Scroll to top

Top

Geen reacties

Re:scam | De chatbot die je van frauduleuze mails afhelpt

Gepost op 10/11/2017
Re:scam | De chatbot die je van frauduleuze emails afhelpt

Het komt de meesten onder jullie waarschijnlijk wel bekend voor; Mails waarin je bent aangesteld als de gefortuneerde erfgenaam van een onbekende overleden nonkel. Of dat fantastisch geschreven email bericht waarin je op de hoogte wordt gebracht dat je enige lotterij winnaar bent en met een aantal miljoenen richting de bank kan stappen…

Enige voorwaarde is dat je wat ‘onschuldige’ informatie moet doorsturen. Zo kan de advocaat van die nonkel of de lotterij alles in orde kan brengen. Die advocaat moet nota bene ook wel serieus geld verdienen aan al die megadeals 😁.

Zoals we blind zijn geworden voor banners op websites, omdat we weten dat het reclame is, zo zijn we ook blind geworden voor dergelijke mails. 90% van de bevolking weet immers dat het hier over ‘zever in pakjes’ gaat en duwt quasi per direct op de verwijder knop.

Het vervelende is dat die frauduleuze mails blijven komen en samengeteld toch wel kostbare tijd en soms ook geld wegroven. Volgens Netsafe kost internet scamming ons op jaarlijkse basis een slordige tien mijard Euro. Meteen ook de reden waarom de cyberveilgheidsfirma Netsafe de email chatbot Re:Scam in het leven heeft geroepen.

Re:Scam speelt met de fraudeurs hun voeten

Om het leven van de digitale bandieten zuur te maken, zendt Re:Scam automatisch antwoorden op de zogeheten scam emails. Het blijft echter niet bij die ene email. Van zodra de fraudeurs antwoorden, zendt Re:Scam opnieuw een mail en houdt op geniale wijze de scammers aan het lijntje.

Alhoewel deze specifieke chatbot niet meteen het technologsich neusje van de zalm is, vinden we deze bot toepassing interessant. Het hoeft niet altijd state-of-the-art articifiële intelligentie te zijn, zolang het maar relevant is. In dit geval komt er nog een serieuze dosis fun bij kijken ook.

We schoten bij de redactie spontaan in de lach bij de voorstelling van die gefrustreerde scammer gezichten aan de andere kant van het scherm. Het spreekt natuurlijk voor zich dat dergelijke antwoorden alleen maar ontmoedigend werken voor die snoodaards.

Als je Re:Scam ook graag eens uitprobeert, hoef je enkel die scam mail doorsturen naar me@rescam.org. Vervolgens doet de bot de rest.

Plaats reactie

re-scam-de-chatbot-die-je-van-frauduleuze-mails-afhelpt