Scroll to top

Top

Geen reacties

MWC 2016: wat met de underdogs?

Gepost op 25/02/2016
MWC 2016: wat met de underdogs?

De smartphone wereld wordt gedomineerd door Android en iOS. De groene robot is goed voor maar liefst 59% van de markt en iOS neemt een aardige 33%. Windows Phone vertegenwoordigt minder dan 3% van de markt. Maar wat met de andere? Wat met de echt kleine spelers in smartphoneland? We gingen even op zoek op Mobile World Congress naar die underdogs.

BlackBerry

Ooit was het een machtige marktleider, nu hebben ze amper 1,50% van de markt. Ook in Barcelona was het even zoeken naar hen. In hal 2 vonden we ze terug met een afgesloten gedeelte. Daarbinnen waren echter geen nieuwe toestellen te vinden. Sterker nog: het ontbrak nagenoeg volledig aan BlackBerry 10 smartphones. Het lijkt er dus op dat de Canadese fabrikant inzet op Android en zijn eigen besturingssysteem aan de kant schuift. Voorlopig blijft de Priv dus het beste wat we kunnen krijgen uit deze stal en moeten we het dus nog even doen met geruchten. Deze geruchten praten trouwens over een Vienna model, een goedkopere variant van de Priv.

Weinig BlackBerry toestellen dus in Barcelona, maar strandstoelen maken ze als de beste.

IMG_0495

Ubuntu Phone

Ubuntu is zeer gekend in de computerindustrie voor zijn besturingssysteem voor computers en servers. Voor MWC schoof Canonical (het bedrijf achter Ubuntu) in samenwerking met de Chinese fabrikant Meizu een nieuw toptoestel naar voor: de Meizu PRO 5 Ubuntu Edition. De specificaties zijn best aardig en kan je vergelijking met het huidige topmodel van Samsung (de S6 dan, nog niet de S7). De hardware is gewoon goed en doet wat denken aan de iPhone 6S qua design.

De werking is even wennen: Ubuntu Phone is opgebouwd rond gestures. Echter had ik wat moeite om te wennen aan deze gestures, ze waren heel wat minder intuïtief dan bijvoorbeeld die dat BlackBerry 10 inzet. Uniek is dat je zelf kan kiezen wat je startscherm is: voor mijn demotoestel was dit bijvoorbeeld de nearby applicatie dat alle relevante informatie voor jouw locatie weergeeft. Uiteraard kan je dit ook gewoon een lijst van apps maken zoals we dit kennen van iOS. Maar daar schuilt nu net een eerste probleem: het app ecosysteem voor Ubuntu Phone is nagenoeg onbestaande. Zelfs dagdagelijkse applicaties zoals Whatsapp ontbreken nog.

Ook viel het op dat de animaties en scrolling op het toestel met momenten erg stroef verliep. Dat zou niet mogen voor een toestel met dergelijke topspecificaties. De software is nog in ontwikkeling, dus wie weet kunnen ze nog een en ander verhelpen voor de lancering. Daar is dan wel enige haast bij, die staat al gepland voor maart. Geïnteresseerden kunnen zich hier alvast aanmelden.

IMG_0683   IMG_0685

Sailfish OS

De laatste underdog is Sailfish OS, een mobiel besturingssysteem van Finse hand. Het is een doorontwikkeling van MeeGo, een project dat werd opgestart door Nokia en Intel. Sommige onder jullie kunnen het kennen van Nokia klassiekers zoals de N9 en N950.

Nokia_N950

Nokia N950 uitgerust met MeeGo 1.2

Nokia besloot echter te gaan samenwerken met Microsoft. De komst van de Lumia modellen betekende dan ook de dood van MeeGo. De kern van MeeGo werd echter doorontwikkeld tot de Mer core. Het Finse bedrijf Jolla legde daarover zijn eigen visuele laag en zo werd Sailfish OS (afgekort SFOS) geboren.

Het was niet echt een vlotte rit voor de Finnen. Voor ze aan versie 2.0 kwamen werden ze al 4 of 5 keer geconfronteerd met een lege schatkist. Telkens opnieuw vonden ze nieuwe believers die hen van de nodige fondsen voorzagen. In totaal verbrandden ze zo al meer dan 17 miljoen dollar. Het was dus met enige spanning dat ze deze ochtend aankondigden dat ze een nieuwe SFOS telefoon uitbrachten in samenwerking met Intex. De Aqua Fish is bedoeld voor de Indische markt. Uniek aan deze samenwerking is dat er een aantal diepgaande integraties zijn tussen grote Indische spelers en het OS.

Het toestel zullen we voorlopig niet snel in onze contreien terugvinden. Met de prijs van circa 140 euro heeft het toestel ook bij ons potentieel, al kan ik me voorstellen dat heel wat mensen niet zitten te wachten op een OS-integratie van een Indische e-commerce website. De Aqua Fish kost dus minder dan de helft van een Ubuntu Phone en heeft 1 groot voordeel: Android apps kan je gewoon installeren.

Intex_Aqua_Fish_01

Conclusie

Een paar dappere bedrijven durven het dus aan om de posities van iOS en Android in twijfel te trekken. Niets dan lof daarvoor, maar het blijft nog even wachten voor we een dergelijk toestel kunnen aanraden. Voorlopig blijven de underdogs dus nog wel even de underdogs. Nog een voetnoot: een van de underdogs van vorig jaar, Firefox OS, was dit jaar niet te speuren op MWC.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

mwc-2016-wat-met-de-underdogs