Scroll to top

Top

1 reactie

Quantified Self - Technologium

Gepost op 27/05/2014
Quantified Self

Leer jezelf kennis door jezelf te meten

Technologium vriend Henri Blancke trok recentelijk naar Amsterdam voor het Quantified Self congres. Dit congres focust op de toekomst van Quantified Self door nieuwe technologieën en mogelijkheden om jezelf te meten bekend te maken.

Wat is Quantified Self?

Quantified Self (QS) komt neer op het toepassen van technologie om representatieve data naar voor te schuiven over iemands dagelijkse leven. Dit kan gaan over het bijhouden van je eetgedrag, wat je gemoedsgesteldheid is en hoe je zowel fysiek als psychologisch ervoor staat.

QS wordt meer en meer onderdeel van ons dagelijkse leven. Kijk maar naar wearables zoals de Jawbone Up of applicaties zoals Sleepcycle. Meer en meer grote tech bedrijven (genre Facebook) beseffen dit ook en gaan op zoek naar andere bedrijven die hen hierbij kunnen helpen.

De meerwaarde van QS zit hem vooral in de positieve impact die dit heeft op je gezondheid. Het laat je veel beter toe om te weten indien je beweeg-, eet- en slaappatroon ‘goed zitten’. De data helpt je dus om een gezonde levensstijl na te streven en te behouden.

En wat met mijn data?

Allemaal goed en wel, maar een vraag die veel consumenten vandaag bezighoudt is ‘wat gebeurt er met al mijn gegevens die worden gemeten’. Het is inderdaad zo dat bepaalde bedrijven jouw QS data capteren, bijhouden en ook gebruiken. Naar de toekomst toe zal het dus essentieel zijn om consumenten duidelijk te maken wat er met al deze data gebeurt, zodat er niet nog meer paranoia ontstaat rond privacy.

Conclusie

Een ding is duidelijk, QS heeft zeker zijn voordelen. We leven allemaal in een maatschappij waar slechte eet-, beweeg- en slaapgewoontes schering en inslag zijn. QS zou ons kunnen helpen deze slechte gewoontes op zijn minst bij te houden en best case om te zetten in goede gewoontes. Echter blijft de modale consument ook heel beschermend ten opzichte van zijn eigen identiteit. Heeft hij/zij het gevoel dat er misbruik wordt gemaakt van de gemeten data, dan zal er geen seconde getwijfeld worden om alle metingen te stoppen. Wat op zich het ganse QS concept teniet zou doen.

Te behandelen met de grootste zorg denken wij dan zo.

Stay Quantified, euuh, Tech’d!

Ludwig

Reacties

Plaats reactie

quantified-self-technologium