Scroll to top

Top

Geen reacties

Professioneel fotograaf met de Huawei Leica P9 smartphone?

Gepost op 06/04/2016
Professionele fotograaf met de Huawei-Leica P9?

In het verrassende zonnige Londen waren we deze middag uitgenodigd door Huawei. Hun P8 is immers al wat moegestreden tegen de nieuwe toppers die in Barcelona op MWC en de weken erna werden gelanceerd. Slecht deed de P8 het zeker niet: het was immers het best verkochte Android toestel in 2015. Tijd om eens te luisteren wat de P9 brengt.

De eer was aan Richard Yu om de P9 en P9 Plus aan te kondigen. Qua design vormen deze toestellen duidelijk de lijn van de P8: een strakke metalen body. Toch spendeerden de ingenieurs van Huawei de nodige tijd aan deze behuizing om het toestel nog dunner te maken. Ook de rand rond het scherm werd naar slechts 1,7mm teruggebracht. Maar nog belangrijker is dat de P9 eindelijk komaf maakt met die camera bump die we de laatste maanden mogen verduren. Wie heeft ooit bedacht dat uitstekende cameralens een goed idee was?

IMG_0758

Het grootste nieuws van de dag was natuurlijk de samenwerking tussen Leica en Huawei. De P9’s beschikken dan ook over twee lenzen. De ene lens werd voor een RGB sensor geplaatst. Deze sensor meet de kleurwaarden in je beeldveld. De andere lens komt uit op een monochrome sensor die dan weer de lichtwaarden opmeet. De data van beide sensoren wordt dan gecombineerd tot een enkele foto. Dit zou vooral in situaties met weinig licht tot betere foto’s moeten leiden. Verder zijn ook alle snufjes aanwezig dat je zou kunnen verwachten op een Leica-smartphone. Zo kan je in de pro-modus alle instellingen van de camera volledig instellen. Als ISO-waarden en sluitertijden je niet bijster veel zeggen schiet de camera ook natuurlijk automatisch mooie plaatjes. Huawei had 3 professionele fotografen de baan opgestuurd met de P9 en hun resultaten zagen er alleszins verbluffend uit.

Intern wordt het heel boeltje aangedreven door de Kirin 955 SoC. Hierbij staat SoC voor System-on-a-Chip, dit is een enkele computerchip die allerlei componenten zoals de CPU, GPU, geheugen… bevat. Wat dit betekent voor de prestaties van de P9 zullen verdere testen moeten uitwijzen. Het is immers nog te vroeg om te zeggen hoe deze Kirin 955 zich zal verhouden ten opzichte van de Snapdragons and A9X systemen van daze wereld.De vingerafdruksensor were ook onder handen genomen en het beveilingsniveau were maar liefst verhoogd naar niveau 4. Deze sensor zou ook de diepte van de groeven in je vingerafdruk controleren, wat het inbreken in je toestel toch weer wat moeilijker moet maken. Ondanks dat de behuizing weer wat dunner werd wist Huawei toch een 3000 mAh batterij in de P9 te verwerken. Dit zou goed moeten zijn voor 12 uur HD videokijken of 20 uur beltijd. En die grote batterij kan je gelukkig ook snel bijtanken, zo zou slechts 10 minuten opladen je 5 uur beltijd opleveren. De P9 heeft ook ondersteuning voor NFC, Dual SIM en alles wat je kan verwachten van een smartphone uit 2016. Enkel draadloos opladen lijkt te ontbreken.

IMG_0766

Het grote broertje, de P9 Plus, beschikt over dezelfde snufjes. Het scherm werd wel wat vergroot naar 5,5 inch en de batterij kreeg er 400 mAh bij. De Plus beschikt ook over Huawei’s Press Touch technologie. Jullie kennen dit vast al van de iPhone 6S Plus’ Force Touch: dit betekent dat het scherm niet enkel je aanraking detecteert, maar ook onderscheidt kan maken tussen harde en zachte aanrakingen. Leuk is ook dat de Plus beschikt over een infraroodzender waardoor je hem kan gebruiken om allerlei apparaten aan te sturen. Altijd handig als de vriendin of vrouw Vitaya heeft opgezet. Als je toch niet het kanaal van de TV mag veranderen zal je gelukkig worden van de stereospeakers van de P9 Plus, kwestie van die video’s toch iets meer kracht te geven.

De software is Android 6.0 (Marshmallow), overgoten met Huawei’s eigen softwaresaus. Onze eerste indruk is eerder “meuh”: het voelt allemaal iets te iOS aan en te weinig Android. De camerasoftware was dan weer wel zeer indrukwekkend met bijzonder veel opties en een snelle reactietijd. Het is echter nog te vroeg om al conclusies te trekken, daarvoor gaan we de komende week verder aan de slag met een P9. Je mag dan ook binnenkort een review verwachten op Technologium.

De presentatie van Huawei gaf duidelijk aan dat zij de iPhone 6S als grootste concurrent voor ogen hadden. Met een prijs van 549 euro komen ze echter in het vaarwater van de goedkopere iPhone SE. En dan biedt de P9 heel wat waar voor zijn geld, is dit de iPhone-killer dan eindelijk? Geïnteresseerden kunnen van 16 april in de winkel terecht. Deze standaard versie geeft je 3GB werkgeheugen met 32GB opslagruimte. Voor 649 euro krijg je 64GB opslag en 4GB RAM. De P9 Plus gaat vanaf juni over de toonbanken voor een bedrag van 699 euro. Er komt trouwens ook een goedkopere versie, de P9 Lite, die voor 299 euro zal verkocht worden. Details rond dit toestel volgen later, maar weet alvast dat deze niet over het Leica-systeem zal beschikken.

IMG_20160406_1841111

Bram Vandewalle

Plaats reactie

professioneel-fotograaf-met-de-huawei-leica-p9-smartphone