Scroll to top

Top

Geen reacties

Quantified Self Europe 2015 – Geeks, Data-affectionados en wetenschappers verzamelen in Amsterdam

Gepost op 27/09/2015
Quantified Self Europe 2015 – Geeks, Data-affectionados en wetenschappers verzamelen in Amsterdam

Het is helemaal niet zo bijzonder meer wanneer je iemand tegenkomt die een smartwatch of fitness tracker rond de pols draagt. Maar onder de bezoekers die vorige week vrijdag op de Quantified Self Conference Europe 2015 rondliepen, vond je bijna niemand die er geen droeg. De Quantified Self beweging bestaat uit wetenschappers, geeks, data-analisten en iedereen die graag data verzamelt over diens leven en omgeving. Dat kan data zijn omtrent je energieverbruik, financiën, fitness-activiteit of gezondheidszorg. Op de Quantified Self Conferentie worden ervaringen, resultaten en methoden gedeeld; zodat geïnteresseerden van elkaar kunnen leren en zelf aan de slag kunnen. Wat er gedeeld wordt op deze conferentie is heel vaak een voorbode op de evolutie van hoe mensen technologie gaan gebruiken. Daarom was het van primordiaal belang om er met Technologium bij te zijn.

Quantified Self in België

De Quantified Self beweging manifesteert zich door op regelmatige basis per regio samen te komen. Zo heeft elk land wel een eigen beweging. Twee keer per jaar worden er internationale conferenties gehouden. De eerste in San Francisco (where else?!) en een tweede in Europa. De Europese conferentie ging vorige week door in Amsterdam.

In België is Christel De Maeyer bezieler van de Quantified Self beweging en probeert ze via typische ‘Show & Tell’ momenten Quantified Self’ers (en iedereen die geïnteresseerd is) in contact te brengen met de ervaringen van anderen. Neem zeker een kijkje naar de beweging in je buurt via meetup!

Quantified Self Europe 2015 in Amsterdam

QS2015-4Op de QS EU conferentie in Amsterdam werd al snel duidelijk dat het om onderwerpen gaat die hun weg nog niet naar de massa gevonden hebben. Terwijl je beste vrienden hun dagelijkse stappen vergelijken, zijn de Quantified Self’ers vandaag bezig met metingen die nog geen gemeengoed zijn maar wél belofte hebben.

Een goed voorbeeld hiervan is hoe je DNA en kennis van je genen kan gebruiken om betere fitness- en sportresultaten te bekomen. Ralph Pethica is al enkele jaren bezig met het afstemmen van zijn fitness trainingen op zijn DNA. Niet iedereen herstelt even snel of heeft baat bij een lange duur cardio programma. Met een korte genetische test (zoals 23andme.com) kan je je trainingsschema beter afstellen op je lichaam.

CPafuMwW8AEfNzpAndere thema’s die aan de orde kwamen zijn: dashboards om de gegevens van al je trackers te combineren, manieren om je stemming vast te leggen, doe-het-zelf bloedtesten en food-tracking 2.0. Wat obscuurder: de relatie tussen je menstruatiecyclus en je Internet-gedrag, of het kwantificeren van het aantal keren dat je achter het stuur wordt afgeleid.

Volgens Gary Wolf, de geestesvader van de beweging, zijn slaappatronen en metabolisme gebieden waar we nog veel interessante dingen kunnen verwachten. Zeker nu er steeds vaker goedkope sensoren op de markt komen.

Geïnteresseerden, kunnen nog steeds het volledige programma (en sprekers) terugvinden op de website.

Voor iedereen die wil weten waar de beweging naartoe gaat en (belangrijker nog) wat er met alle data gebeurt raden we ‘wordt gevolgd’ aan. Bekijk hier de Panorama-reportage van 30 augustus.

Plaats reactie

quantified-self-europe-2015-8211-geeks-data-affectionados-en-wetenschappers-verzamelen-in-amsterdam