Scroll to top

Top

Geen reacties

Noteble: bedrijfsrekrutering van de toekomst? - Technologium

Gepost op 16/02/2015
Noteble: bedrijfsrekrutering van de toekomst?

Nog maar juist uit de startblokken maar dat zou je niet afleiden uit hun ambities: Noteble is er op gebrand een portaal te worden voor studenten om studiemateriaal uit te wisselen. En als dat nog niet ambitieus genoeg klinkt willen ze hiernaast het voor bedrijven gemakkelijker maken om in contact te komen met hun toekomstige werknemers. Ik had een boeiend gesprek met Jasper Govaerts, oprichter van Noteble.

Noteble in een note-dop: een platform waarop studenten zich inschrijven en naargelang de vakken die ze volgen studiemateriaal achterlaten voor hun medestudenten. Hierdoor kunnen ze natuurlijk ook soms materiaal inkijken wanneer nodig. Handig zonder meer! Datzelfde studiemateriaal wordt door de community voorzien van bepaalde scores om zo de kwaliteit tussen notities te onderscheiden. Moet je hiervoor iets betalen? Nee, in tegenstelling tot sommige concurrenten die voor het inkijken van studiemateriaal een fee aanrekenen. Hoe kan Noteble dan geld verdienen kan je je afvragen? Welnu, hier komt de creativiteit van de oprichters naar boven.

Ontmoet je toekomstige werkgever!

Studiemateriaal kunnen gebruiken van een ander is van soms onschatbare waarde wanneer je of niet altijd in de les aanwezig was (foei!), of niet altijd echt ‘aanwezig’ was of wel eens notities zou willen vergelijken om zo de hiaten in die van jou aan te vullen. Hoe dan ook, ze komen bijna altijd van pas om de aangebrachte kennis op een volledigere manier te verwerken.

Maar volgens Jasper is het niet genoeg om een kennisplatform te blijven. Studies wijzen uit dat studenten die afstuderen wel vaker niet direct een match vormen met de profielen die bedrijven zoeken. Hier ligt dan ook een grote kans voor Noteble: de mogelijkheid bieden een brug te slaan tussen student en werkgever.

Hoe zou dit dan in zijn werk gaan? ‘De bedoeling moet zijn dat bedrijven ‘queesten’ kunnen opstellen die studenten als een soort casus mogen beschouwen. Studenten kunnen hieraan deelnemen en deze proberen te winnen.’ Op dat moment zijn de eerste contacten al gelegd en heeft de student al een beter idee van wat hem te wachten staat. ‘Maar dat is niet alles: we willen ook workshops aanbieden waarbij specialisten in bepaalde tijdsloten aanwezig zijn op het platform en Q&A-ronden houden met de mensen die zich hebben ingeschreven op deze workshops’. Wederom ontdekt de student meer van wat hem te wachten staat in de toekomst en kunnen bedrijven al eerder beginnen screenen wie voor hen interessant zouden zijn.

De toekomst van rekruteren?

Noteble zou kunnen uitgroeien tot een pre-recruitment platform. Een eerste ontmoetingsplaats tussen student en werkgever. De voordelen kunnen enorm zijn: minder afvalligen na een paar maanden ‘on the job’, betere voeling voor studenten met hun toekomstige carrière, minder grote kosten voor bedrijven in de vorm van algemene rekruteringsdagen, eerdere kans om toekomstige werknemers aan te spreken, het rekruteringsveld niet vernauwen tot bepaalde richtingen maar opentrekken tot skillsets. Over het laatste zijn ze enthousiast: ‘het biedt de mogelijkheid om ook die witte raaf aan te trekken die normaal uit de boot valt. Men evolueert zo meer naar een ‘skillbased recruiting’ in de plaats van een ‘diplomabased recruiting’, iets waar bedrijven alvast voor open lijken te staan.’

Deze geïntegreerde aanpak spreekt mij alvast bijzonder aan. Je kan er niet alleen terecht voor de noden van de dag in de vorm van studiemateriaal, je kan er ook terecht om te ontdekken wat je toekomst in een bepaalde richting inhoudt. Of het allemaal zal lukken valt nog af te wachten. Ze zijn nog volop bezig met hun platform bekender te maken. Wij van Technologium hopen alvast dat dit artikel kan helpen en volgen Noteble met plezier op in de toekomst!

 

Thomas Verhoef

Plaats reactie

noteble-bedrijfsrekrutering-van-de-toekomst-technologium