Scroll to top

Top

Geen reacties

Onderzoek | De staat van het Europese startup landschap

Gepost op 01/12/2017
Onderzoek | De staat van het Europese startup landschap

Deze dagen komt de internationale startup industrie samen in Helsinki. Daar vindt namelijk Slush plaats; een zeer gelauwerde technologie startup conferentie. Een goed moment om de resultaten van een Europees startup onderzoek te lanceren, moeten de mensen bij Atomico gedacht hebben. En zo geschiedde. Atomico is trouwens een rijzende ster in het Europese investeringslandschap.

Dit zijn de resultaten

Met twee keer zoveel promovendi in STEM-onderwerpen in Europa als in de Verenigde Staten, een technische beroepsgroep die drie keer sneller groeit dan het Europese gemiddelde en een toename van 17 procent in de pool van professionele developers sinds 2016, heeft de toekomst van tech op het Europese continent een sterke basis. Daardoor richten oprichters zich steeds nadrukkelijker op de nog onontdekte talentpools, met name in Centraal- en Oost-Europa. Hierbij wordt het gebruik van gedistribueerde teams uitgebreid en worden in meer locaties satellietkantoren geopend.

  • Een gezond landschap met een sterke basis. Het is opnieuw een recordjaar voor Europa met ruim 19 miljard dollar aan investeringen, ten opzichte van 14,4 miljard dollar in 2016. Het is ook een recordjaar voor de $50M+ financieringsrondes, met meer dan 50 rondes in 2017. Dat is significant hoger dan het record van 43 in 2015. Deze vonden niet alleen plaats in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar we ze vaak hebben gezien, maar ook in Nederland (Picnic, 110 miljoen dollar), en Spanje (Cabify 100 miljoen dollar). Zeven andere Europese bedrijven die vanaf 2003 zijn opgericht, zijn lid geworden van de miljard-dollarclub. Dat brengt het totaal op het continent op 41. Voorbeelden zijn PurpleBricks (VK), Rovio (Finland) en Outfit7 (Slovenië).
  • De harde strijd voor tech-talent. Het aantal professionele developers op het continent is gegroeid naar 5,5 miljoen. Het VK blijft de belangrijkste bestemming voor tech-talent dat naar of binnen Europa migreert. Toch lijkt het aandeel te verliezen aan andere Europese bestemmingen, zoals Duitsland en Frankrijk. Deze blijven op de tweede en derde plaats.
  • Deep tech blijft groeien in Europa. In 2017 blijft Europa op koers met een record van 3,5 miljard dollar dat geïnvesteerd wordt in deep tech. Dat is 40 procent meer dan in 2016. Er is ook een toenemend bewijs dat de meest veelbelovende deep tech-bedrijven ervoor kiezen onafhankelijk te blijven en aan de lange termijn bouwen, zoals de grote rondes voor Graphcore, Improbable, Lilium en Unity aantonen. Europa heeft zichzelf in het centrum gepositioneerd van een explosie van activiteiten op het gebied van de crypto-/blockchain-economie. Er zijn in Europa meer blockchain-development-projecten en meer teams die het nieuwe ICO-model gebruiken om kapitaal aan te trekken dan in welke internationale regio dan ook.
  • Europa kent een opmerkelijke samenwerkingsgerichte benadering als het gaat om de traditionele industrie. In 2017 waren er 637 financieringsrondes met ten minste een corporate investor, een toename van 600 procent ten opzichte van 2012; rond de 20 procent van alle venture-rondes in Europa komt nu voor rekening van corporates. Europa bouwt een tech-ecosysteem naar eigen model, waarin technische excellentie wordt gecombineerd met diepe branchekennis. We hebben dit gezien in de financiële sector, maar zien het nu ook in de zorg, de logistiek, de transport en andere branches.
  • Regulering is in opkomst als kans om concurrentievoordeel te vergroten. Er is brede overeenstemming binnen de Europese tech-community dat veranderende regelgeving voor de ontwikkeling van AI, blockchain en autonome voertuigen prioriteit moet hebben. De grootste kansen liggen bij blockchain waar al 1,75 miljard dollar is opgehaald in Europa via ICO’s, in vergelijking met 1,08 miljard dollar in de VS. Volgens Github zijn het VK, Duitsland en Rusland de meeste actieve blockchain-developers.

De Brexit impact op de startup industrie

Het Verenigd Koninkrijk blijft de grootste bestemming voor kapitaal met $ 5,4 miljard aan investeringen in 2017, vergeleken met $ 2,5 miljard in Duitsland en $ 2,1 miljard in Frankrijk.

Volgens de enquête is het VK het minst optimistisch over de toekomst van Europese technologie. 18% van de Britse respondenten zei dat ze minder optimistisch waren over de toekomst van Europese technologie dan 12 maanden geleden, meer dan drie keer zo pessimistisch als Franse, Duitse en Scandinavische collega’s.

Volgens dezelfde enquête zei 32% van de Britse bedrijfsoprichters dat het nu moeilijker is om fondsen te werven dan 12 maanden geleden. Slechts 14% van de bedrijfsoprichters in Frankrijk en de Benelux en 18% van de oprichters in DACH vonden hetzelfde.

 

Ludwig

Plaats reactie

onderzoek-de-staat-van-het-europese-startup-landschap