Scroll to top

Top

Geen reacties

Priv, de eerste Android van BlackBerry

Gepost op 26/09/2015
Priv, de eerste Android van BlackBerry

Gisteren maakte BlackBerry zijn kwartaalresultaten bekend en laat het nu net die cijfers zijn die de laatste jaren in vrije val zijn. Ook dit keer was er een terugval in verkoop: slechts 800.000 toestellen gingen van het Canadese bedrijf over de toonbank.Dit nieuws werd echter al snel overschaduwd door de bevestiging dat er wel degelijk een BlackBerry Android smartphone op de markt ging komen.

androidberry

Priv

Het lekte al eerder deze week dat dit toestel de Priv ging heten. Priv, afkorting voor privacy, werd gekozen om hun bedrijfsmissie in de verf te zetten: het beschermen van de privacy van hun klanten.
Natuurlijk is de Priv niet de eerste Android smartphone met deze insteek: zo was er al eerder de Blackphone. Die draait op een eigen Android variant genaamd PrivatOS. Wat de Priv dan wel weer uniek maakt is de formfactor: een slider waarbij je een fysiek toetsenbord uit het scherm tovert. Ook is het scherm afgerond aan beide zijkanten, net zoals bij een Samsung Galaxy S6 Edge.

Met een SnapDragon 808 gekoppeld aan 3GB werkgeheugen en een 18MP camera komt het toestel net iets tekort om bij de top te horen, maar dat zijn zeker geen specificaties om beschaamd over te zijn. Het keyboard is opnieuw (net als bij de BlackBerry Passport) touchgevoelig, dit betekent dat je door te swipen over het keyboard kan scrollen e.d.

Ook de software wordt verwacht van compleet anders te zijn. Heel wat features van BlackBerry 10 zullen overgedragen worden, denk maar aan de HUB die al je berichten, e-mails en tweets groepeert in een enkele overzichtelijke app. kan je alle features die een BlackBerry 10 productief maken in Android terugvinden.

grsecurity

En wat met BlackBerry 10?

Betekent de komst van een Androidberry het einde van BlackBerry 10, het huidige besturingssysteem van BlackBerry? Voorlopig blijft dit nog geen 3 jaar oude OS nog even, in 2016 wordt versie 10.3.3 verwacht.

In november wordt de Priv in de rekken verwacht. Zoals steeds staan we te popelen om dit nieuwe toestel aan de tand te voelen, dus je hoort ongetwijfeld nog meer over de Priv!

John Chen offers up a closer look at the Priv by BlackBerry

Bram Vandewalle

Plaats reactie

priv-de-eerste-android-van-blackberry