Scroll to top

Top

Geen reacties

Mobiliteitsthema aanwezig op de Facebook developer conference

Gepost op 02/04/2015
Mobiliteitsthema aanwezig op de Facebook developer conference

Precies een week geleden vond de facebook developer conference plaats in het Fort Mason Center in San Francisco (Californië). Op deze conferentie maakte Mark Zuckerberg, oprichter en CEO van facebook, bekend dat het bedrijf zich in de toekomst zal richten op het verkleinen van de “digital divide”. Het is immers zo dat er in de wereld nog heel wat landen zijn waar grote delen van de bevolking geen toegang hebben tot het internet.

Van kabels naar wireless

aaHet bekabelen van dunbevolkte gebieden is doorgaans economisch niet interessant. Toch wordt toegang tot het internet in toenemende mate gezien als een basisbehoefte. Facebook stelde afgelopen week dan ook voor om de stap van het “bekabelen” over te slaan door direct in te zetten op draadloos internet. Dit draadloos internet zou aangeboden kunnen worden door het inzetten van onbemande vliegtuigen die vanop een aanzienlijke hoogte opereren.

Onbemande vliegtuigen op zonne-energie

Al enige jaren zijn zowel universiteiten als private ondernemingen zich gaan richten op de ontwikkeling van vliegtuigen op zonne-energie. Deze toestellen zouden het voordeel hebben niet te hoeven landen voor bij te tanken. Dit maakt dat zij een onbeperkt bereik hebben en maanden tot zelfs jaren in de lucht kunnen blijven.

Satellieten: duur en achterhaald?

bbHet opzetten van gigantische wireless zones via onbemande vliegtuigen bouwt voort op oudere technologie. Satellietontwikkelaars spreken immers al langer over hetzelfde idee. Toch lijken onbemande vliegtuigen voorlopig een haalbaardere kaart. Doordat zij de dampkring van de aarde niet verlaten zijn zij gemakkelijker terug aan de grond te krijgen voor herstellingen. Bovendien vervuilen zij onze ruimte niet zoals afgedankte satellieten. Het lanceren van onbemande vliegtuigen is daarenboven economisch veel interessanter dan het lanceren van satellieten.

Tech-giganten ontwikkelen zelf de toestellen

ccFacebook is volop bezig met het testen van prototypes die zij binnenkort ook daadwerkelijk willen lanceren. Hun testmodel, de Aquila, is een schaalmodel van wat ooit een toestel moet worden met een grotere spanwijdte dan de Boeing 737. Ook google wil niet achterop raken en pompt geld in de door hen overgenomen start-up Titan. Het prototype daar, de Solara-50, moet maanden in de lucht kunnen blijven. De race voor dominantie van het luchtruim via onbemande toestellen is begonnen. Hierbij spelen ook nog traditionele giganten zoals Boeing en Airbus mee, al dan niet gesteund door (semi-)geheime militaire programma’s.

Plaats reactie

mobiliteitsthema-aanwezig-op-de-facebook-developer-conference