Scroll to top

Top

Geen reacties

MWC 2016: de trends

Gepost op 25/02/2016
MWC 2016: de trends

Het telefooncircus van Barcelona zit er weer op voor dit jaar. Na 4 vermoeiende dagen sta ik op het punt om terug te keren naar het koude België. Maar niet zonder nog even een korte samenvatting neer te pennen van deze Mobile World Congress. Wat waren de trends en wat was er opvallend afwezig?

Internet-of-Things

Alles wordt verbonden met het internet. Deze trend is al een tijdje aan de gang: reeds in 2000 lanceerde LG de eerste koelkast die verbonden was met het internet. Helaas wat het met een kostprijs van meer dan 20.000 dollar niet onmiddellijk een schot in de roos, maar het Internet-of-Things (IoT) gedachtengoed was geboren.

Niet geheel onverwacht hadden heel wat MWC standhouders een auto naast zich geparkeerd: de autonoom rijdende auto dient dan ook een stroom van data te versturen. Ook huisdieren, fietsen, camera’s, je kon het zo gek niet verzinnen of het had een link naar de buitenwereld.
Heel wat softwarehuizen zetten in op IoT en bieden serversystemen en tools om alles te linken en op een veilige manier te beheren. Je wil immers niet dat iemand anders via het internet controle krijg over jouw Things.

5G

Heel wat spelers maakten het duidelijk: ons huidig 4G aanbod zal het niet volhouden als nieuwe applicaties zoals virtual reality en Internet-of-Things doorbreken. Huawei was een van de grote spelers die op MWC 5G promoot. Zij beloven niet enkel meer data in kortere tijd (meer bandbreedte), zij beloofden ook snellere communicatie. Momenteel bedraagt de vertraging (latency) via 4G algauw 50ms. Dit is op zich slechts de heflt van de latency van 3G, maar het is nog niet genoeg voor realtime toepassen. Het besturen van een drone over een mobiel netwerk heb je liever zonder vertraging, kwestie van ongelukken te vermijden. Een voertuig dat aan 100km/u voortbeweegt verplaatst zich immers 3m in de latency van 4G. Dat moet 5G dus beperken tot een kwestie van centimeters.

IMG_0348

Mag dat met Bluetooth?

Bluetooth is op zich geen nieuwe technologie, maar we vinden het in meer en meer toestellen terug. Een koffiemachine van Nespresso met Bluetooth? Geen probleem. Het nut ontgaat me nog steeds: je moet immers toch aan het toestel zijn om de pads in het toestel te plaatsen en om je koffietas op te halen.
Of wat dacht je van een fopspeen? Dit pareltje van technologie is een digitale thermometer verwerkt in een fopspeen. Met Bluetooth!

IMG_0564

ZTE presenteerde dan weer een smartwatch met boei, speciaal voor vissers. Je gooit de boei in het water waarna die door middel van hoogfrequente geluidsgolven vissen lokt. Op je horloge krijg je dan via Bluetooth informatie over de watertemperatuur, gedetecteerde vissen etc. Of wat dacht je van de nieuwste tandenborstel van Oral B? Reeds in 2014 kwam deze fabrikant met de eerste Bluetooth tandenborstel maar deze keer gebruiken ze je smartphone camera om na te gaan of je alle tanden wel mooi gepoetst hebt.

oral-b-genius-unveiled-mwc-2016

Waar zijn die smartwatches?

Smartwatches waren nog steeds aanwezig op het MWC, echter waren ze verdreven naar de achtergrond. Er waren geen nieuwe bijzondere aankondigingen. Bovendien spotte ik bijzonder weinig smartwatches in het publiek, mensen waarvan je toch zou verwachten dat ze graag pronken met de nieuwste speeltjes en snufjes. De smartwatch is voorlopig misschien nog niet zo verdwenen als de Netbooks van weleer, maar de hoofdrol zijn ze alleszins kwijt.

IMG_0660

Conclusie

Zoals elk jaar was MWC weer een druk en interessant feest van de electronica. En als het even niet stoort, deze blogger wil na circa 70.000 stappen in Barcelona zijn vliegtuig halen.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

mwc-2016-de-trends