Scroll to top

Top

Geen reacties

Razer Blade Stealth - Een topper uit het niets

Gepost op 02/02/2017
Razer Blade Stealth – Een topper uit het niets

Razer is een vrij onbekend merk, tenzij je een gamer bent natuurlijk. Dit Amerikaanse bedrijf is voornamelijk bekend van zijn muizen en headsets, veelalgedecoreerd met hun groene, driekoppige slangenlogo. Het was een volledige verrassing toen ze in 2013 dan ook met laptops begonnen. Twee jaar later zijn hun laptops er nog steeds en hun collectie is zelfs uitgebreid met een ultrabook, de Razer Blade Stealth.

Met zijn aluminium behuizing en zijn 12,5 inch touchscreen scherm doet de Blade Stealth me heel hard denken aan mijn Macbook Pro van enkele jaren terug. En dat bedoel ik in de positieve zin: dit is een stevig toestel dat ik mee durf nemen op de baan. Het matte zwart geeft de laptop de nodige klasse en dat sprankeltje Batman. Enkel het groen oplichtend Razer logo doet vermoeden dat dit niet om een zakelijke laptop gaat. Gelukkig kan je dat groene lampje gewoon uitschakelen in de instellingen.

Die instellingen laten je trouwens heel wat meer lampjes configureren. De Blade Stealth is uitgerust met wat team Razer een Chroma keyboard noemt. Elke toets van het klavier is uitgerust met een eigen LED. Zo kan je elke toets een kleur naar wens geven of zelfs animaties instellen op je keyboard. Subtiel is het niet, maar wat bling bling mag altijd. En aangezien het nu volop kerstperiode is typ ik dit van een groen en rood gekleurd kerstkeyboard. Daaronder vinden we een matzwart touchpad terug dat prima werkt.

Een echte laptop zou ik de Blade Stealth niet noemen. Met zijn kleine form factor en de zuinige processor hoort deze eigenlijk in het ultrabook gamma thuis. Met zijn 1.3kg weegt hij evenveel als de MacBook Air, maar wel wat meer dan sommige van zijn ultrabookconcurrenten. Storender vind ik de vrij brede schermranden rond het scherm, dat is toch echt niet meer van deze tijd.

Razer Blade Stealth versus iPad Air 2

Het scherm is trouwens top. De standaardresolutie bedraagt 2560×1440 pixels, maar voor een kleine meerprijs kan je een volwaardig 4K scherm krijgen. Dat kan ik trouwens niet echt aanraden: het 1440p scherm is meer dan voldoende scherp en een 4K scherm aansturen zal heel wat extra vergen van je batterij. Tijdens deze review gooide de batterij na 6 a 7 uur de handdoek in de ring, niet onaardig dus. Andere reviewers met de 4K variant rapporteerden ongeveer de helft van deze tijd.

Die 6 uur haalt de Blade Stealth natuurlijk door de Intel i7 7500U processor. Normale i7 processoren richten zich op pure rekenkracht, maar de U-versie combineert rekenkracht met een verlaagd energieverbruik. Je geeft er wel wat voor op: je krijgt slechts 2 cores in plaats van de normale 4 die we gewend zijn van i7’s. De machine is gelukkig nog snel zat.

Razer mag dan wel een gamingmerk zijn, op de Blade Stealth zal je niet teveel games kunnen draaien. Daarvoor is de geïntegreerde grafische chip van Intel gewoon niet krachtig genoeg. Razer heeft echter een antwoord in de vorm van de Core. Dit is een aparte bak waar je een gewone desktop grafische kaart in schuift. Die verbind je dan via USB-C met je Blade Stealth en je kan dan gewoon gamen op die kaart. Bovendien werkt het geheel ook nog als docking station: via die ene USB-C kabel kan je USB apparaten aansluiten, opladen en beeld renderen dus. De Core hadden we helaas niet ter beschikking voor deze review.

Naast USB type C heeft de Blade Stealth nog heel wat andere aansluitingen. Zo wisten de Razer ingenieurs plaats te maken voor nog 2 volwaardige USB-poorten en een HDMI uitgang.

De Razer Blade Stealth had een topper kunnen zijn, ware het niet voor dat irritante gezoem dat soms opduikt. Op alle andere vlakken is het een Macbook met Windows 10 zonder Apple prijzen. Voor 1099 euro heb je heel wat machine (256GB SSD, 8GB RAM), maar wij raden het model met 16GB RAM en 512GB opslagruimte aan. Dit kost je 500 euro meer. De versies met een 4K scherm vermijd je beter. Als je wil gamen op de Blade Stealth mag je ook nog eens 450 euro opzij leggen voor de Core (en eventueel nog een aantal honderden euro’s voor een grafische kaart). Beide producten zijn voorlopig nog niet te verkrijgen in België, maar worden binnnenkort gelanceerd.

Update: trouwe lezers zullen merken dat de toon van dit artikel grondig is aangepast. Na contact met Razer bleek dat ons toestel toch wel wat technische mankementen vertoonde. Zo hadden we last van een bijzonder hoorbare coil whine en crashte het toestel minimum 2 keer per werkdag. Een retourtje en nieuwe Blade Stealth later zijn die problemen van de baan.

 

 

Overzicht scores

Score
9
9

Draagbare topper

De Razer Blade Stealth vertoont heel wat potentieel en is een aangenaam toestel om je dagdagelijks werk gedaan te krijgen. + Strakke en stevige behuizing
+ Hoog resolutiescherm met touchscreen
+ Batterijduur
+ Goed toetsenbord met verlichting
+ Scherpe prijs

- Lichtjes hoorbare coil whine
- Kwaliteit van de luidsprekers
Bram Vandewalle

Plaats reactie

razer-blade-stealth-een-topper-uit-het-niets