Scroll to top

Top

Geen reacties

Philips BDM4037U | Als de grootte er wel toe doet

Gepost op 12/08/2017
Philips BDM4037U | Als de grootte er wel toe doet

Je hebt monitoren en dan heb je nog MONITOREN. Deze Philips valt duidelijk – zonder enige twijfel en geen verdere uitleg nodig – in die laatste categorie. Jongens, wat een scherm zeg. Hier in onze co-working was dit scherm zowat ijsbreker nummer 1. Iedereen loopt voorbij ons bureau, keert even terug om toch maar zeker te zijn dat wat ze denken gezien te hebben ook klopt.

Intussen zijn we eigenlijk al gewoon aan de monitor. Wat de impact op onze ogen is, laten we voorlopig even in het midden. Gewoon omdat het deze review de verkeerde richting zou induwen. Na een aantal weken werken op dit giga scherm, is het hoogdringend tijd voor een review.

Nota Bene: Het schrijven van deze review heeft vijf dagen geduurd omdat ik constant mijn tekst editor kwijt was op de monitor.

Groot, groter, grootst, Philips

We schreven reeds dat het een grote monitor is, maar met groot bedoelen we dus 40 inch groot. Om dat even in perspectief te plaatsen; het leeuwendeel van familie TVs die vandaag verkocht worden zijn ook 40 inch. Volgens Philips is dit scherm vooral bedoeld voor digitale grafische vormgevers. Het moet gezegd worden, deze 4K monitor is ultrascherp en toont de kleinste details haarfijn.

Philips BDM4037U

In onze gebruikscontext – mailen, verschillende browsertabs open en een aantal programma’s (slack, skype, whatsapp en numbers) waartussen we continu switchen – zorgt de enorme schermoppervlakte voor een bepaald werkgemak. We hoeven niet langer met verschillende bureaubladen te goochelen, zoals we dat gewoon waren op onze laptop of op ons bescheidener 24 inch scherm. Een nadeel is dat, en dit kan misschien wat bizar klinken, we af en toe een bepaald programma, pictogram of icoon kwijt waren op het scherm. Juist omwille van de gigantische omvang en de hoge standaard resolutie wordt alles een pak kleiner en moeilijker te lokaliseren.

Gebogen scherm

Dit type van monitor behoort tot de ‘curved’ categorie. De kleine buiging van het scherm zou er theoretisch voor zorgen dat je ogen minder snel vermoeid raken en dat de algemene belevenis een stuk rijker is in vergelijking met een plat scherm. Dat onze ogen minder snel vermoeid raken hebben we niet gemerkt. Dat de belevenis rijker is in vergelijking met een plat scherm kunnen we bevestigen tot op zekere hoogte. Het is effectief zo dat de buiging, zeker in het begin, nieuw en leuk aanvoelt. Maar na verloop van tijd verdwijnt dat gevoel. Nu letten we eigenlijk al niet meer op dat het om een curved display gaat. We hebben af en toe al wat zitten Youtuben op de Philips en dan heb je echt het gevoel naar een televisie scherm te kijken. Los van het feit dat alles er haarscherp uitziet, ervoeren we de buiging in de display nu niet bepaald als super speciaal.

Grootste voordelen

Dit is een beest van een scherm, laat ons daar duidelijk over zijn. Dat gaat gepaard met een aantal niet te onderschatten voordelen.

  • Eerst en vooral zorgt de 4K resolutie samen met de 40 inch schermgrootte voor een unieke ervaring en ultrafijne beelden. We nemen niet snel de woorden ‘pixel perfect’ in de mond, maar dit komt wel in de buurt!
  • Ten tweede ziet deze monitor er ook goed uit. De designers bij Philips hadden duidelijk de bedoeling om niet de zoveelste saaie monitor te maken die je liever doet verdwijnen in het interieur. Deze knaller mag en wil gezien worden. Om dit scherm esthetisch gezien zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen, plaats je het best in een cool ingericht bureau of home office. Anders zou het contrast wel eens te groot kunnen zijn.
  • Ten derde heeft de Philips BDM4037U een hele rits aansluitingen zoals je in onderstaand lijstje kan zien. Je kan tot vier input bronnen (zoals computer, gaming console…) tegelijkertijd aansluiten en het  scherm ook verdelen over deze verschillende kanalen. Wil je dit doen is een andere vraag.

Philips BDM4037U

Aandachtspunten

We zijn zeker tevreden van deze Philips mastodont, en kunnen iedereen die om en bij de 650 Euro veil heeft voor een knaller van een scherm, deze BDM4037U wel aanraden. Echter zijn er een aantal zaken in rekening te nemen vooraleer tot aankoop over te gaan.

  • Eerst en vooral, als je optimaal van dit scherm wil genieten (4K resolutie) en eventueel wat intensievere programma’s wil draaien (Photoshop, Indesign) of games vlot wil spelen, zorg er dan zeker voor dat de computer die je met dit scherm gaat verbinden, genoeg rekenkracht heeft. In het merendeel van de tijd koppelden we deze badboy met onze 12 inch Macbook (top uitvoering). Alhoewel we geen super zware grafische programma’s draaiden, merkten we af en toe toch wel wat vertraging hier en daar.
  • Ten tweede is het belangrijk om het scherm ver genoeg op een bureau te kunnen plaatsen. In ons geval stond deze display op ongeveer 60 centimer verwijderd van ons, wat te dichttbij aanvoelde. Een afstand van een volle meter ljkt ons meer aangewezen. Het zou ook super zijn mocht deze Philips aan de muur kunnen bevestigd worden. Jammergenoeg zijn er daar geen bevestigingspunten voor.
  • Ten derde beschikt deze Philips niet over een ‘nacht shift’ modus die de kleuren zachter maakt als je lang en of laat op het scherm zit te kijken. Het standaard kleuren palet staat standaard relatief helder wat bij intensief gebruik wel eens zou kunnen beginnen wegen op je ogen.

Om de Philips BDM4037U de jouwe te noemen moet je 649 Euro neertellen bij Bol. Bij de vriendelijke mensen van Coolblue vind je dit beest als tweedekansje voor 619 Euro.

Ludwig

Plaats reactie

philips-bdm4037u-als-de-grootte-er-wel-toe-doet