Scroll to top

Top

Geen reacties

Meta en de Metaverse | Wat is het en waarom doet het ertoe

Gepost op 04/12/2021
Meta en de Metaverse | Wat is het en waarom doet het ertoe

De kans bestaat dat je de laatste paar maanden wel eens het woordje meta of Metaverse tegen het lijf bent gelopen, hoogstwaarschijnlijk virtueel. Omdat we bij Technologium denken dat beide woorden een belangrijke rol zullen spelen in onze (digitale) toekomst, vonden we het de moeite om jullie aan de hand van een artikel wat meer uitleg te verschaffen.

Wat is meta en wat is de Metaverse

Het woordje meta is in essentie niets nieuws. Het is een Grieks woord dat meer, voorbij of na betekent. Doorheen de jaren werd het woord meer en meer gebruikt in het Engels, waar het de betekenis onvatbaar of conceptueel kreeg. Vandaag wordt het begrip op frequente basis gedropt binnen de technologie gemeenschap. Gegeven die context betekent meta een soort van ontastbaar bewustzijn.

Dat meta en de Metaverse in de toekomst een belangrijke zullen blijven spelen, bewijst de recente naamsverandering die door Facebook werd doorgevoerd. Het moederbedrijf boven de gelijknamige social media service gaat sedert oktober van dit jaar immers als Meta door het leven.

De Metaverse is dan eigenlijk een soort van nieuwe realiteit die zijn roots vindt in de originele Griekse betekenis. De Metaverse slaat op een gewaarwording waar de fysieke en de virtuele realiteit naadloos in elkaar overvloeien. Je leeft met andere woorden niet langer enkel in een wereld waar je gelimiteerd wordt door fysieke beperkingen zoals locatie, tijd of middelen. Je leeft in een soort van universum waar je van bij jouw thuis een feestje kan hebben met vrienden die overal ter wereld zitten. Inclusief het elkaar zien dansen, springen en zingen.

Waarom doet het ertoe

Eerst en vooral even meegeven dat we reeds geruime tijd Metaverse-achtige concepten kennen. Denk maar aan het razendpopulaire spel Fortnite of aan de virtuele wereld Second Life. Daarnaast is VR ook een soort van afgeleide van de Metaverse. En alhoewel die concepten, apparaten en ervaringen reeds tot op een bepaalde hoogte bestaan, ziet het ernaar uit dat de concrete toepassingen van de Metaverse de komende jaren onderdeel zullen beginnen uitmaken van het normale mensenleven.

Die push richting de Metaverse wordt gedreven – en komt nu in de stroomversnelling – door de grote internationale technologie bedrijven. Zowel Microsoft, Apple en Facebook (sorry, Meta) hebben het laatste decennium monsterinvesteringen gedaan in software en hardware om de Metaverse in onze woonkamers te introduceren.

We staan met andere woorden aan de vooravond van de Metaverse normalisering. Beter om goed geïnformeerd de nieuwe realiteit in te stappen, lijkt ons. Overheen de komende weken en maanden zullen we dan ook regelmatig berichten over de evolutie en hoe het de levens van ons allemaal zal beïnvloeden.

Ludwig

Plaats reactie

meta-en-de-metaverse-wat-is-het-en-waarom-doet-het-ertoe