Scroll to top

Top

1 reactie

Nieuwste sensatie: de VSS Unity van Virgin Galactic

Gepost op 25/02/2016
Nieuwste sensatie: de VSS Unity van Virgin Galactic

Naast al het akelig nieuws dat ons de laatste dagen ter ore is gekomen vanuit de Vlaamse mobiliteitssector (cf. problematiek rond transportbedrijf H.Essers) kunnen wij hier bij Technologium ook uitpakken met zeer positief nieuws! Het is namelijk zo dat een aantal dagen geleden de VSS Unity werd voorgesteld aan het grote publiek. Dit ruimteschip is het nieuwste model uit de reeks van Virgin Galactic, een realisatie van serie-ondernemer Richard Branson. Het toestel betekent een stap vooruit voor het ruimtetoerisme en een plaats vooruit voor Virgin Galactic in de “space race”. Naar onze mening was dat ook nodig gezien de successen die recent geboekt werden door SpaceX en Blue Origin.

120709_1804_VirginGalac1

De ervaring, daar doe je het voor

Toegegeven, met een ticketprijs van 250.000 dollar, bezwaarlijk een “koopje” te noemen, blijft ruimtereizen enkel weggelegd voor een kleine kapitaalkrachtige elite. Dat prijzen doorheen de jaren zullen blijven dalen is bijna een zekerheid. We kunnen hiervoor verwijzen naar de trends die zich hebben afgespeeld in andere sectoren, niet in het minst de luchtvaartsector in bredere zin. Maar waarom zijn mensen bereid – zelfs al kunnen ze het bedrag betalen – om een (ruimte)zitje te boeken? In de eerste plaats moet het een unieke ervaring zijn om de aarde vanop 100 km hoogte te zien. Op die hoogte ervaar je namelijk de “duisternis” van de ruimte en zie je de rondingen van onze aardbol. Verder kunnen passagiers ook rekenen op een moment van gewichtloosheid. Om het samen te vatten in een quote van Stark Trek: “To boldly go where no man has gone before”. Dat blijkt de essentie. Ook al zijn zelfs de “vroegboekers” niet meer echt “de eersten”, ze zijn zeker wel de pioniers van het ruimtetoerisme.

spaceshiptwo11

Naar de hardware tenslotte

We weten dat het de voorganger van de VSS Unity niet al te best is vergaan. Zo is het schip, vermoedelijk door toedoen van een menselijke fout, op 31 oktober 2014 gecrasht in de Mojave woestijn (Californië). VSS Unity lijkt op het eerste zicht niet zo veel anders dan diens voorganger, de VSS Enterprise. Toch zijn heel wat verbeteringen doorgevoerd door een team van maar liefst 700 ingenieurs. Een aantal zaken die nog moeten getest worden zijn: een aantal zekerheidsmechanismen (die een nieuw ongeluk moeten verhinderen), verdere automatisering van de vluchtprocedure en een nieuw type brandstof. Het toestel zal plaats bieden aan 2 piloten en 6 passagiers.

Virgin Galactic lijkt het te hebben voor Celebs

Ashton Kutcher, Angelina Jolie, Leonardo DiCaprio en Justin Bieber hebben alvast hun zitje geboekt. Zij zijn echter niet de enigen die meevliegen. Zo is Stephen Hawking, de beroemde fysicus, een eregast en tevens een soort mascotte voor het nieuw toestel. Op de romp van het vliegtuig ziet men immers een pinup girl die aan een vlag trekt waar de iris van Hawking op staat afgebeeld. Heel wat symboliek, laat ons hopen dat nu ook alle (technische) verwachtingen worden ingelost.

100_0108

Reacties

Plaats reactie

nieuwste-sensatie-de-vss-unity-van-virgin-galactic