Ons relaas na de ESCAPE filmervaring bij Kinepolis
Gepost op 21/08/2016Eerder deze week gingen we naar Kinepolis Antwerpen om de film “Star Trek Beyond” te gaan bekijken. Nee, ik zal geen spoilers geven. Dat zou de filmervaring van de meeste “Trekkies” immers ruïneren. Waar ik dan wel over ga schrijven? De nieuwe filmervaring bij Kinepolis die de naam “ESCAPE” meegekregen heeft. In dit artikel gaan we kort in op wat je kan verwachten als bioscoopbezoeker en welke technologie er achter de nieuwe ervaring schuilt.
Drie schermen in plaats van één
Bij aanvang van de film merk je ineens dat er twee nieuwe schermen tevoorschijn komen aan de zijkanten van de zaal. Als je naar het plafond kijkt zie je ook twee bijkomende projectoren die de beelden op deze schermen tevoorschijn toveren. Het gros van de actie speelt zich af op het hoofdscherm (zoals normaal) maar tijdens sommige scènes worden er bijkomende beelden geprojecteerd op het scherm links en rechts van de toeschouwers. Hierdoor moet je als kijker het gevoel krijgen “ondergedompeld” te worden in de actie. Je moet ook fysiek het hoofd draaien wil je alles gezien hebben. Nuja, een kleine kanttekening: je hoeft het hoofd enkel te draaien als je in de voorste helft van de zaal zit (tip: kies één van de voorste zeven rijen). En laat het nu net hier zijn dat het schoentje knelt.
Onze ervaring tijdens de film
Laat ons beginnen met te zeggen dat de makers van Star Trek Beyond het bijzonder moeilijk gehad hebben om de film op tijd op te leveren. Dat er op het laatste knippertje nog beslist werd bijkomende content te creëren voor de ESCAPE ervaring heeft die opdracht er vast niet makkelijker op gemaakt. Toegegeven, sommige beelden waren echt spectaculair. Zo was er een scène waar je de asteroïden langs je heen zag zoeven. Sommige stukken kwamen echter wat amateuristisch over. Zo was er een scène waar kapitein James T. Kirk en Commander Spock iets zaten te drinken en je op de bijkomende schermen wat sterren zag voorbij vliegen. Dit kwam wat over als een “screensaver” op een oude windows computer en gaf geen “meerwaarde” aan de film. De twintig minuten bijkomende beelden waren voor de helft geslaagd. We hebben echter goede hoop dat filmmakers steeds vertrouwder zullen worden met de technologie en dus ook professioneler zullen omgaan met de invulling ervan.
Een paar technische details
Twee dagen na het zien van de film hadden we de product manager van Barco aan de lijn. Niet onbelangrijk aangezien Barco de drijvende kracht is geweest achter de ontwikkeling van de technologie. Hier mogen we als Belgen best trots op zijn aangezien ons land (meer bepaald Kortrijk) de thuishaven is van het bedrijf.
Tijdens de film was het ons opgevallen dat door de keuze voor drie schermen er een hoek gecreëerd werd (van ongeveer 110°) waar de schermen op mekaar aansloten. Dit vervormde het beeld lichtjes wanneer panoramische beelden van bijvoorbeeld een buitenaards landschap getoond werden. Aangezien televisies steeds vaker gebruik maken van gebogen schermen vroegen we de product manager of dit geen logischere keuze zou zijn voor de ESCAPE technologie. Het antwoord was naar ons aanvoelen vooral economisch van aard. Zo kost het omvormen van bestaande zalen bijzonder veel geld en zou er in een ESCAPE zaal (met hypothetisch gebogen scherm) alleen ESCAPE films getoond kunnen worden omdat andere films niet op gebogen scherm kunnen worden vertoond. Technisch zou het kunnen maar vanuit Hollywood wordt de DCI (Digital Cinema Initiatives) standaard opgelegd. Deze standaard houdt in dat filmzaaluitbaters (zoals Kinepolis) niet zomaar zelf mogen spelen met de manier waarop beelden geprojecteerd worden.
Economische ramp of bulderende cash machine?
Het antwoord van de product manager op deze nogal “gevoelige” vraag was genuanceerd. “De Vlaming is conservatief” wat cinémabezoek betreft. Hiermee bedoelde hij dat het in Vlaanderen tot nog toe niet storm loopt om films in de nieuwe technologie te gaan bekijken. Onze Noorderburen waren enthousiaster en in de VS alsook in Dubai was het een oorverdovend succes. Of wij de paar extra euro zouden uitgeven voor een film in ESCAPE: voorlopig niet, mogelijk wel wanneer hele films in de technologie verschijnen. Binnenkort gaan we ook een uitstapje maken naar Nederland waar we een film in iMAX zullen uittesten. Deze technologie is nog niet uit in België maar we zijn alvast wel benieuwd naar hoe het verschilt van wat we hebben gezien hebben in ESCAPE.
Plaats reactie