Scroll to top

Top

Geen reacties

Nieuwe technologie zonnecellen genereren energie uit regen

Gepost op 20/04/2016
Nieuw soort zonnecellen genereren energie uit regen

Net gebouwd of heb je jouw oog laten vallen op een woonst met heel wat potentieel? De kans is groot dat je je ook hebt afgevraagd hoe je het meest kan besparen op energie. Toegegeven, de prijzen voor fossiele brandstoffen zijn sinds de vertraging van de economische groei in landen als China sterk gedaald. Toch is het waarschijnlijk dat dit niet voor eeuwig zo zal blijven. Draai het of keer het hoe je wil: we gebruiken fossiele brandstoffen sneller op dan dat de natuur ze aanmaakt (olie en steenkool bijvoorbeeld komen pas tot stand nadat organisch materiaal duizenden jaren aan enorme druk wordt blootgesteld diep onder het aardoppervlak). Dit maakt dat de zoektocht naar alternatieve energievormen, bij voorkeur “propere” energie zoals deze gegenereerd door zonnecellen, onverwijld verder gaat.

solar_photovoltaic_module

Energie: het rendement van groene technologieën

Als consument heeft iedereen wel al gehoord over de mogelijkheid om te kiezen voor “zonnepanelen” op het dak. Wat velen echter niet weten is dat men het onderscheid moet maken tussen “thermische” zonnepanelen (die enkel dienen om warm water te genereren) en “fotovoltaïsche” zonnepanelen (waarmee je ook elektriciteit kan opwekken. In toenemende mate opteren mensen voor “fotovoltaïsche” zonnepanelen omdat via elektriciteit ook warmte gegenereerd kan worden). Maar wat zijn nu de bestaande technologieën en wat leveren ze van rendement? Om energie-output te krijgen moet je eerst energie-input hebben. Wat je wil bereiken is dat de output even hoog ligt als je input (de theoretische 100%). De meest efficiënte (groene) energiecentrales zijn de hydro-elektrische centrales (die een “conversierate” – dus van input naar output) bereiken van meer dan 90 %. De meeste mensen kunnen echter enkel geen gebruik maken van waterkracht en doen het bijgevolg met zonnepanelen. Fotovoltaïsche zonnepanelen hebben echter maar een rendement van 15 % en presteren doorgaans maar optimaal bij volle zon, iets dat we niet vaak hebben in België.

SolarPanelRain

Onderzoek naar groene energie veelbelovend voor land als België

Een goede week geleden stonden tech sites bol over een rapport dat verschenen was aan de “Ocean University” in China waar onderzoekers zonnepanelen zouden ontwikkeld hebben die energie zouden genereren uit regendruppels (niet de kracht van de impact maar de scheikundige samenstelling van de regendruppel). De oplossing voor België denkt u? Nog niet helemaal en dit om drie redenen:

  1. Conversierate (rendement) met betrekking tot het genereren van energie uit regen bedraagt een 6% (wat de technologie nog niet interessant genoeg maakt voor investeerders).
  2. Het verbaast u misschien maar in België regent het nog geen 10 % van de tijd, dit maakt een investering in een dure technologie zoals deze niet interessant.
  3. Er is een nieuwe technologie die voor ons klimaat interessanter is. Vorig jaar is in het nieuws gekomen dat onderzoekers (o.l.v. Dr. Fernando Castro – national physical laboratory in Teddington – UK) zonnepanelen uit organisch materiaal hebben ontwikkeld die een hoger rendement leveren op een bewolkte dag.

Plaats reactie

nieuwe-technologie-zonnecellen-genereren-energie-uit-regen