Scroll to top

Top

Geen reacties

Overzicht Google I/O 2014 deel 1 - Technologium

Gepost op 26/06/2014
Overzicht Google I/O 2014 deel 1

Google I/O 2014 is op dit moment druk aan de gang. Er zijn al een aantal grote nieuwigheden aangekondigd. Maar we vermoeden dat Google nog wel het één en het ander uit haar – of is het zijn – mouw zal schudden. Menig ontwikkelaar en geek harten beleven hoogdagen :). We vatten voor jullie graag samen wat er tot nu al gekend is, en waar jullie zeker van op de hoogte moeten zijn.

Extreme makeover van Android.

Google heeft duidelijk de ambitie om een uniforme gebruikersbeleving (in jargon User Experience of UX) door te trekken over de verschillende platformen. De voordelen zijn herkenbaarheid en gebruiksgemak voor consument. Als je nu een tablet, smartphone, smartwatch, Google TV of Google Auto systeem gebruikt, dan zal je overal duidelijk ‘Google’ herkennen. Ook wil Google ontwikkelaars van websites de mogelijkheid bieden om designelementen van de nieuwe Android te gebruiken. Hiervoor biedt Google een design stijlgids aan. Dit nieuwe design noemt het tech bedrijf zelf ‘Material Design’.

Nieuwe versie van Google’s besturingsplatform

Op de lancering van het nieuwe platform zullen we nog even moeten wachten. Echter, Google kondigde op het event wel de nieuwe versie aan. Het volgende Android besturingsplatform kreeg de naam ‘L’ mee, we hinten dat dit effectief verwijst naar Lollipop, zoals we ook schreven in een vorig artikel. Naast het redesign, dat de guidelines zal volgen van Material Design, worden er ook een aantal nieuwe functionaliteiten en notificaties ingebouwd. Zo wordt de technische kern (kan je bekijken als het hart van een besturingsplatform) aangepast om apps nog vloeiender en zonder bugs te laten lopen, wordt het systeem energiezuiniger en worden er nieuwe notificaties aangeboden op het scherm van Android apparaten. Eenmaal we meer details hebben, komen we hier zeker op terug.

AndroidWear en smartwatches

Google start ook met een eigen platform voor smartwatches genaamd AndroidWear. Dit platform is compatibel met andere Google hardware zoals de smartphones, en zal zich vooral focussen op notificaties. Zo zal je smartwatch actief worden als je gebeld wordt, er iemand een bericht stuurt of er een afspraak in je agenda staat. De apps die je in de toekomst zal downloaden op je smartphone zullen altijd een stukje AndroidWear omvatten, die bij download ook meteen geïnstalleerd wordt op je smartwatch.

Op vlak van hardware kondigden LG, Samsung en Motorola smartwatches aan die het AndroidWear platform draaien. De eerste twee kan je nu al bestellen, op de Motorola 360 wordt het nog even wachten, hoogstwaarschijnlijk tot september 2014.

Android in de auto

Ook deze markt blijft niet langer Google vrij. Android Auto zal je smartphone verbinden met je wagen en een aantal functionaliteiten die op je smartphone staan, aanbieden op het centrale scherm in je wagen. Zo zal je gebruik kunnen maken van de muziekspeler, de navigatie en de belfunctie van je telefoon. Alles zal ook stem gestuurd verlopen, op vlak van veligheid geen slechte keuze :)!

Android TV

Onze woonkamer is sedert enige tijd al een Chromecast rijk, maar Google kondigde op Google I/O 2014 ook een nieuw platform aan voor de televisie. Het platform dat de naam Android TV meekreeg, wil de concurrentie aangaan met grote spelers zoals Apple, Amazon, Netflix en Roku in de strijd voor de woonkamer. Eigen en uniek aan Android TV is de inbouw van de Google zoekmachine. Zo zal je bijvoorbeeld via je Android TV op de Google zoekmachine kunnen zoeken naar ‘Oscar film 2014’, en zal je de films die hiervoor in aanmerking komen, kunnen bekijken.

Werk aan je conditie met Google

Last but not least, werd op Google I/O 2014 ook een gezondheidsplatform aangekondigd. Google Fit, want zo zal het systeem heten, wil al je fitnessdata bijhouden om je zo aanbevelingen te doen voor een gezonder leven. Dit laatste staat wel nog in absolute kinderschoenen, dus verwacht hier net te snel een afgewerkte versie. Alhoewel, met Google weet je nooit.
Voila, dit zijn de grote lijnen tot vandaag. Binnenkort komen we met een tweede (en laatste) deel. Zo blijf je helemaal bij!

Stay tech’d!

Ludwig

Plaats reactie

overzicht-google-i-o-2014-deel-1-technologium