Scroll to top

Top

Geen reacties

MWC14 en de wederopstanding van Firefox

Gepost op 24/02/2014
MWC14 en de wederopstanding van Firefox

Mozilla focust op FirefoxOS, hun idee van een mobile OS.

Vandaag liepen we ook even binnen bij het Mountain View based Mozilla. We kregen freshly brewed coffee, een enthousiaste medewerker en een ZTE device voorgeschoteld.

Mozilla gaat er prat op dat het als enigste onafhankelijke OS de juiste kaarten in handen heeft om mee de toekomst van de mobile operating systems te gaan bepalen. En mobiel nemen ze nu inderdaad wel heel seriously!

Het ganse OS is eigenlijk gebouwd op een HTML5 platform. Dit houdt in dat zo goed als alles van applicaties en software web based is. Je Firefox device is ‘slechts’ de portal die je toelaat om toegang te hebben tot al je content (apps, data,…) die ‘in de cloud’ gegroepeerd staat.

Een andere eigenheid aan het OS is dat het volledig naar de open Web standards gebouwd werd. Developers all over the world kunnen dus ongeremd applicaties voor het ecosysteem ontwikkelen zonder via een app market authorizer te passeren. Slim gespeeld van Mozilla, want zo kunnen ze op korte termijn een hele app market uitbouwen wat toch mee het succes van het platform zal bepalen .

Hun sales pitch wist alvast redelijk wat hardware/device manufacturers te overtuigen. Op dit moment staan Huawei, LG, ZTE en Alcatel allemaal met een phone klaar. Daarnaast beslisten ook een aantal telco’s de Firefox devices te ondersteunen, goed voor op dit moment 15 EU landen. België zou binnenkort ook aan bod komen :).

En als kers op de taart besliste Panasonic om een smartTV te bouwen met FirefoxOS als operating system. Mozilla ziet het plaatje dus duidelijk groter dan enkel de mobiele markt, and they should!

Als het HTML5 platform van Firefox zal uitgroeien tot een succes valt nog af te wachten. Wij zijn alvast enthousiast dat er toch nog wat industry challengers het lef hebben om op te boksen tegen Apple, Google en Microsoft. It keeps the industry sharp!

 

Ludwig

Plaats reactie

mwc14-en-de-wederopstanding-van-firefox