Scroll to top

Top

Geen reacties

Pokémon Go: de snelst groeiende gezondheidsapp … zonder dat ooit te willen zijn

Gepost op 01/08/2016
Pokémon Go: de snelst groeiende gezondheidsapp … zonder dat ooit te willen zijn

Waarschijnlijk de snelst groeiende fitness app ooit … dat nooit ambieerde een fitness app te zijn. Drie weken na lancering is Pokemon Go al meer dan 50 miljoen keer gedownload en maakt het zo groter dan Twitter. Pokémon Go gebruikt de smartphonecamera en gps-locatie van de speler om hem zo te begeleiden naar “Pokestops” of Pokemon. Op die manier legt de speler (of “Pokémontrainer”) in diens zoektocht naar de meest exclusieve Pokemon al snel heel wat kilometers af rondom diens woonplaats. In San Francisco legde een speler al 38 kilometer op enkele dagen. Pokémon Go schopt de gamer uit de luie zetel. Een evolutie die we bij Technologium niet al te licht nemen!

Al wandelend te gamen – Effect op publieke gezondheid?

Wat de aantrekkingskracht van Pokémon Go ook mogen zijn voor Pokémontrainers, digital health affectionados zien heel wat gezondheidsvoordelen die de app met zich meebrengt. Niet alleen de extra beweging, frisse lucht of zonneschijn, maar ook een toegenomen sociale interactie klasseert het spel onder digital health met mogelijks heel wat voordelen voor publieke gezondheid.Toegegeven, de eerste Pokétrainers zijn al van een cliff gevallen door onoplettendheid en hier en daar zorgen PokéTrainers voor gevaarlijk gedrag. Maar de volledige gezondheidseffecten dienen nog berekend te worden. Jullie de technische details te besparen, het meten van het effect dat Pokémon Go kan hebben op de gezondheid van personen is binnen de huidige klinische trials (methode die gebruikt wordt voor het testen van gezondheidseffecten van medicijnen) ongekend. Het modelleren van zo’n gezondheidswinst berekenen zou dan in een ‘real live’ setting moeten gebeuren, waarbij er een waarde toegekend wordt aan het extra bewegen, blootstelling aan zon en frisse lucht en het psychologisch effect op de patient.

Pokémon Go – Patienten motiveren om (al dan niet bewust) gezonder te leven

“Behavioral Health” is de term die aangehaald word om de connectie te beschrijven tussen individueel menselijk gedrag en diens gezondheid. Deze houdt on der andere rekening met eet- en drinkgedrag of bewegingsgedrag dat onmiddllijk of op lange termijn invloed uitoefend op de fysieke en psychologische gezondheidstoestand. Gewoonte of gedrag is moeilijk te veranderen. Pas dit eens toe op je eigen gedrag: hoe snel verander je naar een ‘gezond’ eetpatroon of hoe moeilijk is het om te stopen met roken? Als je geen regelmatige sporter bent, hoe gemakkelijk lukt het dan om je te motiveren om 3x per week te sporten?

Men gelooft dat digitale tools enorm kunnen helpen bij het veranderen van gedrag ten gunste van gezondheid. Dat is wat Pokémon Go hier onbewust doet: Het motiveert spelers om te bewegen. en dat is van enorme waarde. Behavioral health is een jong onderzoeksveld in volle opmars, waar nog te weinig rekening mee gehouden wordt op beleidsniveau.

Pokémon Go wordt vandaag al in enkele Amerikaanse ziekenhuizen gebruikt om de patient aan het bewegen te krijgen. Op die manier wordt het ziekenhuis voor kinderen al een pak minder beangstigend en kan het patienten motiveren die broodnodig moeten bewegen.

 

Plaats reactie

pokmon-go-de-snelst-groeiende-gezondheidsapp-8230-zonder-dat-ooit-te-willen-zijn