MINI Countryman ALL4 | Kan een hybride SUV het échte MINI gevoel vrijwaren
Gepost op 21/03/2018The True MINI Go-kart Feeling
De dag waarop MINI (BMW) z’n allereerste Countryman aan de autopers liet zien, schreeuwde die moord en brand. Had Mini nu werkelijk z’n eigen merklogica laten varen om mee te surfen op de groeiende markt aan crossovers en SUV’s? Acht jaar later is de Countryman het op één na meest verkochte model van het merk én het eerste model dat een elektrische aandrijving krijgt ingewerkt. Een gimmick om je wagenpark fiscaal te optimaliseren of is MINI er daadwerkelijk in geslaagd om “The True MINI Go-kart Feeling” in een semi-elektrische SUV te vrijwaren? We zochten het uit!
Een uit de kluiten gewassen MINI
Bij de eerste aanblik lijkt de MINI een stuk minder pompeus dan z’n ellelange naam laat vermoeden. Een korte blik op de optielijst leert ons dat geen euro bespaard werd om de testwagen zo stijlvol mogelijk aan te kleden. Zoals elke auto er beter uitziet eens je er een grotere wielvariant onder kleeft, geldt dit ook voor deze MINI. De 18-duim brede banden neutraliseren de in de hoogte uitgerokken cabine en maken er een completer beeld van. Verder vallen vanzelfsprekend de wielkasten en beschermlijsten op die de auto van een “rugged feel”dienen te voorzien. In tegenstelling tot de doorsnee SUV in het straatbeeld, is dit bij de MINI Countryman Plug-in Hybride wel degelijk ter ondersteuning van een echte vierwielaangedreven liefhebber van oneffen terrein.
Een MINI voor alle terreinen?
Nuja, tijdens de test hebben we het niet aangedurfd om echt het terrein in te duiken. Zonder de beperkt verhoogde bodemvrijheid te hoeven meten, begrijp je dat dit in brokken kan eindigen. Al hebben ze daar bij MINI wel iets op gevonden en zou je in uiterste nood beroep kunnen doen op het Intelligent Emergency Call System dat bij onheil jouw MINI rechtstreeks in contact brengt met het BMW Group Call Centre.
Tenslotte vallen de elektrische tankdop en gele badges op, zodat ook de wielertoerist die je op Vlaamse boswegels voorbij scheurt begrijpt dat je maar een beperkte hoeveelheid benzine loopt te verstoken. Maar daarover verder meer.
Een Beierse nachtclub
Waar smaken verschillen over het exterieur van de MINI Countryman Plug-in Hybride, doen ze dat ook over het interieur. Weinig cockpit van een vijfzitter ademt zoveel speelsheid en creativiteit uit als die van de MINI. Het infotainment systeem huist nog steeds in een knoert van een centrale klok, omrand met een LED-balk die reageert op hoe jij het gaspedaal gebruikt.
Schakelen tussen de elektrische rijmodi doe je met een switch die uit een sportvliegtuigje lijkt gestolen. Kies je bijkomend voor een resem aan opties zoals een donkere dakhemel, aangepaste interieurverlichting en de stevige Harman Kardon speakerset, dan waan je je tijdens nachtelijke ritten als het ware in een stijlvolle Berlijnse – kuch, Beierse – nachtclub. De sportzetels zitten excellent in de rug, bieden stevige zijdelingse steun maar hadden wat voller gemogen aan de bips. De rijhouding met het hoger geplaatste stuur vergt enige gewenning maar plaatst je in de ideale positie om in bochten de boostfunctie van de elektromotor gecombineerd met de All4-aandrijving vol vertrouwen aan de tand te voelen.
Elektropower
Onder de motorkap van de MINI Countryman Plug-in Hybride huizen een 1,5 liter-driecilinder benzinemotor en 88 pk sterke elektromotor, onder de achterbank een lithium-ion accu van 7,6 kWh. Die laatste laad je op in 3 uur 15 aan een klassieke stekker en in 2,5 uur aan een Wallbox. De theorie leert ons verder dat die batterijen de MINI Countryman Plug-in Hybride een volledige marathon zuiver elektrisch laten afhaspelen, aan een maximumsnelheid van 125km/h.
