Scroll to top

Top

Geen reacties

Recap van de mobiliteitstrends in 2015

Gepost op 31/12/2015
Recap van de mobiliteitstrends in 2015

Het was een spannend en bewogen jaar voor de mobiliteit. Als we één ding moeten onthouden is het wel dat persoonlijke mobiliteit niet aan belang heeft ingeboet, wel integendeel. Teken aan de wand, COP21 (de klimaattop in Parijs) was geen enorm succes en de autolobby is er toch maar weer aardig in geslaagd om strengere normen inzake uitstoot te beperken. Maar elke medaille heeft een keerzijde. De autolobby mag dan wel een veldslag gewonnen hebben, de oorlog om schonere technologie is nog maar net begonnen. De overwinning in Parijs heeft de auto-industrie verdere imagoschade opgeleverd, iets dat ze – mede door de “sjoemelsoftware” – aardig had kunnen missen. Vlaanderen is bovendien nog eens specifiek getroffen door de “dieseltaks”, dewelke een maatregel is van minister van begroting Annemie Turtelboom. Een aantal dragen ertoe bij dat mensen uitkijken naar alternatieve vervoersmiddelen. Wij kijken even met u mee wat de frappantste ontwikkelingen waren.

bringo-step-rood-ingeklapt

De elektrische step

Ja, hoor, steppen is weer helemaal terug van weggeweest. Bovendien heb je nu de step 2.0 dewelke zijn uitgerust met een elektromotor. Een exemplaar voor volwassenen haalt toch wel iets meer dan een gezapige 20 KM/U, wat voor de meesten onder ons toch net iets sneller is dan met de fiets. Enig minpunt is wel dat de beschikbare modellen redelijk zwaar zijn (20 kg is niet uitzonderlijk), wat het meenemen op openbaar vervoer (bijvoorbeeld in steden) toch aardig bemoeilijkt. We hopen dat deze steppen snel lichter worden en eveneens een groter bereik krijgen.

De Segway

Ja, het blijft toch wel wachten op een echte doorbraak voor de Segway. Grote hindernis is de prijs van deze toestellen. Zo betaal je al snel duizenden euro’s, wat toch voor de meesten een overdreven prijs is voor een “gadget”. We zien de toekomst van dit toestel – mede om deze reden – hoofdzakelijk in takken zoals de golfsport.

Hoverboard-for-sale

Hoverboards en monowheel

Enigszins verbaasd zag ik tijdens de kerstinkoopperiode enkele hoverboards liggen bij een grote winkelketen. Voor enkele honderden euro’s kon je er ééntje mee naar huis nemen. Voordeel van deze toestellen is hun gewicht. nadeel is wel dat het toch enige oefening vraagt alvorens je er echt mee vertrouwd bent. Bovendien plakt de – eerder conservatieve Vlaming – nog vaak het label “nerd” op deze gadgets, iets wat een snelle adoptie van de technologie parten speelt. Bovendien hebben verhalen over “ontploffende hoverboards” de verkoop wat doen stagneren. Hopelijk wordt 2016 een jaar van hun definitieve doorbraak.

tesla

Elektrische wagens

Het voorbije jaar was een goed jaar voor Tesla, het geesteskind van Elon Musk. Het bedrijf heeft een aantal mooie dingen verwezenlijkt, waaronder het voorstellen van hun Tesla Model X. Het succes heeft echter ook anderen ertoe aangezet om na te denken over de toekomst van mobiliteit. Zo was er sprake van nieuwe spelers (Apple o.a.) en traditionele spelers die zich op de markt hebben gestort. Wij denken dat verhoogde concurrentie een teken aan de wand is voor verdere ontwikkelingen in wat ongetwijfeld een boeiend toekomstverhaal wordt.

Plaats reactie

recap-van-de-mobiliteitstrends-in-2015