Scroll to top

Top

Geen reacties

MWC14 Samenvatting

Gepost op 27/02/2014
MWC14 Samenvatting

MWC14 eindigt vandaag en dit is wat je moet weten.

Hé voilà, onze eerste editie van Mobile World Congress zit erop. Great fun we had en het is verbazingwekkend te zien hoe enorm groot die internationale tech community wel is. De eerste schattingen tonen aan dat ongeveer tachtigduizend tech enhousiasts Barcelona onveilig hebben gemaakt tussen 24 en 27 februari.

Dergelijke congressen tellen natuurlijk ook enorm veel trends en hoogtepunten. Hieronder vinden jullie wat voor ons de hoogtepunten waren.

Smartphone markt verzadigd? Toch niet nee!

Wat je zou denken een mature markt te zijn, blijft klaarblijkelijk toch nog interessant voor nieuwe merken. Naast de grote spelers die we allemaal reeds kennen en die het leeuwendeel van de markt bezitten, werden we aangenaam verrast door sommige challengers. Er zijn twee grote categorieën binnen deze challengers, namelijk bestaande merken die ook ( nog meer) op de smartphone markt springen, we denken dan concreet aan Haier, Lenovo, Panasonic en Alcatel. En nieuwe merken die (meestal) met een beperkt aanbod ook hun ding komen doen, denk dan maar aan Wiko, Oppo, Yota (zie afbeelding) en Geeksphone.

Opkomst van nieuwe besturingssystemen

Analoog met het vorig punt. Wat op het eerste zicht al een gespeeld spel leek, namelijk iOS, Android (en Windows) are the champions, blijkt toch niet met de realiteit te kloppen. Een aantal nieuwe mobile operating systems zagen het licht op MWC14. Mozilla kwam met FirefoxOS aandraven, Ubuntu met Ubuntu OS, Geeksphone met PrivatOS, Nokia met het X-platform en Linux Foundation met Tizen.

Vooral het X-platform wist te bekoren. Het idee dat je zowel Windows apps, Android apps en third party applications kan installeren is aantrekkelijk voor de markt.

De polsoorlog

Als er één markt is waar nu hard voor gevochten wordt, dan is het wel de wearable markt. Alle (grote) mobile spelers kwamen met hun concept van een wearable. De ene als standalone device, de andere als companion device in combinatie met een smartphone. Samsung lijkt de eerste en de grootste te willen worden met een lancering van maar liefst 3 nieuwe wearables, die reeds tegen April in het winkelschap zouden moeten liggen. De Gear Fit wist ons meest te bekoren omwille van zijn unieke value propostion. It’s on our wristlist;)!

Schrijf jij mijn API?

Op het congress was er een volledige hall gewijd aan de developer scene, werden er DevComs en Hackathons georganiseerd. De developer scene wordt serieus in de spotlight gezet. In plaats van inhouse APIs, Apps en Software te gaan schrijven, crowdsourcen de grote brands binnen de developer community. Als developer kreeg je SDKs (Software Developer Kits) naar je hoofd gesmeten van alle major retailers. Op zich geen slechte zaak om aan de community te vragen software te ontwikkelen, zo worden apps hopelijk nog relevanter en sterker voor de uiteindelijke consument.

Alles staat in verbinding met alles

Als er één woord zou zijn dat MWC zou samenvatten, dan is het ‘connected’. Er werd immers enorm veel aandacht besteed aan het digitaal EN fysiek bij elkaar brengen van mensen via allerhande netwerking events en connection gardens, werd het idee van connected congress ook hard gemaakt via de NFC experience die je kon beleven en werd er geprobeerd het concept van connected living dichter bij de bezoeker te brengen via een connected city. Maar naast het menselijke ‘connecting’ stond ook het M2M (machine 2 machine) aspect in de kijker. Intelligente machines die met elkaar zullen communiceren in de toekomst, because we are the robots….

 

Zo, dit waren de major MWC trends en hoogtepunten op een rijtje. We rekenen er alvast op om volgend jaar terug aanwezig te zijn, want als je daar niet bent, wel, dan behoor je niet tot de club.

 

Ludwig

Plaats reactie

mwc14-samenvatting