Poeier onder de zool
Eerst het goede nieuws. De combo van beide motoren biedt een maximaal vermogen van 224 pk en 385 Nm aan koppel. Klik je de automatische bak van de MINI Countryman Plug-in Hybride in z’n sportstand, dan schiet die in 6,8 seconden naar 100km/h. Al lijkt het dat het in de eerste meters nog een stuk sneller gaat door het gebalanceerde All4-samenspel van de benzinemotor op de vooras en de elektromotor op de achteras. Of zoals ze het bij MINI zelf stellen: “De elektrohydraulische lamellenkoppeling is aan het stabiliteitssysteem DSC gekoppeld, en verdeelt het koppel van de MINI TwinPower Turbo motor onder alle omstandigheden optimaal en traploos over de voor- en achterwielen”. Bon, knallen dus. Op dit vlak gedraagt de toch vrij zware auto (1,8 ton) zich als een spitse veldmuis die met enkele korte snokken aan het stuur in één ademstoot een rotonde opspringt, van baanvak verandert en mooi op tijd er terug afspringt.
MINI geeft je de keuze om op drie verschillende manieren te rijden. Meestal zal je het rekenwerk overlaten aan de wagen zelf en kies je voor de ‘Auto eDrive-modus’. Wil je volledig elektrisch tuffen, dan schakel je over naar de ‘Max eDrive-modus’ en hou je enkel de 88pk uit de elektromotor over om emissieloos tot 42 kilometer af te malen. Wanneer je batterijvolume uitgeput raakt schakel je tenslotte over op de ‘Save Battery Modus’ waarbij de auto energie tracht te regenereren om de batterij opnieuw bij te laden.
Het beperkte volume van de batterij zorgt ervoor dat je gepland te werk dient te gaan. Met een volle batterij hou je het verbruik van de auto inderdaad laag, al zakten wij nooit onder de 5l/100km. Echter, bij het beperkt laden van de batterij speelt zich een ander scenario af.
De centraal geplaatste batterij volumemeter, die een klassieke toerenteller vervangt, tracht je inderdaad steeds opnieuw in de juiste richting te nudgen. Hou je je voet voldoende lang van het gaspedaal, dan word je beloond met enkele streepjes aan geregenereerde kracht. Al is dit niet meer dan een losse flodder en zal de benzinemotor al heel snel met een grom moeten ingrijpen. Wij zagen plots 11l/100km op de MINI Connected app verschijnen en bestelden die middag een korte-keten slaatje met rode biet, uit acuut schuldbesef.
Is de MINI Countryman S E ALL4 Plug-in Hybride iets voor jou
Na een week testrijden hadden we het moeilijker dan verwacht om de auto terug bij de garage binnen te brengen. Elk element uit z’n veel te lange naam beschrijft wel degelijk hoeveel auto je voor je geld krijgt. Ja, het is qua rijstijl en –positie een MINI die een sportief rijgedrag aanmoedigt. De auto staat wat hoger op z’n poten waardoor je misschien niet het echte kart-gevoel ervaart, maar de ALL4-aandrijving zorgt er wel voor dat je hem met vertrouwen door bochten stuurt. En als het allemaal wat rustiger mag, dan zoef je bijna geruis- en emissieloos door de binnenstad.
Daar tegenover staat wel degelijk een stevig prijskaartje, dat in 2018 zeker niet omlaag is gegaan. Door de nieuwe regelgeving worden hybride wagens met een kleine batterij (0,5 kWh per 100 kilogram en een maximale CO2-uitstoot van 50 g/km) gekocht na 1 januari 2018, vanaf 2020 belast als ware het een model zonder batterij. Iets om zeker op te volgen.
Fotoboek van de Countryman
[envira-gallery id=”16685″]
Plaats reactie