelijk zijn dat een gezin betaald wordt om het gebruik van bijvoorbeeld de wasmachine uit te stellen.

Plaats reactie

restore-brengt-ons-een-stap-dichter-bij-smart-grids