Scroll to top

Top

Geen reacties

mHealth - Een overzicht van marktpotentie in Europa

Gepost op 12/07/2015
mHealth – Een overzicht van marktpotentie in Europa

In een onderzoek van Research2Guidance geven 4400 app-ontwikkelaars, gezondheidswerkers én artsen (betrokken bij de productie/consumptie van digitale gezondheidszorg) hun opinie over de marktconditie van mobiele gezondheidszorg (‘mHealth’) in Europa.

Volgens het onderzoek lopen Denemarken, Finland, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk voorop. Ze scoren het hoogst op adoptie, regelgeving, niveau van digitalisering en marktpotentieel. De respondenten van het onderzoek erkennen dat mHealth startups & bedrijven hun pijlen best op die markten richten voor het opzetten en uitbouwen van hun mHealth business. Duitsland en Frankrijk zouden de meest complexe markten zijn om te ondernemen in mobiele gezondheidszorg. België dobbert ergens tussenin.

Denemarken als koploper voor mobiele gezondheidszorg (‘mHealth’)

Research2Guidance is een marktonderzoeksbureau dat zich focust op evoluties in de ‘app’-markt. Sinds kort brengt het bureau ook rapporten uit die zich focussen op evoluties in de digitale gezondheidssector. Het ‘EU Countries’ mHealth App Market Ranking 2015’-rapport onderzoekt welke Europese landen vandaag best geschikt zijn om te ondernemen in mHealth.

22

Het onderzoek stoelt zich op een enquête die werd rondgestuurd naar 4400 gezondheidswerkers, gezondheidsentrepreneurs en dokters die in contact staan met mobiele gezondheidstechnologie. Op basis van 5 groepen van indicatoren concludeert Research2Guidance over marktpotentie voor mHealth in Europa. De indicatoren kunnen gesorteerd worden in de volgende vijf categorieën:

  • De adoptie van digitale gezondheidszorg

De adoptie van digitale gezondheidszorg in een land beschrijft het niveau waarop dokters en gezondheidswerkers gebruik maken van ePrescriptions (het digitaal voorschrijven van geneesmiddelen), digitale medische dossiers worden gebruikt, het online boeken van een consultatie bij een huisarts etc.

Denemarken topt de lijst. Het gebruik van elektronische medische dossiers is er zeer gebruikelijk (91%). Gemiddeld gebruikt 34% van de Europese dokters elektronische patiëntendossiers.

Hoewel er veranderingen zitten aan te komen, wordt het digitaal voorschrijven van geneesmiddelen in België zo goed als niet gebruikt.

  • De adoptie van digitaal

Deze parameter beschrijft het bezit en gebruik van digitale toestellen(smartphones, tablets etc.). Hoe groter de adoptie van digitaal, hoe groter de potentiële markt voor mHealth wordt.

Opnieuw nemen de Scandinavië het voortouw, met Zweden op kop. De achterlopers voor deze parameter zijn Roemenië, Polen en Griekenland.

  • Het marktpotentieel voor mHealth

Het marktpotentieel voor mHealth combineert het aantal potentiële gebruikers met de hoogte van gezondheidsuitgaven die door de patiënt betaalt dienen te worden (‘Out of Pocket’). Dit zijn de medische kosten die ofwel de officiële Rizivtarieven overschrijden (bv. ereloonsupplementen) ofwel niet in aanmerking komen voor een wettelijke vergoeding (bv. niet-terugbetaalde geneesmiddelen) en die dus door de gezinnen moet gedragen worden.

Landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland beloven groot marktpotentieel, maar het regelgevend kader voor mHealth staat nog in de kinderschoenen in Duitsland en Frankrijk. Kleinere landen die ook nog eens een stevig terugbetalingssysteem hebben beloven vaak niet veel marktpotentieel.

  • Bureaucratie bij het opstarten van een bedrijf

Deze parameter beschrijft hoe gemakkelijk het is om een bedrijf te starten. Als indicatoren werd de tijd voor het opstarten van een bedrijf genomen en de belastingdruk. Portugal, Denemarken en België scoren hoog.

  • Het regelgevend kader voor mHealth

In een ideale mHealth-wereld worden mHealth diensten terugbetaald, is tele-geneeskunde gereguleerd en kunnen medicijnen online voorgeschreven worden. Een duidelijk plan waarin een overheid de regels van het mHealth landschap beschrijft zou het ondernemen in de sector enorm vergemakkelijken.Spijtig genoeg hebben nog maar weinig landen richtlijnen voor mHealth.

Kabinet De Block belooft dit jaar nog werk te maken van een uitgebreid regelgevend kader voor digitale gezondheidstechnologie, maar op dit moment tasten startups en ondernemers nog te vaak in het duister.

De volledige methoden en resultaten vind je in het rapport.

Plaats reactie

mhealth-een-overzicht-van-marktpotentie-in-europa