Scroll to top

Top

Geen reacties

Blauwe magie | Twitter is na elf jaar eindelijk rendabel 💥

Gepost op 09/02/2018
Blauwe magie | Twitter is na elf jaar eindelijk rendabel 💥

Vandaag was een belangrijke dag voor Jack Dorsey, de CEO en medeoprichter van Twitter. Voor het eerst ooit kon de Twitter baas tijdens de analisten call positieve cijfers voorleggen. Het sociale netwerk dat reeds sedert 2006 mensen overal ter wereld laat tweeten is erin geslaagd om 11 jaar zonder winst te overleven. Als dat een prestatie is of niet laten we hier even in het midden.

Het bedrijf dat per maand een 300 miljoen actieve gebruikers heeft, draaide in het vierde kwartaal een omzet van om en bij de 730 miljoen US Dollar en boekte op die omzet een slordige 90 miljoen US Dollar winst.  Volgens Dorsey zelf is het boeken van winst een bewuste keuze geweest. Als dat betekent dat er minder focus zal worden besteed aan het verder vergroten van de gebruikersbasis of als dit indirect een gevolg is van de grote ontslagronde en het verkopen of stoppen van een aantal zijprojecten moet nog duidelijk worden.

Het verhaal van Periscope

Wat wel opviel tijdens de analisten call was dat Dorsey met geen woord repte over Periscope. De toen nog in beta app die Twitter in juni 2015  kocht voor iets minder dan 100 miljoen US Dollar, bestaat nog steeds apart maar is tegelijkertijd ook de technologie die Twitter inzet voor het live streamen binnen Twitter zelf.

Er zijn een aantal signalen aan de wand die kunnen wijzen op het stoppen van het merk Periscope en voornamelijk focussen op het integreren van live streaming binnen het Twitter platform. Eerst en vooral was er tot voor kort nog een Pericope CEO. Die persoon is nu binnen Twitter verantwoordelijk voor video, ten tweede zou het Periscope team ook kleiner worden en zijn er zo goed als geen open jobs meer.

Daarnaast zijn er wat klachten binnen de community van Periscope VIP gebruikers. Dit zijn personen die Periscope absurd veel gebruiken en zo een sterrenstatus hebben verworven binnen de app. Er zou sedert kort minder aandacht aan hen worden besteed vanuit Periscope en ook de diverse communicatie kanalen tussen Periscope en die bewuste community zouden minder actief onderhouden worden.

Wat dit allemaal precies betekent, is nog steeds koffiedik kijken, en het is te vroeg om al een concrete uitspraak te doen over de toekomst van Periscope. Dit gezegd zijnde wordt er duidelijk meer aandacht besteed aan het verder uitbouwen van Twitter zelf. Nieuwe functies zoals de 280 karakters, het nieuwe advertentieplatform en de focus op content curatie van de Twitter feed zijn daar een paar voorbeelden van.

Herstel van het vertrouwen in Twitter

Alles op de keper beschouwd, zorgt het boeken van de eerste winsten alvast voor positieve indrukken. Jack Dorsey en Twitter lagen dan ook al eventjes onder vuur bij menig investeerders en analisten omdat de CEO zogezegd niet wist hoe winst te boeken met de blauwe vogel. En alhoewel de winsten nog steeds een fractie zijn van wat de concurrentie realiseert, betekent het op z’n minst dat het vertrouwen in het bedrijf en haar CEO terug een stuk hersteld is.

Vliegt de blauwvoet, storm op zee!

Ludwig

Plaats reactie

blauwe-magie-twitter-is-na-elf-jaar-eindelijk-rendabel-x1f4a5