Scroll to top

Top

Geen reacties

Google Pixel 2 | Het verhaal van de dramapanda 🐼

Gepost op 24/10/2017
Google Pixel 2 | Het verhaal van de dramapanda 🐼

Vier oktober 2017, de dag die de technologie geschiedenis zou ingaan als de dag waarop Google eindelijk de mobiele strijd wint van Apple. De tweede generatie van de volledig ‘in huis’ vervaardigde smartphone was klaargestoomd om Hannibal Barca gewijs de Alpen over te steken en Apple te verpletteren met een leger aan olifanten. Oja, in deze post komen heel wat dieren en mythische figuren aan bod. Het helpt bij de metaforen.

Ontastbaar iconisch

In eerste instantie, niets dan rozegeur en maneschijn. Google was er eindelijk in geslaagd om de perfecte symbiose tussen hardware, software en artificiële intelligentie te vervaardigen. Vooral het woordje hardware is essentieel in de vorige zin. Want dat was tot op die bewuste dag, vier oktober 2017, de achillespees van de technologie reus gebleven.

De google Pixel 2 en zeker de witzwarte Google Pixel 2 XL had alles in huis om een iconisch apparaat te worden. Het type smartphone dat een blijvende indruk zou nalaten binnen de industrie. Iets waar tot op heden enkel Apple, of eigenlijk Steve jobs, in geslaagd was een slordige 10 jaar geleden. De troonopvolger leek gekend, de nieuwe koning van het Noorden was de Panda Pixel.

De voltallige crème de la crème van de Amerikaanse technologie bloggerscene zat op het puntje van haar stoel, en keek verenigd in onenigheid toe. Het verdict viel meteen. De Panda Pixel werd per direct gekroond tot de John Snow van de smartphonewereld. De ongeziene subtiliteit en de afwezigheid van elke vorm van schreeuwerigheid zetten deze bekroning alleen maar kracht bij.

Utilitarime en intelligentie samengebracht in een dijk van een smartphone. Het imago van de Pixel 2, naadloos aansluitend bij het type van mensen dat niet hoeft te pochen met randloze displays of andere uiterlijke tekenen van succes. Pure klasse, met een intelligentie die alles overstijgt. Iet wat je enkel kan begrijpen als je het ziet.

De val

Maar dan, als donderslag bij heldere hemel, kwamen de dieptereviews van menig techboggers binnen. Tot de overtreffende trap van verbazing bij henzelf, de verzamelde media, technologie liefhebbers en vandaag ook de ganse wereld, leek het verhaaltje effectief te mooi om waar te zijn.

De Google burcht transformeerde in een zandasteel. En vandaag verandert dat zandkasteel in een luchtkasteel. Alsof de ingetogen positionering plots plaats maakt voor een soort van non-chalance die dan weer wijst op een vorm van hoogmoed. Een hoogmoed die zich eerst niet liet zien, maar die dan toch – een gebrek aan – kleur moet bekennen…

De boosdoener van dit alles? Een vergiftigd geschenk van LG. En meer bepaald, het scherm dat de kracht en de intelligentie van Pixel 2 XL moest visualiseren, scoort ondermaats op zoveel fronten dat een terugroepactie van Google geen overbodige luxe lijkt. Maar dat zal niet gebeuren. De eerste stoïsche reactie van Google lijkt de voorbode van een gelatenheid die zich alleen maar manifesteert als het geschiede kwaad zo dramatisch is, dat reageren bijna geen zin meer heeft.

Het scherm dus. De ganse heisa startte met een aantal reviews die het scherm van de Pixel 2 XL als vaal, blauwig en levensloos bestempelden. Beelden en foto’s die helder en vol tot leven worden gewekt op een Samsung scherm, blijven stilletjes en saai in een hoekje op het OLED LG scherm van de Panda Pixel. Google kwam met een officiële statement waarin het liet weten dat het scherm met opzet zo ingesteld werd. Met als bedoeling om kleuren waarheidsgetrouwer en natuurlijker weer te geven. Alhoewel deze repliek niet in dovemansoren viel, is de imagoschade onontkentbaar.

De Pixel 2 XL verloor meteen de iconenstatus maar kreeg een tweede kans om toch een aantal dagen met de plak te zwaaien. Op z’n minst tot de lancering van de iPhone X op drie november. Tot gisteren, want dan kwam een ander probleem aan het licht dat niet zomaar ‘softwarematig’ kan rechtgezet worden, zo bijkt.

Van kwaad naar erger

Het Amerikaanse Android Central was de eerste bron die het over zogenaamde scherm ‘burn-in’ had. Iets wat zich voordoet als er een probleem is met de vernieuwing van de pixels – kan het nog contradictorischer – van een scherm. Het LG OLED scherm heeft klaarblijkelijk last van dit verschijnsel zoals kan vastgesteld worden op onderstaande foto die de Amerikaanse tech blogger Alex Dobie deelde op Twitter.

OLED schermen blijven nooit volledig gespaard van het burn-in verschijnsel. Dit gezegd zijnde, komt dit normaliter pas naar boven na een aantal maanden intensief gebruik, en in de meeste gevallen neemt dit minder ernstige proporties aan dan hier het geval. Wat ‘ernstig’ betekent, is natuurlijk voor interpretatie vatbaar. Maar als je Google heet en je lanceert een nieuwe smartphone…Dan kan je maar beter alles afgecheckt hebben om geen zandstorm aan slechte pers over je heen te krijgen.

Terug met de voetjes op de grond

Op het burn-in fenomeem liet Google alvast weten dat het probleem van naderbij onderzocht wordt. Deze minder stoïsche reactie wijst alvast op een meer pragmatisch gerichte aanpak. Wat initieel een utopie leek te worden, maakt in Mountain View langzaam maar zeker plaats voor de dagdagelijkse realiteit. Een pak minder rooskleurig en zonnig. Een beetje zoals het scherm van Pixel Panda 🐼.

Gelukkig is er nog de gewone Pixel 2 die niet in de klappen deelt. Met een scherm vervaardigd door Samsung heeft de kleine broer geen last van vale kleuren of burn-in. Daarenboven heeft de baby Pixel identiek dezelfde kracht en intelligentie als de Pixel 2 XL. En okay, je geniet misschien wel niet van een randloos en groot scherm, maar je krijgt wel twee solide speakers in return EN de beste smartphone camera van het moment. Klaarblijkelijk is de Pixel 2 slim genoeg om uitgeroepen te worden tot camerakoning zonder hiervoor twee lenzen nodig te hebben.

Van ons krijgt de Pixel 2 een tweede kans! Iconen zorgen toch alleen maar voor drama.

Ludwig

Plaats reactie

google-pixel-2-het-verhaal-van-de-dramapanda-x1f43c