Scroll to top

Top

Geen reacties

MacBook Pro met Touch Bar | Innovatie of gimmick?

Gepost op 27/10/2016
MacBook Pro met Touch Bar | Innovatie of gimmick?

Apple was aan zet vandaag, na de presentatie van Microsoft gisteren. Het begon allemaal vrij saai met de Unified TV ervaring dankzij de TV app. Gelukkig werd dit onderwerp al snel opzij geschoven voor de helden van de avond: de MacBook Pro 2016 modellen en de Touch Bar.

Je hoeft nog maar naar de devices te kijken en je ziet het al: de functietoetsen zijn vervangen door een zwarte balk en de trackpad is gigantisch. De Touch Bar kan je best zien als een groot, breed touchscreen. Afhankelijk van de context waarin je aan het werken bent krijg een aantal handige snelkoppelingen te zien. Zo kan je bijvoorbeeld via deze bar scrollen door je fotocollectie en ze snel bewerken. Ook niet-Apple applicaties kunnen ondersteuning toevoegen: Microsoft zal ondersteuning toevoegen voor zijn Office en Skype programma’s. Verder zagen we de balk in volle actie in een aantal lange demo’s van Photoshop en het relatief onbekende DJ Pro. De Bar beschikt ook over Touch Id. Zo kan je inloggen met je vingerafdruk.

Ook binnenin kreeg de MacBook een ferme upgrade. Het kleine 13 inch model krijg een dualcore Intel i5 of i7 processor met snel SSD opslag. De grotere 15 inch krijg altijd een krachtige i7 en zal verkrijgbaar zijn met een krachtige grafische kaart. Opvallend is dat deze geleverd wordt door AMD en dus niet door de marktleider Nvidia zoals in de Surface Book i7. Je vindt slechts 5 aansluitingen terug wel: 4 Thunderbolt 3 aansluitingen en 1 minijack (ja, die blijft hier wel. Voorlopig toch.). De Thunderbolts regelen alles: van stroom tot USB en video-uitgangen. Je zal dus wel nood hebben aan heel wat adapters en verloopstukken. Voor beide modellen houdt de batterij het 10 uur vol.

cvyrh-jusaaocs8

Het zit niet 100% lekker voor mij. Het voelt alsof ongeveer de helft van deze presentatie werd gespendeerd aan demo’s, bedoeld om de kijker te overtuigen van de touchbar. En toch, na dit 90 minuten doorsparteld te hebben blijf ik op mijn honger zitten. Toetsen vind je altijd blindelings terug, een balk met constant veranderende knoppen lijkt me alleen maar de aandacht van het scherm weg te nemen. En dus minder aandacht voor je effectieve werk.

“Krachtigste MacBook ooit!” “Nieuwe mijlpaal in het design van notebooks” “Beste scherm ooit” Het was een feest van superlatieven. De Touch Bar is nieuw, maar het voelt heel hard aan als een gimmick. Een gimmick dat misschien wel bedoeld is om twijfelaars te overtuigen van toch voor een nieuwe MacBook Pro te gaan. De PC-industrie kampt immers met een probleem (en ja, de Mac-industrie ook). PC’s van 5 jaar terug voldoen gewoon nog voor de meeste taken. En dus moeten er nieuwe innovaties gepusht worden, om die verkoop aan te zwengelen.

Moest je trouwens ook niet overtuigd zijn van de Touch Bar: er is trouwens ook een 13″ MacBook Pro met traditionele functietoetsen.

Update: inmiddels zijn ook de prijzen gekend in de Belgische Apple Store. Het 15″ topmodel start vanaf 2699 euro. De kleinere 13″ Pro’s zullen je minstens 1999 euro kosten met Touch Bar en 1699 zonder.

2001278785

Bram Vandewalle

Plaats reactie

macbook-pro-met-touch-bar-innovatie-of-gimmick