Scroll to top

Top

Geen reacties

Pas op: deel je WhatsApp data niet met Facebook!

Gepost op 29/08/2016
Pas op: deel je WhatsApp data niet met Facebook!

Vorige week kreeg zowel iOS als Android een nieuwe update van WhatsApp. Deze update komt echter met een hele set nieuwe regels in de “Terms & Conditions”, ook wel gekend als de kleine letters die niemand leest. Deze keer is er echter wel een bijzonder verschil: WhatsApp zal je telefoonnummer delen met Facebook. Gelukkig kan je dit de eerste maand nog vermijden.

Hoe schakel je dit uit?

Optie 1: je hebt de voorwaarden nog niet aanvaard

De nieuwe voorwaarden verschijnen na de update in de app. Als je deze nog niet gezien hebt dan is het eenvoudig. Vooraleer je op ‘aanvaard’ klikt dien je helemaal naar onderen te scrollen en de optie ‘Deel mijn accountinformatie’ uit te schakelen.

Optie 2: je las de voorwaarden niet, maar aanvaardde deze wel

Geen paniek, je hebt nog een maand om deze fout recht te zetten. Zowel op iOS als op Android dien je de instellingen van Whatsapp te openen en dan naar ‘account’ te navigeren. Daar vind je onderaan een checkbox dat je dient uit te vinden.

whatsapp-voorwaarden

WhatsApp en Facebook

Het was al in 2014 dat de overname van WhatsApp door Facebook afgerond werd. De totaalprijs was maar liefst 21,8 miljard dollar. Het was echter een overname dat heel wat mensen bezorgd achterliet. Ging Facebook onze berichten via WhatsApp doorlezen? Om de gemoederen te bedaren beloofde Facebook echter dat er geen data ging gedeeld worden tussen hen en WhatsApp.

Bij de overname en ruime tijd daarna was WhatsaApp echter nog betalend. Je kreeg gratis 12 maanden gebruik van de app en eens je verkocht was diende je een klein maandelijks bedrag te betalen. Dit werd echter begin dit jaar afgeschaft en ging WhatsApp dus op zoek naar alternatieve inkomstenbronnen. En daarvoor ging het dus te rade bij grote broer Facebook…

De officiële verklaring is dat de accountinformatie die gedeeld wordt met Facebook gebruikt zal worden om spam te bestrijden en beter gepersonaliseerde advertenties te kunnen aanbieden. Die accountinformatie is trouwens beperkt tot jouw accountgegevens zoals je telefoonnummer en je vriendenlijst. De end-to-end encryptie van WhatsApp zorgt er immers voor dat je berichten veilig blijven.

Geen advertenties, maar wel…

De app zal nog steeds geen advertenties bevatten. Wel valt in de voorwaarden te lezen dat er tools voor bedrijven zullen aangeboden worden om contact te houden met hun klanten. Denk maar aan berichten om je op de hoogte te houden van je bestelling of afspraak. Ook aanbiedingen zijn een mogelijkheid. Het valt allemaal nog af te wachten hoe dit zal uitdraaien. WhatsApp zegt zelf geen spam te willen versturen.

Conclusie

Mooie belofte destijds om geen data te delen, maar Facebook wil natuurlijk zijn investering terugverdienen. En meer dan eens luidt het motto: “als je niet betaalt voor een product ben jij het product”. WhatsApp is echter een ingeburgerde waarde dat niet zomaar vervangen zal worden. Maar goed, ik ben nog altijd meer voorstander van BBM

Bram Vandewalle

Plaats reactie

pas-op-deel-je-whatsapp-data-niet-met-facebook