Scroll to top

Top

Geen reacties

Paniekknop Amicimi verwittigt veiligheidsdiensten bij gevaar

Gepost op 09/04/2015
Paniekknop Amicimi verwittigt veiligheidsdiensten bij gevaar

Amicimi, een start-up uit Brugge, lanceert in samenwerking met bewakingsfirma Securitas een paniekknop om het veiligheidsgevoel van – vooral – jonge vrouwen te vergroten. Met één druk op de knop van het toestel wordt automatisch verbinding gemaakt met de meldkamer van Securitas, die, indien nodig, de politie kan verwittigen. De alarmknop, de eerste in zijn soort, is ontwikkeld omdat uit een rondvraag blijkt dat drie op vier vrouwen zich onveilig voelen als ze hun huis verlaten. Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo ziet het project als een mooi voorbeeld van een innovatieve start-up.

amicimi knop

Uit een online bevraging bij 350 vrouwen – in samenwerking met het onderzoeksbureau Day One – blijkt dat 90 procent van de vrouwen zich onveilig voelt in een buurt die ze niet kent en 83 procent voelt zich niet op haar gemak als ze alleen in het buitenland is.

Daarom heeft Amicimi een paniekknop ontwikkeld. Die is in eerste instantie bedoeld voor vrouwen, maar kan eveneens nuttig zijn voor ouderen of mannen. Wanneer de gebruiker van zo’n paniekknop zich onveilig of bedreigd voelt, kan die meteen alarm slaan door eenvoudig de knop in te drukken. Via een applicatie op de smartphone van de gebruiker worden alle gesprekken of geluiden opgenomen, en wordt een alarm gestuurd naar de meldkamer van Securitas. Die kan de geluidsopname beluisteren om te verifiëren of het om een gevaarlijke situatie gaat, en desgevallend de politie verwittigen. Via de plaatsbepaling van de smartphone wordt de locatie doorgestuurd en kunnen de agenten snel ter plaatse gaan.

Gerust gevoel

De paniekknop is ontwikkeld door Stefaan Dauwe en Frederic Van Quickenborne. “Met de nieuwe technologische mogelijkheden die er vandaag bestaan, kunnen we het gevoel van veiligheid vergroten. Met de paniekknop kan iedereen met een gerust gevoel de straat op.” De Amicimi-paniekknop werkt 24 uur op 7 en is momenteel alleen actief in België, al zal dit snel uitgebreid worden naar tientallen andere landen. De meldkamer van Securitas contacteert telkens de lokale hulpdiensten zodat er snel gehandeld kan worden.

Amicimi heeft een exclusieve samenwerking gesloten met Securitas. Gerrit Bellon, Risk Director bij Securitas: “Onze meldkamer is 24/7 actief. We hebben dus de mogelijkheid om voortdurend de binnenkomende oproepen te analyseren en de politiediensten te verwittigen indien nodig. Op die manier kunnen we bijdragen aan de veiligheid in de samenleving. De beslissing om dit project mee te ondersteunen, was dan ook snel genomen.”

De lanceringsprijs van de paniekknop, inclusief de diensten van de Amicimi-applicatie en van Securitas, bedraagt 99,99 euro. De toepassing is te koop in de Proximus-verkooppunten. Proximus is blij dat we met een start-up als Amicimi kunnen samenwerken. We hebben een intern innovatieteam waardoor we snel nieuwe producten op de markt kunnen brengen. Amicimi is vanaf vandaag in een 10-tal Proximus-winkels en op onze website te koop. De eerste reacties van klanten zijn positief: Amicimi bezorgt hen een veilig gevoel. Zelf zien we Amicimi als een ideaal geschenk voor iemand die je na aan het hart ligt”, zegt Koen Delvaux, Head of Consumer Innovation bij Proximus.

100 testpersonen

Uit een test bij honderd gebruikers van de paniekknop bleek dat 60 procent van de proefpersonen vond dat het veiligheidsgevoel werd verhoogd en 92 procent is van plan het toestel ook effectief aan te kopen.

Alexander De Croo, vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom gelooft sterk in de innovatieve kracht van start-ups en wil hen dan ook ondersteunen: “Met ons nieuwe start-up plan geven we starters gemakkelijker toegang tot financiering, onder meer via een nieuw tax sheltersysteem voor start-ups en innovatieve financieringsvormen als crowdfunding. Zo kunnen starters zich volop concentreren op innovatie, zoals ook Amicimi dat doet.

Amicimi hoopt de paniekknop ook in het buitenland op de markt te kunnen brengen. Via een crowdfundingcampagne worden hiervoor de nodige middelen verzameld.

Kijk hoe het werkt:

Stay tech’d!

Christophe Havermans

Plaats reactie

paniekknop-amicimi-verwittigt-veiligheidsdiensten-bij-gevaar