Scroll to top

Top

Geen reacties

Pokémon GO, hoe begin je er nu aan?

Gepost op 16/07/2016
Pokémon GO, hoe begin je er nu aan?

Pokémon GO is sinds vandaag eindelijk beschikbaar in Europa. Je kan de app vinden voor Android op Google Play of voor iOS op de App Store. Lees even verder terwijl de app installeert voor de beste beginnerstips. Of wat een Pokémon nu überhaupt is.

Serieus, wat zijn Pokémon?

Pokémon kan je nog het best vergelijken met dieren. Net als er tal van diersoorten zijn bestaan er maar liefst 721 verschillende Pokébeesten. Oorspronkelijk waren er echter slechts 151. Het waren trouwens deze originele 151 die met Pokémon Blauw en Rood op de Gameboy destijd de hele hype starten.

pokemon

Wat moet ik doen met Pokémon GO?

In de games werd je op pad gestuurd door een professor om data te verzamelen over alle Pokémon. In Pokémon GO is dat niet anders, enkel maak je nu niet een of andere virtuele wereld onveilig, maar de echte. Gotta catch ‘em all. 

Duidelijk. Maar hoe krijg ik die Pokémon in mijn telefoon?

Pokémon GO is gratis te download en gebruikt de GPS om je positie weer te geven op een kaart. Het is op deze kaart dat Pokémon zullen verschijnen wanneer je voldoende dicht in de buurt komt. Als je dan tapt op het beest kan je proberen het te vangen.

Vangen?

Pokémon vangen doe je met een Pokéball. Met een zwaai van je vinger over het scherm gooi je een bal naar de Pokémon. Doe je dat goed dan komt het dier gevangen in de bal. Krachtigere Pokémon, te herkennen aan een hoge CP-score (Combat Points), zullen echter er alles aan doen om weer te ontsnappen. Je kan wel niet oneindig blijven proberen: soms vluchten ze of anders kan je voorraad Pokéballs opgeraken.

Waar vind ik meer Pokéballs dan?

Je komt op de kaart van Pokémon GO meer tegen dan enkel Pokémon. Zo zal je er ook Pokémon gyms en Pokéstops tegenkomen. Pokéstops geven je gratis items zoals Pokéballs, maar ook andere dingen zoals potions om je lievelingetjes terug op te krikken na een gevecht. Pokéstops zijn typisch monumenten of andere bezienswaardigheden. Je leert zo best wat bij over de soms ietwat obscure gedenkbeelden in je buurt. Heb je een Pokéstop gevonden (te herkennen via de map of de grote groep smartphonezombies rond dit punt) moet je gewoon een draai geven aan de munt om de items te krijgen.

Wacht eens even, vechten?

Pokémon gyms zijn net als Pokéstops locaties op de kaart. Ze worden toegankelijk eens je level 5 behaald.

Level 5 behalen? Hoe doe ik dat?

Rondlopen, Pokéstops bezoeken en Pokémon vangen. De meeste acties in het spel leveren XP op (experience points). Eens je er voldoende verzameld hebt ga je een level omhoog.

Ik ben level 5, hoe geef ik nu iemand op zijn doos in een Pokémon gym?

Als je voor het eerst een gym bezoekt zal je moeten kiezen voor een van de drie teams: Instinct (geel), Mystic (blauw) en Valor (rood). De bedoeling is om met je team zoveel mogelijk gyms te veroveren. Het is al op de kaart duidelijk welk team de gym bezit aan de kleur van het icoontje. Is de gym al van jouw team? Dan kan je je Pokémon daar trainen en hem/haar zo krachtiger maken. Bovendien wordt de gym zo beetje bij beetje moeilijk om in te nemen.

Als de gym in handen is van een rivaliserend team dan is het tijd om de aanval in te zetten. Dit gebeurt aan de hand van een soort minigame waarin je Pokémon aan de andere kant moet aanvallen en zijn aanvallen ontwijken. Op het scherm tappen lanceert een aanval. Zijdelings swipen doet je Pokémon dan weer uitwijken naar links of naar rechts om aanvallen te ontwijken. Bovenaan zie je trouwens een blauwe balk langzaam vullen. Eens daar een hokje gevuld is kan je speciale aanvallen inzetten die meestal nog wat extra schade berokkenen. Dit doe je door lang te drukken op de Pokémon van je tegenstander.

Victory! Maar de gym is niet van mij?

Gyms hebben een bepaalde hoeveelheid prestige. Een nederlaag zal dit verminderen, maar pas na een aantal overwinningen zal het voldoende laag zijn om een gym over te nemen.

De gym is van mij! Wat ben ik er nu mee?

Je helpt je team natuurlijk. Bovendien krijg je ook Pokécoins, munten waarmee je extra items kan kopen. To be the very best. Al kan je natuurlijk ook geld uitgeven in Pokémon GO om zo sneller vooruit te gaan. Nintendo wil natuurlijk ook wat geld verdienen aan deze hype.

Weet ik nu alles?

Voldoende om te beginnen alvast. Zo kan je ook Pokémon die je dubbel hebt gevangen (wat ik trouwens aanraad want dit zorgt ervoor dat je sneller stijgt qua level) transferren naar de professor. Ook kan je eieren uitbroeden door rond te wandelen.

Pffff, dat klinkt allemaal zeer vermoeiend.

Dat is het ook, als je niet van wandelen houdt. Poke’mon GO is gebaseerd op geolocaties in de echte wereld dus je zal je moeten verplaatsen. Maar bekijk het positief: een hele generatie komt buiten om te spelen. Al is het wel de generatie 20-30 die opgroeide met Pokémon, maar het is een start.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

pokmon-go-hoe-begin-je-er-nu-aan