Scroll to top

Top

Geen reacties

Onze volgende stappen op Mars

Gepost op 08/10/2015
Onze volgende stappen op Mars

Recentelijk kondigde NASA aan dat er nieuw bewijs is gevonden voor het bestaan van vloeibaar water op Mars. Water is – althans op aarde – de belangrijkste bron van leven. Wetenschappers van over de hele wereld hopen dan ook dat  de ontdekking van water op de “rode planeet” een belangrijke stap is in de zoektocht naar buitenaards leven.

Stand van zaken

EvolutionofRovers

Op het vlak van ruimtereizen lijkt alles soms wat trager te gaan dan we zelf zouden willen. We zijn immers allemaal vrij ongeduldig geworden als het gaat om innovatie. Voor ruimtevaart-adepten was het een bittere pil om te slikken toen NASA bekend maakte dat ze de space shuttles definitief uit het programma zouden halen. Aan de positieve zijde is het wel zo dat de maanverkenning plaats heeft gemaakt voor verkenning van de planeet Mars. Dit is tot op heden voornamelijk verlopen in verschillende fasen. In elk van deze fasen waren de “rovers” (een soort wagentjes ontworpen voor onderzoek op Mars) een zeer belangrijk instrument. De eerste stappen werden gezet met de lancering van de “Sojourner” in 1997. Wat later (2004) kwamen “Spirit” en “Opportunity” erbij en in 2012 zagen we de eerste HI-DEF foto’s van de nieuwe rover “Curiosity” verschijnen.

De Mars 2020 missie

03rover3

Al onze vorige missies naar Mars waren erop gericht onze kennis over deze planeet te vergroten. De Rovers die ons hiertoe in staat hebben gesteld zijn een cruciale spil geweest in onze zoektocht naar fundamentele vragen over de ruimte en de omgeving op andere planeten. Over enkele jaren wordt het Mars programma verder uitgebouwd met de lancering van een nieuwe rover die vermoedelijk helemaal steriel zal gemaakt zijn om zodoende elke besmetting van Mars met “aardse levensvormen” te vermijden. De nieuwe “Mars 2020 Rover” zal groter alsook beter uitgerust zijn dan diens voorgangers en men verwacht dat de robot ook het afstandsrecord dat momenteel staat op zo’n 41 kilometer (dankzij “Opportunity”) zal verbeteren. Al deze verkennende stappen moeten NASA uiteindelijk toelaten om de eerste bemande missie naar Mars (momenteel verwacht rond 2030) tot een goed einde te brengen.

Plaats reactie

onze-volgende-stappen-op-mars