Scroll to top

Top

Geen reacties

Project Jacquard brengt Google naar je kleerkast

Gepost op 24/06/2015
Project Jacquard brengt Google naar je kleerkast

Sinds de komst van de Fitbits en Jawbones zijn wearables niet meer weg te denken uit het technologische landschap. Er is maar een probleem: niet iedereen wil die ook daadwerkelijk dragen. Een onderzoeksteam van Google probeerde dit probleem te tackelen door de technologie onzichtbaar te maken in kledij. Het resultaat was Project Jacquard dat vorige week werd voorgesteld op de jaarlijkse Google I/O conferentie in San Francisco.

Project Jacquard maakt van stof een touchpad door kleine, geleidende draden in de stof te verwerken. Alles kan een touchpad worden: een jeansbroek, t-shirt, autozetel, ja zelfs ondergoed. Technologie in kledij is geen nieuw concept, maar Google is wel de eerste die beweert ze op grote schaal te kunnen produceren met de huidige productielijnen voor kledij.

De technologie van Jacquard verbindt met een smartphone of wearable, maar weet wel dat de precisie van een touch-sensitive kledingstuk niet in de buurt komt van wat we gewend zijn van de huidige generatie smartphones. Wel is het mogelijk om gestures te herkennen en dat is een concept dat ons wel aan staat: tijdens het joggen moet je maar gewoon even over je t-shirt swipen om het volume van je muziek aan te passen.

Nadeel van een digitale broek is dan weer dat je die om de paar dagen moet opladen. Gelukkig kunnen op dat vlak ook heel wat andere interessante ontwikkelingen soelaas bieden: onderzoekers werken aan manieren om batterijen op te laden op basis van lichaamswarmte of beweging.

“Door de sensor in het textiel te weven verlaat je het domein van de elektronica.” zegt Ivan Poupyrev van Google. “Je maakt de basismaterialen van de wereld om ons heen interactief.” Project Jacquard is een puur onderzoeksproject van Google en dat blijft het vermoedelijk ook wel nog even.

 

Stay tech’d!

Bram Vandewalle

Plaats reactie

project-jacquard-brengt-google-naar-je-kleerkast