Scroll to top

Top

Geen reacties

No-Pay MBA: een online MBA voor minder dan 1000 euro dankzij MOOCs?

Gepost op 08/02/2016
No-Pay MBA: een online MBA voor minder dan 1000 euro dankzij MOOCs?

MOOCs of Massive Open Online Courses bieden een nieuwe manier van lesgeven. Een MOOC is een online cursus die door iedereen gevolgd kan worden. Dankzij videomateriaal, een forum om te communiceren met medeleerlingen en de online feedback van de assistenten heb je van achter je PC toegang tot de volledige leservaring. Een MOOC volgen is gratis. Wil je echter een certificaat behalen moet je door de band genomen tussen de 50 en 100 dollar betalen. Vele prestigieuze universiteiten zoals Harvard, MIT en Stanford zijn al op de kar gesprongen. De bekendste platformen die MOOCs aanbieden zijn edX, Coursera en Udacity.

No-Pay MBA helpt je een programma te volgen dat gelijkwaardig is aan een MBA studie voor minder dan 1000 dollar

Laurie Pickard begon in 2013 met een uitdaging: dezelfde opleiding te volgen als MBA studenten, maar zonder honderdduizenden dollars te betalen. MOOCs waren hiervoor het ideale middel. Ondertussen heeft ze een heuse online community opgezet, genaamd No-Pay MBA, waarbij men voor minder dan 1000 dollar een programma kan doorlopen dat gelijkwaardig is aan een MBA. Je betaalt maandelijks lidgeld waarbij je toegang krijgt tot tal van hulpmiddelen om je curriculum tot een goed einde te brengen. Zo ondersteunt de gemeenschap de student pro-actief bij het succesvol afwerken van de MOOCs. Daarnaast heeft de student eveneens een arsenaal aan extra informatie (o.a. inzake de verschillende MOOCs) en diverse hulpmiddelen ter beschikking.

Interview met Kristof Neirinck: de eerste Belg bij No-Pay MBA

Er zijn ondertussen al een hoop studenten toegetreden tot het wereldwijde No-Pay MBA netwerk en één van de eerste leden is de Belg Kristof Neirinck. Overdag is Kristof actief bij de grootbank BNP Paribas Fortis maar buiten zijn werkuren is hij een gemotiveerde, actieve student bij No-Pay MBA.

Kristof, waarom ben je gestart met No-Pay MBA?

Vooreerst ben ik een verwoed adept van het “Life Long Learning” principe. We leven in een steeds sneller veranderende wereld waarbij het belangrijk is om voortdurend op de hoogte te blijven rond nieuwe technologieën alsook op het vlak van bedrijfseconomische materies (innovatie, (digitaal) ondernemerschap,…). Dit is een streven dat mede mogelijk wordt gemaakt dankzij No-Pay MBA en MOOCs. Daarnaast is het opbouwen en onderhouden van een nieuw, internationaal netwerk met andere ondernemende zielen een belangrijke reden geweest voor het toetreden tot No-Pay MBA. Je leert tal van fantastische en gemotiveerde mensen kennen. Daarenboven word je continu uitgenodigd om actief deel te nemen aan de No-Pay MBA gemeenschap door samen MOOCs te volgen, te discussiëren over de leerstof alsook je te engageren tot het tot een goede einde brengen van gemeenschappelijke projecten. Zo leer je heel veel bij van het ongelofelijke netwerk dat No-Pay MBA rijk is.

Een boost in mijn carrière? Dat zou inderdaad een mooie positieve externaliteit zijn, gebaseerd op de kennis, ervaring en vaardigheden die ik opdoe via No-Pay MBA. Net zoals een standaard “brick-and-mortar MBA” veelal voor zo een boost zorgt. Ondertussen heb ik weliswaar het enorme voordeel dat ik geen tweetal jaar terug naar de (fysieke) schoolbanken moet. De onderliggende flexibiliteit van No-Pay MBA helpt om dit uitdagende project draagbaar te houden, naast mijn full-time job en gezinsleven (jong gezin met 2 jonge dochters). En “last but not least”: het is financieel natuurlijk veel interessanter dan het volgen van een standaard MBA programma.

Welke MOOCs heb je al gevolgd of ben je nu aan het volgen?

Eén van de interessantste MOOCs die ik al gevolgd heb was “How to build a start-up” van Steve Blank (Udacity). Daarbij was de praktische aard van de cursus zeer leerrijk. Zo hebben we online met een groep een heuse publishing start-up opgezet (zoek maar naar www.theflyways.com). We hebben geleerd hoe een MVP (of minimum viable product) te bouwen en deze naar de markt te brengen. Impressionant was ook dat Steve Blank recent eveneens met de No-Pay MBA leden in gesprek is gegaan via een heel leerrijke “network vid call”.

Ook zeer interessant was een MOOC over Customer Innovation, of hoe innovatie kan gestimuleerd worden vanuit de dwang/noodzaak om als consument bepaalde dagelijkse problemen zélf te proberen overwinnen.

Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten van No-Pay MBA?

Laurie en haar gemeenschap zijn voortdurend aan het nadenken rond nieuwe, innovatieve manieren om de kwaliteit van het platform, het programma alsook de ondersteuning voor medestudenten verder op te krikken. Zo gaan we in de toekomst nauwer samenwerken met bedrijven (aanleveren van praktische projecten, jobs voor No-Pay MBA alumni,…). Er wordt op dit moment eveneens bekeken om een soort van behulpzaam “peer mentorship” systeem op te zetten (waarbij alumni of meer ervaren leden de nieuwe leerlingen (pro-)actief en persoonlijk begeleiden). Het No-Pay MBA programma zelf zal ook verder evolueren, waarbij we eraan denken om meer gespecialiseerde “pathways/roadmaps” aan te bieden in functie van de specifieke noden van (nieuwe) leerlingen.

Heb je zelf interesse in een online MBA? Ga dan zeken naar de website https://www.nopaymba.com. Je betaalt 25 dollar per maand als lidgeld en gemiddeld neemt het je ongeveer 18 à 24 maanden om het volledige curriculum te doorlopen. Maar flexibiliteit is niet voor niks troef in het No-Pay MBA opzet; iedereen bepaalt uiteindelijk vrijelijk zijn of haar eigen tempo.

Stuur eveneens gerust je vragen/opmerkingen naar Kristof op kristof@nopaymba.com, die je met plezier meer inzicht zal verlenen omtrent de disruptieve, innovatieve studiewereld van No-Pay MBA.

Antoine Smets

Plaats reactie

no-pay-mba-een-online-mba-voor-minder-dan-1000-euro-dankzij-moocs